TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ’NDE “BİZ DE VARIZ” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenledi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Biz de Varız” etkinliğinde öğrenciler drama, skeç, konser ve gösterilerin yanı sıra açtıkları stantlarla önemli bir farkındalığa imza attı.

Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Özel Eğitim Topluluğu tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Biz de Varız” etkinliği düzenlendi. İnsanlar arasındaki farklılıkların engel teşkil etmediğini göstermek ve özel gereksinimli bireyleri daha iyi anlayabilmek amacıyla düzenlenen programa, Trakya Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren farklı öğrenci toplulukları da destek verdi. İşitme engelli bireylerin de etkinliği takip edebilmeleri için etkinlik boyunca işaret dili ile anında çeviri yapıldı. Etkinlikte ayrıca, özel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam ve istihdam yolunda motivasyonlarının artırılması için örnek başarı hikâyeleri de paylaşıldı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde stant açan öğrenci toplulukları, özel gereksinimli bireyler için hazırladıkları boyama ve oyun stantları ile engelli bireylerin yaşadıkları zorluklara yönelik farkındalık etkinlikleri gerçekleştirdi.

Trakya Üniversitesi tarafından geleneksel hale gelen ve bu yıl 8’incisi düzenlenen etkinliğe, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer ile enstitü müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Özel Eğitim Topluluğu, işaret dili ile İstiklâl Marşı’nı söyledi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçilen programda konuşan Özel Eğitim Topluluğu Başkanı Ceyda Mutlu, özel gereksinimli bireylerin eğitime erişiminin önündeki engeller kaldırıldığında ve kendilerine güvenip fırsat verildiğinde her şeyi başarabileceklerini söyledi.

Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi ve Özel Eğitim Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Selmin Çuhadar, 3 Aralık’ın, tüm dünyada özel gereksinimli bireylerin sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak olduğunu hatırlatarak “Geleneksel hale gelen Biz de Varız etkinliği ile özel gereksinimli bireylere ve ihtiyaçlarına yönelik farkındalık oluşturmak ve bu konudaki başarı öykülerine odaklanmayı amaçlıyoruz. Bunu bir ölçüde üniversitemizden başlayarak şehrimizde de başardığımızı düşünüyorum. Bugüne kadar bu konuyla ilgili etkinlik vasıtasıyla topluma pek çok mesaj verdik ve başarı öykülerini sizlerle buluşturduk. Bilimin ve sanatın gücüyle bu mesajların sizlerle buluşup ulaştırılması sürecinde topluluk üyesi öğrencilerimiz, akademisyenlerimiz ve üniversite yönetimimiz her zaman yanımızdaydı ve bizlere her zaman destek oldular. Aynı zamanda inanıyorum ki burada bulunan sizler, bugünden sonra ve gelecekte özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalığı ve başarı öykülerini paylaşmaya devam edeceksiniz. Hatta onların başarı öykülerinde sorumluluklar üstlenecek, onlarla yan yana beraber yürüyeceksiniz. Burada bulunan öğrencilerimizin gelecekte bu bayrağı teslim alarak yeni fikirler ile değişen ve gelişen dünyanın ihtiyaçlarını karşılayarak yeni başarı öykülerini bizlerle buluşturmaya devam edeceğine inanıyorum. Bakış açımızı değiştirdikçe ve daha çok insana dokundukça dünya hepimiz için daha yaşanır bir yer olacak.” ifadelerini kullandı.

“Hayallerinize engel koymayın.” diye söze başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, öğrenciler ile bir hikâyeyi paylaştı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Birkaç pireyi kavanoza kapatırlar ve kavanozu alttan ısıtırlar. Kavonoz ısındıkça pireler yukarıya zıplar ve kapağa çarpar. Bir süre sonra ısıyı artırıp kavonozun kapağını açarlar. Pirelerin, zıplamalarına rağmen dışarı çıkmadıkları görülür. Çünkü pireler artık bu durumu kabullenmiştir.” diyerek hepimizin yaşamında karşımıza bir takım engeller çıkabileceğini belirterek, önemli olanın o engelleri aşmak olduğunu söyledi. İnsanın, en büyük engeli kendi kendine hayallerine, kabiliyetlerine ve potansiyeline bir sınır koyarak oluşturduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu gayretin, isteğin ve hayalin önünde hiçbir engelin duramayacağını vurguladı.

Trakya Üniversitesi olarak engelsiz bir üniversite, kampüs ve eğitim hayatı için çalıştıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, herkesi eşitlikli bir yaklaşımla ailenin bir ferdi olarak gördüklerini ifade etti.

Öncelik verdikleri konuların başında erişilebilir bir üniversite oluşturmak ve öğrencilere engelsiz bir üniversite yaşamı sunmak geldiğini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Özel gereksinimli öğrencilerimize engelsiz bir eğitim ve öğretim yaşamının yanı sıra üniversitenin her alanında aktif olarak rol almalarını, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılımlarını ve ortak bir sinerji içerisinde iş birliği içerisinde olmayı önemli buluyoruz. Bu doğrultuda gerek Öğrenci Senatosu gerek öğrenci topluluklarımız ve Engelsiz Üniversite Birimi’miz aracılığıyla birçok kez bir araya geliyor, toplantılar gerçekleştirerek birlikte kararlar alıyoruz. Ayrıca her bir öğrencimizin, öğrenim gördükleri okullarda akademik danışmanları var. Öğrencilerimizin sadece fiziksel ortam ve mekân açısından değil sosyal destek ve psikolojik danışmanlık noktasında da yanında oluyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri, etkinlik ve faaliyetler ile de bu anlayışı bilimsel bir yaklaşımla toplumsal faydaya dönüştürüyoruz. Trakya Üniversitesi olarak sadece engelsiz üniversite değil, engelsiz bir Edirne, ülke ve dünya için çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte de özel gereksinimli öğrencilerimiz, çalışanlarımız ve bireylerimizin toplumsal yaşama katılımlarını kolaylaştırmak, karşılaşabilecekleri engelleri kaldırmak ve onlara destek olmak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Program açılış konuşmalarının ardından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel hazırlanan tiyatro gösterimi, video gösterimleri, müzik dinletisi gibi etkinliklerle devam etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, program öncesi fuaye alanındaki stantları gezerek bilgiler aldı ve etkinliklere katıldı.

Bu içerik 09.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 397 kez okundu.