TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE ATIK AZALTIM HAFTASI KAPSAMINDA “BİR DÜNYA SIFIR ATIK” SLOGANIYLA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesinde, Avrupa Atık Azaltım Haftası (EWWR) kapsamında çeşitli etkinliklere imza atıldı.

Çevrenin korunmasına önem veren ve bu konuda çok sayıda proje geliştiren Trakya Üniversitesi, Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında bir dizi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Marmara Belediyeler Birliği’nin Türkiye Koordinatörü olduğu Avrupa Atık Azaltım Haftası’nda düzenlenen etkinlikler bu yıl “Atığın Modası Geçti” teması ile gerçekleştirildi. Tekstilin dünya üzerindeki etkisini vurgulamak, döngüsel eylemlere ilham vermek üzere Avrupa ve ülke çapında gerçekleştirilen etkinliklere, Trakya Üniversitesi öğrenci toplulukları da faaliyetleri ile destek oldu.

Trakya Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına (SKS) bağlı öğrenci toplulukları, Avrupa Atık Azaltım Haftası (European Week for Waste Reduction – EWWR) kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirdi. Öğrenci toplulukları gerçekleştirdikleri etkinliklerde atık azaltma, ürünün yeniden kullanımı ve maddesel geri dönüşüm stratejileri hakkında farkındalık oluşturacak çalışmalara imza attı.

Trakya Üniversitesi Bisiklet Topluluğu ve Turizm Topluluğu tarafından karbon emisyonlarının artışına dikkat çekmek amacıyla Ayşekadın Yerleşkesi ve Değirmenyeni Köyü arasında “Bisiklet Turu” etkinliği düzenlendi. Trakya Üniversitesi Çevrecilik ve Geri Dönüşüm Topluluğu tarafından kullanılmayan eşyaların ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaşabileceğini gösteren takas stantı sunumu, yemekhanede atıkların ayrı halde biriktirilmesinin öneminin anlatıldığı bilinçlendirme çalışması ve atık bitkisel yağlardan sabun yapımı atölyesi gerçekleştirildi.

Eczacılık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve 200’den fazla öğrencinin katıldığı bilgilendirme toplantısında ise çevre kirliliği konusuna dikkat çekildi. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz toplantıda çevrenin insanlığa emanet olduğunu, herkesin doğayı koruyup gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarması gerektiğini belirterek, bu konuda herkese sorumluluk düştüğünü ifade etti. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belgin Elipek ise su, hava ve atmosferin kendi kendini temizleme kapasitesi olduğunu ancak aşırı kirlenme ile bu kapasitenin aşıldığına dikkat çekerek, çevre kirliliğinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Ercan organik atık israfına dikkat çekerken Mimarlık Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Gökçen Bayrak, geri dönüşümün önemi ve atıkların sınıflandırılması konusunda öğrencilere bilgiler verdi.

AGİD (Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği) ile ortak olarak düzenlenen çevrim içi eğitimde Trakya Üniversitesi Çevre Mühendisi Tuba Doğru ile AGİD Çevre Mühendisi Mustafa Çetin, AEEE (Atık Elektrik ve Elektronik Eşyalar) ile Sıfır Atık konusuna dikkat çekti. Trakya Üniversitesi Ar-Ge Bilişim Topluluğu tarafından düzenlenen organizasyonla Edirne Katı Düzenli Depolama Tesisi”ne teknik bir gezi gerçekleştirilirken Sosyal Sorumluluk Topluluğu öğrencileri, tekstil atıkları hakkında farkındalık oluşturma amacıyla yerel terzi esnafını ziyaret ederek kullanılmayan atık kumaşları ve malzemeleri topladı. Toplanan bu malzemelerle yeni çanta, kıyafet ve aksesuarlar tasarlayan öğrenciler hazırladıkları ürünleri, Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde açtıkları stantta sergilediler. Topluluk Black Friday olarak bilinen Kara Cuma yerine “Yeşil Cuma” adını verdikleri etkinlikte, geri dönüşümün önemine dikkat çektiler.

Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Topluluğu’nun gıda israfına dikkat çeken organizasyonunda ise öğrenciler, Arda Meslek Yüksekokulu mutfağında bayat ekmekleri değerlendirerek pizza yaptılar. Hayvan Dostları Topluluğu öğrencileri, Edirne Kent Ormanı’nda gerçekleştirdikleri etkinlikte atık kumaşları değerlendirerek hayvanlar için battaniye ve minder hazırladı. Atık malzemeleri kullanarak geri dönüşüme katkı sağlayan öğrenciler, sokak hayvanları için de faydalı ürünler tasarlamış oldu.

Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri bahçesinde Çevrecilik ve Geri Dönüşüm Topluluğu tarafından azot ve karbon açısından zengin organik atıklar, yapraklar, bahçe atıkları kullanılarak toprak için faydalı kompostlara dönüştü. Su Altı Topluluğu tarafından düzenlenen bir diğer etkinlikte ise Temiz çevre temiz su altı” sloganıyla sulardaki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla İzmit’te dalış ve su altı temizliği gerçekleştirdi.

“Bir Dünya Sıfır Atık Atık” sloganıyla gerçekleştirilen birçok farklı ve bilgilendirici etkinliklere öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Bu içerik 09.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 426 kez okundu.