TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE ULUSLARARASI LOJİSTİK SEMPOZYUMU VE ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ile Sofya Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi iş birliğinde “I. Uluslararası Lojistik Sempozyumu ve I. Uluslararası Lojistik Çalıştayı” düzenlendi. Türkiye ve Bulgaristan dâhil toplam 8 ülkeden 38 bilim insanı ile iş dünyasından sektör temsilcilerinin katıldığı bilimsel etkinlikte lojistik, taşımacılık ve enerji yönetimi konuları, küresel ve bölgesel düzeyde ele alındı.

Trakya Üniversitesi ve Bulgaristan’daki Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesinin girişimleri ile organize edilen “I. Uluslararası Lojistik Sempozyumu ve I. Uluslararası Lojistik Çalıştayı” gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ilki düzenlenen bilimsel etkinlik, lojistik alanında çalışmalar yapan bilim insanları ve sektör temsilcilerini Balkan Kongre Merkezi’nde bir araya getirdi.

Türkiye ve Bulgaristan’ın yanı sıra Avusturya, Çekya, Çin, Rusya, Sırbistan ve Slovakya’dan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilen ve iki gün süren sempozyumda toplam 37 bildiri sunuldu. Eş zamanlı oturumların yer aldığı sempozyum kapsamında dört ayrı oturum gerçekleştirilirken etkinliğin çalıştay kısmında ise lojistik alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri ile akademisyenler bir araya geldi.

Lojistik alanında akademik anlamda küresel ve bölgesel iş birliğini amaçlayan ve bu alanda çalışan uluslararası bilim insanlarını bir araya getirerek yeni bakış açıları ve çalışma alanlarının oluşmasına katkı sunmayı hedefleyen I. Uluslararası Lojistik Sempozyumu ve I. Uluslararası Lojistik Çalıştayı, Trakya Üniversitesi ve Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi tanıtım filmlerinin izlenmesinin ardından açılış konuşmaları ile başladı.

Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Mustafa Hatipler: “Türkiye ve Bulgaristan, Asya ile Avrupa arasında taşımacılık açısından stratejik bir noktada.”

Sempozyum Başkanı ve Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Türkiye ve Bulgaristan'ın Avrupa ve Ortadoğu ülkeleri arasında önemli bir güzergâhta yer aldığını söyledi. Lojistik faaliyetlerin giderek artan bir biçimde önem kazandığını ve iki ülkenin uluslararası taşımacılık açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Mustafa Hatipler, “Bu nedenle, birçok alanda olduğu gibi lojistik alanında da Türkiye ve Bulgaristan işbirliği yapmak zorundadır. Bu anlamda ülkemizin kat ettiği mesafenin, Bulgaristan’ın tecrübesi ile birleşerek küresel çapta bir değişim ve gelişime kaynaklık etmesi ve lojistik alanında uluslararası arenada rekabet etmesi mümkündür. Sempozyum ile kalkınma ve refahın dinamosu olan lojistiğin, bir bilim ve bir sektör olarak küresel ve bölgesel bazda ele alınması ve gelecekle ilgili etkin bir perspektif oluşturulması amaçlanmaktadır. Sempozyum kapsamında sunulacak bildirilerin, tartışmaların ve çözüm önerilerinin, lojistik alanında bir bütün olarak, küresel ve bölgesel kalkınmaya anlamlı bir katkısı olacağına inanıyoruz. Sempozyumun hazırlanmasında desteklerinden dolayı başta Rektörümüz sayın Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere tüm paydaşlarımıza, bilim insanlarına ve katılımcılara gönülden teşekkürlerimizi arz ediyorum.” dedi.

Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dainela Todorova: “İki üniversite arasında güzel bir birliktelik var.”

Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dainela Todorova, Trakya Üniversitesi ile yakın ilişkiler içerisinde olduklarını belirterek, iş birliğinin ilerleyen süreçte de artarak devam etmesi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunmasını beklediklerini ifade etti. İki üniversite arasında iş birliğinin güzel bir örneği olan sempozyum ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Prof. Dr. Dainela Todorova, “Trakya Üniversitesi ile yakın ilişkiler içerisindeyiz ve ikili iş birliği anlaşmamız var. Türkiye ile Bulgaristan arasında da iyi komşuluk ve dostluk ilişkileri olduğunu biliyoruz. İki ülke arasında özellikle lojistik ve taşımacılık alanında var olan iş birliği ve potansiyelin, birlikte atılacak adımlar sonrası daha da gelişeceğine inanıyoruz. Sahip olduğumuz birikimden ve tecrübelerden faydalanarak gelişmeyi hedefleyebilir, ileriye doğru bir adım atabiliriz. Bilgi, sevgi ve emek paylaştıkça çoğalır. Uluslararası sempozyumumuzda Türkiye, Bulgaristan, Sırbistan, Slovakya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Rusya ve Çin gibi pek çok ülkeden bilim insanı ile lojistik alanında bilgi, deneyim ve tecrübelerimizi paylaşacağız. Bu birlikteliğin, gelecekte daha da artmasını temenni ediyor, başarılı bir sempozyum ve çalıştay olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük: “Türkiye, lojistik alt yapının geliştirilmesi konusunda son yıllarda çok önemli çalışmalara imza attı.”

Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük ise pandemi ve Rusya- Ukrayna Savaşı ile dünyada yaşanan gelişmelerin ticaret, ulaşım ve lojistik başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etkilere yol açtığını vurguladı. Türkiye’nin, bölgesel ve küresel ulaşım koridorlarının açılması, hayata geçirilmesi ve güvenilir, sürdürülebilir bir enerji merkezi haline dönüşebilmesi için son yıllarda önemli çalışmalar yaptığının altını çizen Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, “Sağlam alt yapı, güvenli ve hızlı ulaşım koridorlarına dayanan lojistik ekosistemler, bölgesel ve küresel barışın refahın tesisi açısından son derece önemli. Türkiye, bu konuda yaklaşık son 15 yıldır çok önemli işlerin altına imza attı. Bölgesel ve küresel koridorların açılması ve bunların hayata geçirilmesi ile güvenilir ve sağlam bir sürdürülebilir enerji merkezi haline dönüştürülmesi konusunda önemli çalışmalar hayata geçirildi. Türkiye, Uzak Doğu ile Avrupa arasındaki ana bağlantıyı sağlayan Tarihi İpek Yolu ile Doğu- Batı arasında bağlantı açısından Orta Koridor ile önemli bir sinerji yaratan Kuşak-Yol projelerine desteğini ve katkısını sürdürüyor. Türkiye olarak dış politikamızda özellikle çevremizde, yakın bölgemizde ve önemli kırılma noktası teşkil eden bölgelerde barışın, refahın ve istikrar kuşağının tesisine katkı sunmak için çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum ve çalıştay, davetli konuşmacılar Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Çirkin ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Üniversiteler Odak Grup Üyesi Dilay Acar’ın sunumları ile devam etti.

Programda, açılış ve davetli katılımcıların konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçildi. Sempozyum ve çalıştaya yurt içi ve yurt dışından katılan bilim insanları tarafından lojistik, taşımacılık ve enerji yönetimi konuları, küresel ve bölgesel düzeyde ele alındı.

Sempozyum ve çalıştay açılışına Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dainela Todorova, Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Edirne Barosu Başkan Vekili Aygün Ulubey Ergüden, Todor Kableshkov Taşımacılık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karsimir Krystanov, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mustafa Hatipler, Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü ve MEYOK Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hayati Arda, Havsa MYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rifat Gürgendereli ile akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.


Bu içerik 23.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 476 kez okundu.