TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 2. MİMARLIK VE ENERJİ ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde “2. Mimarlık ve Enerji Çalıştayı” düzenlendi. Mimarlık Fakültesinde “Sıfır Enerjili Binalar ve İklim Değişikliği” temasıyla gerçekleşen çalıştay, iki gün boyunca Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler ile sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

İlki Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ve her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde sürdürülmesi planlanan Mimarlık ve Enerji Çalıştayı’nın 2’ncisi, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Sıfır Enerjili Binalar ve İklim Değişikliği temasıyla düzenlenen çalıştay ile Mimarlık Bölümü öğrencilerinin küresel iklim değişikliği konusunda farkındalıklarını arttırarak tasarım yaklaşımlarında sıfır enerjili binalara yönelik bütüncül bakış açısı benimsemelerine çalışıldı.

Mimar Sinan Konferans Salonu’nda başlayan çalıştay açılışına Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin, Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik ile çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve sektör profesyoneli ile öğrenci katıldı.

Mimarlık Fakültesi Yapı Bilgisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Filiz Umaroğulları, açılışta yaptığı konuşmada enerji konusunun çağın en büyük problemlerinden biri olduğunu belirterek “Aynı zamanda iklim değişikliği ve olası sonuçları da dünya ülkelerini pek çok platformda bu konuda önlemler alma, hedefler belirleme ve bunları uygulamaya koymak üzere bir araya getirmektedir.” dedi.

Mimarlar olarak enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40'ından sorumlu olan binaları tasarlarken ve uygulamaya koyarken bu bilinçle hareket etme yükümlülüğü taşıdıklarının altını çizen Doç. Dr. Filiz Umaroğulları, "Bugün bir araya gelme sebeplerimizin en önemlilerinden biri de aslında mesleğe adım atmak üzere olan genç arkadaşlarımızın bu konudaki farkındalıklarına katkı sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Filiz Umaroğulları son olarak çalıştayda bu konularda önemli akademik çalışmaları olan hocaların yanı sıra kamu, sivil toplum kuruluşlarıyla çevresel sorumluluğun bilincinde olan sektör temsilcilerinin de bilgi paylaşımında bulunacağını dile getirdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşının yanı sıra tüm dünyayı bekleyen bir başka tehlikenin de enerji krizleri ve iklim değişikliği olduğunu söyleyerek “Kriz için alternatif çözüm önerilerinin değerlendirildiği günümüzde şehir, mimari, enerji, iklim değişikliği, akıllı binalar gibi inovatif ve yenilikçi yaklaşımların sergileneceği çalıştayın başarılı sonuçlar doğurmasını temenni eder, başta Sayın Dekanımız olmak üzere organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından çalıştay, İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Murat Günaydın’ın “Yüksek Enerjili Mimarlar ve Sürdürülebilir Yaşam” ve Özyeğin Üniversitesinden Prof. Dr. M. Pınar Mengüç’ün “Sürdürülebilir Enerji ve İnsan Boyutu” başlıklı sunumları ile devam etti.

İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Alpin Köknel Yener, Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Türkan Göksal Özbalta ile Edirne Valiliği İl Enerji Yöneticisi Makine Mühendisi Gülseren Şare, ÇEDBİK temsilcisi Yüksek Mimar Ebru Ünver Karaer, SEPEV temsilcisi Yüksek Mimar Seda Müftüoğlu Güleç, DAIKIN Yüksek Mühendisi Arslan Çağlayan Gürel ve RAYNAERS’ten Endüstriyel Tasarımcı Ebru Yalçın ile Mimar Selin Şanal sunumları ile çalıştaya bilimsel katkıda bulunan diğer isimler oldu.

Akademisyenler ve sektör temsilcileri tarafından gerçekleştirilen sunumlarda sürdürülebilir gelecek için yenilikçi çözümler, mimarlara bu konularda düşen sorumluluklar, enerji etkin bina tasarımında etkili olan uygulamalar, sıfır enerjili ve yeşil binalar ile yüksek performanslı iklimlendirme sistemleri gibi konularda bilgiler verildi.

Çevresel sorunların yanı sıra kullanıcı konforu gibi konuların da ele alındığı çalıştayın ikinci gününde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin bulunduğu Makedonya Yerleşkesinde belirlenen alan ve plan içerisinde öğrenciler tarafından atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Öğrenciler, Selimiye Camii’nin gölgesinde tarihi bir çevre içerisinde bulunmanın bilinciyle özgün, enerji etkin, çevre dostu, insan ve çevre sağlığına uyumlu ve uygulanabilir projeler geliştirdi.

Mimaride enerji alanında etkin çalışmalar yapan öğretim üyeleri ve sektörden uzmanların sunumları ile atölye çalışmalarına yer verilen çalıştay Trakya Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Arel Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinde öğrenim gören toplam 50 öğrencinin, 6 farklı çalışma grubunda hazırladığı projelerin sunumu ve değerlendirmesi ile sona erdi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde düzenlenen atölyelerde Trakya Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesinden 22 akademisyen görev yaptı.


Bu içerik 24.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 398 kez okundu.