TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE “CUMHURİYETİMİZİN 100. YILI” KONFERANSI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından Cumhuriyetin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konferansı düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila Şehirli’nin konuşmacı olduğu "Cumhuriyetimizin 100. Yılı" konferansı Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşması yapan Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamanın heyecanı içinde olduklarını ifade ederek “İnsan, en büyük gücünü geçmişinden, atalarından alıyor. Öğretmenler ve öğretmen adayları olarak bizim için Cumhuriyetin önemi bir başkadır. Büyük atamız ve silah arkadaşları, geçmişteki bütün değerli büyüklerimizin bize emanet ettiği Cumhuriyet şu anda 100 yaşında. Bu emanetin en büyük bekçileri siz öğretmenler, öğretmen adayları olacaksınız. Bu gururu yüreklerinizde hissetmenizi ve etkinliğimizle birlikte bu coşkuyu yaşamanızı temenni ediyorum. Ayrıca konferanslarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Atila Şehirli’ye teşekkür ediyorum.” dedi.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden konuşmasında “Böylesi güzel ve tarihi bir olaya tanık olmak herkese nasip olmaz. O yüzden çok mutluyuz ve gururluyuz. Biz Eğitim Fakültesi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak amacıyla çok sayıda etkinlik planladık. Bugün burada ilkini gerçekleştiriyoruz. Biraz sonra Temel Eğitim Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Atila Şehirli’nin vereceği konferansta ilk etkinliğimizi gerçekleştireceğiz.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Y. Atila Şehirli sunumunda, Birinci Dünya Savaşı’na Osmanlı Devleti’nin istemeden de olsa katıldığını ve birçok cephede savaştığını, 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’nın bütün maddelerinin Osmanlı’nın aleyhine ve bunun tam bir teslimiyet antlaşması olduğunu ifade ederek, Antlaşmanın ardından İtilaf Devletleri’nin Osmanlı topraklarını işgal etmeye başladığını ve ilk işgale karşı direnişin ise Hatay’ın Dörtyol ilçesinde gerçekleştiğini söyledi. Şehirli “Osmanlı topraklarını İtilaf Devletleri’nin parça parça işgal etmesi sonucunda halk Kuvâ-yi Milliye adı altında örgütlenerek direniş başlatmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalandığı sırada Yıldırım Orduları Komutanıydı. Atatürk, İstanbul’da bağlı olduğu genelkurmaya çok sayıda telgraf göndermiştir. Bu telgraflarda özetle, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ordular terhis edilecek, silah ve cephane teslim edilecek maddesini kabul etmiyorum dediği yazmaktadır.” diyerek Osmanlı Genelkurmayı’ndan diğer subaylara olduğu gibi Atatürk’e Antlaşmaya uyması için telkin gittiğini, hatta Atatürk’ün Yıldırım Orduları Komutanlığı’ndan 1918 yılı Kasım Ayı’nda görevinden alınıp İstanbul’a tayinin çıktığını ifade etti.

Atatürk’ün 9’uncu Ordu Müfettişliği göreviyle, 19 Mayıs’ta Samsun’da karaya çıktığını belirten Şehirli, Atatürk’ün Milli Mücadeleyi örgütlemek amacıyla yaptığı çalışmalara değindi. Şehirli “Kurtuluş Savaşı’nın, Doğu ve Güney cephelerinin ardından Batı Cephesi’nde 30 Ağustos’ta büyük zaferin kazanılmasıyla askeri yönünü, Lozan Barış Antlaşması’nın imzalanmasıyla da siyasi diplomatik yönü tamamlandı.” diyerek 1922 yılında Saltanat kaldırıldıktan sonra bir yıl boyunca TBMM Hükümeti’nin ülkeyi tek başına idare ettiğini ve devletin resmi adının konulmadığını, ülkedeki rejimin ise belirsiz olduğunu ifade etti.

Atatürk’ün 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı, Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin demokrasiye geçişi için gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi veren Şehirli, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilen Atatürk’ün, 4 yılda bir Cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenilettiğini de söyledi.

Cumhuriyet'in ilânı ile yeni Türk Devleti'nin çözümlenen sorunlarına da değinen Şehirli “Yeni Türk Devleti'nin adı konuldu. Devletin rejiminin ne olacağı konusundaki tartışmalar da sona erdi. Cumhurbaşkanının da seçilmesiyle Devlet Başkanlığı sorunu çözümlendi. Hükümetlerin kurulma şekli değişti. TBMM Hükümeti yerine kabine sistemine geçildi. Yeni Türk Devleti'nin dıştaki itibarı arttı, inkılap için ortam hazırlandı.” dedi.

Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Maden, Dr. Öğr. Üyesi Yücel Atila Şehirli’ye teşekkür belgesi, Temel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeşim Fazlıoğlu’na ise çiçek takdim etti.

Bu içerik 16.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 382 kez okundu.