TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE GELİBOLU YARIMADASI, SESTOS ANTİK KENTİ VE YÜZEY ARAŞTIRMASI KONFERANSI

Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Yaraş’ın moderatörlüğünü yaptığı “Trakya’da Arkeoloji” konferans dizisinin 29. program konuğu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe oldu.

Prof. Dr. Reyhan Körpe “Gelibolu Yarımadası, Sestos Antik Kenti ve Yüzey Araştırması” başlıklı sunumunda, 10 yıl boyunca Gelibolu Yarımadasının batı ucunda yaptığı yüzey araştırmasında elde ettiği bilimsel sonuçları ilk kez katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. Reyhan Körpe konuşmasında, Gelibolu yarımadasındaki prehistorik dönemden Bizans dönemine kadar bütün antik yerleşimler hakkında genel bilgileri paylaşarak, özellikle Eceabat’ta mevcut Sestos Antik kenti ve yakın çevresinde yaptığı araştırmalarda kentin tarihçesi ve hinterlandı hakkında önemli sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Sestos ile karşı kıyıda bulunan Abydos antik kenti arasındaki bölgeden Pers ve Büyük İskender’in askerlerini karşı kıyıya geçirdiğini belirten Prof. Dr. Reyhan Körpe, aynı zamanda bu bölgenin Türklerin Avrupa kıtasına ilk geçtikleri yer de olabileceğini söyledi. Körpe, MÖ 7. yüzyılda Atinalılar tarafından kurulan Sestos’un, MS 5. yüzyılda yarımadanın merkez kenti haline geldiğini ve biri Ege’de, diğeri Marmara Denizi’nde olmak üzere iki limana sahip olduğunu söyledi. Gelibolu yarımadasının Fransız, İngiliz ve Bulgar’ın işgalden önce ve sonrasında ve savaş sırasında kaçak kazılara sahne olduğunu belirten Körpe, çıkan pek çok eserin bugün yurtdışındaki müzelerde olduğunu örneklerle ortaya koydu.

Bölgede çalışan diğer üniversitelerden uzmanların da soru ve katkıları ile devam eden çevrim içi konferansın sonunda bir konuşma yapan moderatör Prof. Dr. Ahmet Yaraş, “Yaklaşık 1.5 yıldır süren Trakya’da Arkeoloji konferans dizisi, 2023 bahar döneminde de yeni konu ve konuklarla devam edecek. Böylece Trakya’da bilimsel çalışma yapan tüm bilim insanlarını bir araya getirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda bu konferansları makaleye dönüştürüp, 2023 yılında dijital ortamda ve iki cilt halinde kitap olarak yayımlayacağız.” dedi.

“Trakya’da Arkeoloji” konferanslarına, https://www.youtube.com/channel/UC9HdHczPircUeJ5Eli3SpVg linkinden ulaşılabilir.


Bu içerik 03.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 256 kez okundu.