TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “EYVAH! MEZUN OLDUM” KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Eyvah! Mezun Oldum” başlıklı konferans düzenledi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen konferansa, Koza Altın İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Mahmut Çelik konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Trakya Üniversitesi Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Aytaç, ülkemizin önde gelen firma ve temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen etkinliklerin öğrencilerin kişisel ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Mahmut Çelik’e katılımlarından ötürü teşekkürlerini iletti. Bu tür etkinlikleri artırmayı planladıklarını da ifade eden Prof. Dr. Ayhan Aytaç, verimli ve başarılı bir program olması dileğinde bulundu.

Koza Altın İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Mahmut Çelik, konferans kapsamında bir sunum gerçekleştirerek, sektöre ve çalışma hayatına ilişkin tecrübelerini öğrenciler ile paylaştı. Madencilik konusunda ve mesleki edinimler hakkında bilgiler veren Mahmut Çelik, öğrencilerin üniversitede aldıkları eğitimi tecrübeye dönüştürmenin önemli olduğunu hatırlattı.

Madencilik sektöründeki farklı çalışma alanları ve kariyer fırsatlarına ilişkin paylaşımlarda bulunan Mahmut Çelik, Türkiye’de madencilik faaliyetleri ve altın madenciliği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Madenlerin ekonomiye kazandırılması sürecinin jeoloji mühendislerinden, maden mühendisleri ve metalurji malzeme mühendislerine kadar çeşitli mühendislik dallarında çalışan mühendisleri içine alan uzun bir süreç olduğunu ifade eden Mahmut Çelik “Dünyada, totalde üretimi yapılan 90 adet maden bulunurken, bunların 60 tanesi Türkiye’de yatakları olan ve üretimi yapılan madenlerdir. MTA verilerine bakıldığında Türkiye, dünyadaki 132 ülke sıralandığında toplam maden üretim değeri itibarıyla 28. sırada yer alırken, maden çeşitliliği açısından ise 10. sırada bulunmaktadır. Ülkemiz, endüstriyel hammaddeler başta olmak üzere, linyit, metalik madenler ve jeotermal kaynaklar gibi enerji hammaddeleri açısından fazlasıyla zengindir.” ifadelerini kullandı.

Madenciliğin kaçınılmaz bir üretim faaliyeti olduğunu söyleyen ve medeniyet vurgusu yapan Mahmut Çelik, “Günümüzde değerli metal üretimi ve bilhassa altın varlığımız, ülkemize kazandırılması gereken mevcut kaynaklarımızın başında geliyor ve bu süreci çevreyi koruyarak ve iyileştirerek yönetmek mümkündür. Aslolan zararlı etkileri en aza indirmek, en fazla faydayı sağlamaktır. Koza Altın, bu konuda ülkemizde iddialı ilk yerli altın şirketidir. Tüm sahalarımızda ÇED ve kanuni gereklilikler titizlikle takip edilmektedir. İşlettiğimiz tüm maden sahalarında toplamda 135.000’den fazla ağaç dikerek, 1,5 milyon m2 alanın rehabilitasyonu çalışmaları sonucu, doğa dostu madenciliğin mümkün olduğunu gösterdik.” dedi.

Dünya altın üretiminde Türkiye’nin her geçen gün yerini ve önemini artırdığına dikkat çeken Mahmut Çelik ” Ülkemizin 2020 yılında üretmiş olduğu 42 ton altın ile ülkemize 2,4 milyar dolarlık bir döviz tasarrufu sağlamıştır. Türkiye’de toplam 18 altın şirketi faaliyet göstermektedir. Ülkemiz sahip olduğu önemli altın potansiyelli kaynakları ve şirketimizin önemli bir aktör olduğu uluslararası standartlara sahip, çevre ve insan sağlığı odaklı maden işletmeleri ile dünya piyasasında önemli bir avantaja sahiptir. Yüzölçümümüz ve altın kaynağı potansiyelimize göre altın zengini bir ülke konumundayız. Her yıl altın ithalatı için dışarıya ödediğimiz on milyarlarca doları ülkemizde yatırıma, üretime, istihdama, vergiye, ekonomik ve sosyal gelişmeye dönüştürerek ülkemizin altın ihtiyacını büyük oranda kendi kaynaklarımızdan karşılayabilir durumdayız.” şeklinde konuştu.

Altın madenciliğinin faaliyet aşamaları hakkında da bilgiler veren Mahmut Çelik, hiçbir şekilde çevreye ve insana zarar vermeden altın ürettiklerini söyleyerek, insanı ve çevreyi önceleyen bir politika izlediklerini söyledi. Koza Altın İşletmeleri olarak rehabilitasyon çalışmalarına ve sosyal sorumluluk projelerine önem verdiklerini dile getiren Mahmut Çelik, “Maden işletmemizde 2009’dan bugüne diktiğimiz yaklaşık 20.000 zeytin ağacından 2021 hasadında 15 ton zeytin alıp 3 ton zeytinyağı ürettik. Hayata geçirdiğimiz pek çok proje ile madencilik ile tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bir arada olabileceğini vatandaşlarımıza anlatmaya, göstermeye devam ediyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayhan Aytaç tarafından Koza Altın İşletmeleri Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Mahmut Çelik’e hediye takdim edildi.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler ile akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bu içerik 24.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 393 kez okundu.