TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE ŞUMNU KÜLTÜR EVİNİN FAALİYETLERİ KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin’in yaptığı ‘’Şumnu Kültür Evinin Faaliyetleri’’ konferansında Şumnu Kültür Evi Kurucu ve Başkanı Nurten Remzi konuşmacı olarak yer aldı.

Konferansta açılışında konuşan Prof. Dr. Nurten Çetin Şumnu hakkında bilgi vererek “Asırlar boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalan bu güzel şehir, Bulgaristan sınırları içine girdikten bugüne kadar Osmanlı ve Türklük ruhunu terk etmemiştir. Eski merkezinde hala birçok Türk oturmaktadır, şehir merkezinde bulunan Şerif Halil Paşa Camii bu mirasın en güzel örneği olarak karşımızda durmaktadır. Aradan geçen yüzyıllara rağmen o topraklarda varlığını sürdüren Türk toplumu tarihi ve kültürünü unutmamış ve ana vatanla bağını hiçbir zaman koparmamıştır.’’ dedi.

Yaptığı konuşmada önce Şumnu Kültür Evinin tarihçesine değinen Nurten Remzi, ‘’Şumnu Osmanlı devletinde önemli bir askeri merkezdir. Burada ikişer bin askerin yer aldığı iki kışla bulunmaktadır. Şumnu, askerlere kıyafet, ayakkabı gibi malzemeler sağlaması nedeniyle Osmanlı ordusu sayesinde gelişmiştir. Küçük bir şehirden, büyük bir şehre dönüşmüş kültür, ticaret ve eğitim merkezi olmuştur. Şu anda ise Türklerin merkezi sayılmaktadır.” dedi.

Şumnu Kültür Evinin çalışmalarına da değinen Remzi, “Çeşitli dönemlerde yaşanan zorluklara rağmen, Şumnu Türk Kültür Evi, Türk okuma ve kültürel etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam etti. Özellikle Türk halkına zulüm edilmesine rağmen, kültür evi faaliyetlerine devam etti. Her dönemde, kültür evi Türk kültürünü koruma ve tanıtma çabası içinde oldu. Şumnu Kültür Evi'nin faaliyetleri önemli ölçüde genişledi ve Türk kültürünü canlandırmak için birçok etkinlik düzenlendi. Sonucunda, Şumnu Türk Kültür Evi, yıllar boyunca Bulgaristan Türklerinin kültürel ve sosyal hayatında önemli bir rol oynamış ve Türk kültürünün korunması ve tanıtılması için önemli bir merkez olmuştur.’’ dedi.

Konferans soru-cevap bölümünün ardından hediye ve belge takdimi ile sona erdi.

Bu içerik 25.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 160 kez okundu.