TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE TRAKYA’DAKİ TÜMÜLÜSLER KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın moderetörlüğünde yapılan Trakya’da Arkeoloji konferans dizisinin 25.’incisi düzenlendi. Sinop Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Zeki Mete Aksan konuşmacı olarak katıldığı konferansta Trakya’daki tümülüsler hakkında bilgi aktırıldı.

Dr. Öğr. Üyesi Zeki Mete Aksan, geçen yüzyıldan bu yana Trakya’daki tümülüs araştırmalarını değerlendirerek çıkan arkeolojik buluntuların nasıl tarihlendirildiği konusunda bilgiler verdiği konuşmasında “Türkiye tümülüslerine ne yazık ki önce defineciler müdahale ediyor. Müze uzmanlarının definecilerden arta kalanlara ancak bakabilmektedir.” dedi ve Trakya tümülüsleriyle ilgili daha çok bilimsel çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Trakya’daki Rus işgalinde ilk kez ciddi bir yağma yaşandığını daha sonra Ord. Prof. Dr. Arif Mufid Mansel’in, Atatürk’ün emri ile ilk kez 1930’lu yıllarda Trakya’da kazı ve araştırmalara başladığını söyleyen Aksan, Mansel’den sonra Trakya’daki tümülüslerin kazı çalışmalarına İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Dr. Nezih Fıratlı tarafından devam edildiğini ve daha sonra yeniden değerlendirilmek üzere Prof. Dr. Somay Onurkan’ın çalıştığını söyledi. Aktan ayrıca Trakya tümülüslerine 2000’li yıllarda doktora ve master konusu olarak genç araştırmacıların da eğilim gösterdiğini vurguladı.

Kırklareli A ve C, Vize A ve B ile Umurca tümülüsleri gerek mimarisi gerekse buluntuları ile büyük öneme sahip oldukları vurgulayan Aksan, bu anıtsal mezarların etrafında da bir yerleşim olduğunun düşünüldüğünü ancak bu yönde bir araştırmanın yapılmadığını aktardı.

1970’li yıllardan itibaren özellikle son yıllarda Trakya’daki sınır komşularımız Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya’nın tümülüslere ilgisinin artığını belirten Aktan, AB’den alınan yardımlarla bu ülkelerdeki tümülüslerin pek çoğunun teşhir ve tanziminin yapılarak ziyarete açıldığını söyledi.

Konferansta, 1930’lu yıllarda yapılan kazılara dair yeniden değerlendirme yapılırken, konferansta adı geçen pek çok tümülüsün uzun yıllar taş ocağı olarak kullanıldığı için bugün yerinde olmaması nedeniyle en küçük belgelemenin ne kadar önemli olduğu ortaya konuldu.

Konferans katılımcıların soru ve eklemeleri ile sona erdi.

Trakya’da Arkeoloji konferans dizisinin 25.'ni Arakeloji Bölümü YouTube kanalından izleyebilirsiniz.


Bu içerik 06.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 233 kez okundu.