TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “KONYA MÜZELERİ VE KÜLTÜR VARLIKLARI” KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Nurten Çetin’in yaptığı “Payitaht Müzeleri” konferansları dizisinin ikinci konuğu Konya Müzesi Müdürü Ömer Faruk Türkan oldu.

Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından organize edilen “Payitaht Müzeleri” konferansları kapsamında “Konya Müzeleri ve Kültür Varlıkları” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Çevrim içi olarak düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Konya Müzesi Müdürü Ömer Faruk Türkan, Konya’daki müzeler ve kültür varlıkları hakkında genel bilgiler verdi.

Konya’nın tarihçesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Türkan “Önemli bir kültür, turizm, sanayi ve tarım şehri olan Konya, bugüne kadar medeniyetlerin eşsiz mirasını muhafaza etmiş, tarih ile moderni uyumlu bir biçimde iç içe kaynaştırmış bir açık hava müzesi görünümdedir.” dedi.

Konya müzeleri hakkında bilgi veren Ömer Faruk Türkan “Konya Müzesi’ne bağlı olarak dört müzemiz bulunuyor. Bunlar Arkeoloji Müzesi, Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi, Etnografya Müzesi ve Atatürk Müzesi’dir. Konya’da 9 adet Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müze, 7 adet de özel müze bulunmaktadır.” diyerek özel müzeler hakkında bilgi verdi.

Anadolu’da ilk müzenin 1891 yılında Konya’da, Konya Müze-i Hümayun Müzesi adı ile açıldığı ifade eden Türkan “O günden günümüze gelinceye kadar sayıları artarak gelişen dört müzemizde yaklaşık 55 bin adet envanterli eser yer almaktadır.” diyerek Mevlana Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi, Atatürk Evi Müzesi ve Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi ile ilgili görseller eşliğinde bilgi sundu.

Konya’da yaptıkları arkeolojik kazılar hakkında da bilgi veren Türkan “Konya’da geçen yıl 9 arkeolojik kazı yaptık. Bunlar arasında Çatalhöyük, Boncuklu Höyük, Kubad-abad Sarayı, Savatra ve Karahöyük kazıları bunlar arasında yer almaktadır.” diyerek arkeolojik merkezler ve Konya’nın UNESCO Dünya Mirası Aday Listesi’ndeki değerleri ile ilgili bilgi aktardı.

Konferans soru-cevap bölümü ile sona erdi.

Bu içerik 11.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 148 kez okundu.