TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “XXXV. ULUSAL MATEMATİK SEMPOZYUMU” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Fen Fakültesi Matematik Bölümü ile Türk Matematik Derneği iş birliğinde “XXXV. Ulusal Matematik Sempozyumu” düzenlendi.

Cumhuriyetin 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve 4 gün boyunca süren “XXXV. Ulusal Matematik Sempozyumu” Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zaim, Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Berkman ve akademisyenler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri tarafından müzik dinletisi gerçekleştirdi.

Konserin ardından sempozyumun açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Figen Öke, sempozyuma katılım sağlayan herkese teşekkür ederek “Bu yıl Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı. Bu yıl aynı zamanda sempozyumu birlikte organize ettiğimiz Türk Matematik Derneği için de önem bir yıl. Onların da kuruluşunun 75. yılı. O yüzden bunun verdiği coşkuyla hepinize hoş geldiniz diyorum. Dolu dolu, verimli bir sempozyum olmasını diliyorum.” dedi.

Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Ayşe Berkman bu yılın hem derneğin 75. yılı olması hem de Cumhuriyet’in 100. yılı olması nedeniyle önemli olduğunu belirterek “Bu yılki etkinliğimizi Edirne’de, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlemekten dolayı çok mutluyuz. Türk Matematik Derneği tarafından 1988 yılında ODTÜ’de başlatılan bu gelenek umarım uzun yıllar devam eder. Sempozyuma katılan matematikçilerin bu sempozyumdan yaralanmalarını ve diyaloglar kurmalarını temenni ediyorum.” dedi.

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Zaim, matematiğin önemini vurguladığı konuşmasında “Her yanımız, her konumumuz aslında matematik. Bunu çok yavaş fark ediyoruz. Hukukunda matematiksiz olmayacağını öğrendik. Mazhar Alanson bir keresinde ben müziğin matematiğini bilirim demişti. Müziğin matematiğini bildiği için bu kadar iyi bir besteci olabilmiş. Demek ki her şeyin bir matematiği var. Edebiyatında, şiirin de var. Fen bilimlerinin matematiği inanılmaz. Dolasıyla size temel anlamda çok işler düşüyor. En büyük yükümlülüklerden bir tanesi de vermiş olduğunuz eğitim. Eğitim sayesinde fen bilimleri var. En temel bilimi hep felsefe olarak düşündüm. Ama felsefenin yanında en temel bilim matematiktir. Matematiksiz hiçbir şeyimiz olamaz. Ne fiziğimiz, ne kimyamız, ne de biyolojimiz olabilir. Dolayısıyla matematik çok önemli. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100., derneğimizin 75., Matematik Bölümümüzün ise 40. yıl dönümü. Böyle bir yıla 35. sempozyumun denk gelmesi çok güzel.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, matematik ile ilgili sorunlara değindiği konuşmasında “Makine mühendisi olarak katı mekaniği ile ilgili çalışmalar gerçekleştiriyorum. Dolasıyla sizlerin bulmuş olduğu tüm matematiksel yöntemleri sıklıkla kullanıyorum. Temel bilimsiz olmayacağını biliyorum. Son yıllarda temel bilim bölümlerimiz dolmuyor. Bu konuda önlemler alınmalı. Geçen yılın matematik netlerine baktığımda ortalama sekiz net civarında. Bu konuda matematikçiler olarak, hocalar olarak acil tedbirler almamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalara baktığımda eğitim kısmının biraz az olduğunu gördüm. Matematik ve eğitim fakültesi biraz daha iç içe olmalı. Ayrıca en önemli nokta ise matematik ve korku. Yaptığım araştırmada matematikten en çok korkan öğrenciler Türkiye’de. Bunun nasıl aşılacağı konusu çok önemli. Matematikte gelişmemiz için bu korkuyu yenmemiz gerekiyor. Bu konuda kafa yormamız lazım. Yoksa bizi çok zor günler bekliyor.” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Dört gün süren sempozyumda bir genel konuşmacı, iki çağrılı ana konuşmacı, iki dizi konuşmacı, dört genç konuşmacı olmak üzere 9 davetli konuşmacı, 11 konuşma yaptı. Sempozyumda 186 katılımcı, 30 oturumda 110 bildiri sundu. Sempozyumda ayrıca bir panel ve 3 poster sunumu gerçekleştirildi.

Bu içerik 14.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 623 kez okundu.