TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 21. ULUSAL MAKİNA TEORİSİ SEMPOZYUMU UMTS 2023 DÜZENLENDİ

Makina Teorisi Derneği tarafından iki yılda bir farklı üniversitelerde düzenlenen Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu’nun 21.’si Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Makina Mühendisliği tarafından organize edilen 21. Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu UMTS 2023, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyuma Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Makina Teorisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Kiper, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi ve 21. Ulusal Makina Teorisi Sempozyumu UMTS 2023 Yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Arda, sempozyum hakkında bilgi verdiği konuşmasında “Sempozyumda 3 davetli konuşmacı yer alacaktır. Yaklaşık 70 katılımcı 44 bildiri sunumunu, ikisi özel oturum olmak üzere 13 oturumda gerçekleştireceklerdir. Sempozyumun organizasyonunu genç bir ekiple gerçekleştirdik. Böylesine köklü bir organizasyonda yer almak bizler için çok önemli bir tecrübe oldu.” diyerek emeğe geçenlere teşekkür etti.

Makina Teorisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Kiper yaptığı konuşmada “İlk UMTS 1984 yılında yapıldı. Neredeyse 40 yıl oldu. Biz Uluslararası Makina ve Mekanizma Federasyonu’nun bir ayağı olarak, dernek çatısı altında bu sempozyumun 21.’sini gerçekleştiriyoruz. 23 yüzyıl önce Arşimet'in geometri ve mekanik avantaj üzerine yaptığı çalışmalar, geliştirdiği prensipler ve bu prensipler üzerine yaptığı makineler günümüzde hala kullanılıyor. Günümüzde hala Arşimet'e yaptığımız güncel yayınlarda atıf yapabiliyoruz. Bu çok az bilim dalında olan bir şeydir, çok eski kaynaklara hala atıf yapabilmek. Bunu bizim alanımız eski demek için söylemiyorum, bunu bizim alanımız eskimiyor demek için söylüyorum. Bu alanın önemini bilerek, bu alanda merak ederek, bu alanda sorgulayarak devam ettirmemiz, gençlerimizi bu alana yönlendirmemiz gerekiyor.” diyerek herkese iyi bir sempozyum geçirmeleri dilediğinde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, ilk olarak doktora öğrencisiyken bu sempozyuma katıldığını ifade ederek sempozyum anılarını paylaştı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu “Ben Mekanik Ana Bilim Dalı’ndayım. Ama hem mekanik, hem de makine teorisi sempozyumlarına katıldım. Mustafa Arda hocam, Hilmi hocamızın yüksek lisans, benimse doktora öğrencim. Kendisinin böylesine önemli bir organizasyonu gerçekleştirmesi oldukça mutluluk verici. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür ediyor, başarılı bir sempozyum olmasını diliyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum sponsorlarına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu tarafından teşekkür plaketi verildi.

Plaket törenin ardından davetli konuşmacı Dr. Nadir Serin’in “Türkiye’de Savunma Sanayisinin Gelişimi ve TÜBİTAK-SAGE’nin Rolü” adlı sunumuyla başlayan sempozyumda ikisi özel olmak üzere toplam 13 oturumda, yaklaşık 70 katılımcı, 44 sunum gerçekleştirdi. Sempozyumda ayrıca üç davetli konuşmacı yer aldı.

Bu içerik 19.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 348 kez okundu.