TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 19 MAYIS COŞKUSU MUHTEŞEM BİR KONSERLE KUTLANDI

Milli Mücadelenin 100.Yılı gururuyla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a çıkarak Kurtuluş Mücadelemizi başlattığı tarihi günün yıldönümü olan 19 Mayıs 1919 ve gençlere armağan ettiği “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”, Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Dünya tarihine geçen ve Türk tarihinde bir dönüm noktası olan 19 Mayıs 1919'un, yüzüncü yaşına girdiği günlerde yurdun her köşesinde 19 Mayıs coşkusu artarken, kutlamaların önemli merkezlerinden biri de Trakya Üniversitesi oldu. 19 Mayıs 2019 Pazar günü, Saraçlar Caddesi’nde, Üniversitemiz öğrencilerinin buluşması ve düzenledikleri kültür, sanat ve spor etkinlikleriyle büyük bir heyecan ve coşku içerisinde kutlanan “19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın tarihi konseriyle perçinlendi. 

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın, genç yetenekler ile aynı sahneyi paylaştığı “Samsun’dan Edirne’ye Kurtuluş Mücadelesi: Cumhuriyet’e Ses Verenler Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Özel Konseri”, ünlü Orkestra Şefi ve aynı zamanda Müzikolog olan Ersin Antep yönetiminde, Türkiye’nin müzik alanında önde gelen akademisyen ve sanatçılarından Bülent Halvaşi ile Devlet Konservatuvarımızın Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in katkılarıyla Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Büyük bir ilgi ve beğeniyle karşılaşılan konserde izleyiciler, Cumhuriyetimize hayat veren marşlarla kimi zaman coşarken kimi zaman da duygusal anlar yaşadı.

Zengin ve köklü repertuvarıyla eşsiz marş ve müziklerin ezgilerini kimi zaman yalnızca enstrümanlarıyla kimi zaman da seslerle harmanlayıp müzikseverlere sunmayı amaçlayan sanatçılar, uzun soluklu konserin finalini 19 Mayıs’ın ruhunu canlandırır biçimde, Gençlik Marşı ile yaptı. Müzikleri ve ezgileriyle dinleyenleri geçmişten günümüze eşsiz bir müzikal yolculuğa çıkaran sanatçılar, izleyenlere büyüleyici bir müzik ziyafeti yaşattı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konserde, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın değerli öğretim elemanları ve öğrencileri, Orkestra Şefi ve Müzikolog Ersin Antep şefliğinde, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Halvaşi’nin solistliği ile keman, viyola, viyolonsel, kontrabas, flüt, obua, klarnet, fagot, trompet, korno, trombon, tuba ve vurmalı çalgılar eşliğinde unutulmaz bir konser gerçekleştirdiler. Orkestra Şefi ve Müzikolog Ersin Antep’in kendi çalışmaları ve Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın katkılarıyla hazırlanan konserde, Samsun’dan Edirne’ye, hatta Osmanlı dönemine ve tarihimize damga vuran eserler icra edildi.

Unutulmaz marşların ve seçkin bestekârların unutulmaz eserlerinin muhteşem bir performansla sanatseverlerle buluştuğu konserde Ersin Antep, her bir marşın ve müzik tarihimize ışık tutan bestenin tarihçesini ve besteleniş hikâyesini hazırladığı sunum eşliğinde izleyicilerle paylaşarak konsere renk ve canlılık kattı.

Bayram coşkusunun sahnede yaşandığı ve önemli isimlerin ağırlandığı konserde, bestecisi bilinmeyen “Yeniçeri Marşı’ndan başlanarak, Giuseppe Donizetti’nin bestelediği “Mahmudiye Marşı”, “Mecidiye Marşı”, Safvet Atabinen’in “Bale Zeybek” isimli eseri, Zati Arca’nın “Dertli Kavak” ve “Sirto”su, Fatma Zinnure Hanım’dan “Çatalca Muzafferiyeti”, Ahmet Cemalettin Cinkılıç’ın “Sakarya Marşı”, İsmail Zühtü Kuşçuoğlu “İhtifal”, İzzettin Hümayi Elçioğlu “Kafkasya-İzmir’in Dağlarında”, Halit Recep Arman “Trakya Marşı”, “Esmer Güzeli”, Muhlis Sabahattin Ezgi “Karadeniz Marşı”, Osman Zeki Üngör “Cumhuriyet Marşı”, “Şanson-Türk Aşkım” ve “Yeni Harfler Marşı”, Faik Canselen “İzindeyiz” ve son olarak Felix Körling “Gençlik Marşı” dinleyicilerle buluştu. Solist Bülent Halvaşi’nin seslendirmede görev aldığı ve Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in Başkemancı olarak geceye damga vurduğu konserde icra edilen “Trakya Marşı”nın düzenleyicisi de Devlet Konservatuvarımız Öğretim Görevlisi Sela Can Dökmeci oldu.

Yeniçeri Marşı’ndan Sakarya, Trakya, Cumhuriyet ve Gençlik Marşı’na kadar sevilen eser ve marşların yer aldığı konserin bitiminde konuşan, Orkestra Şefi ve Müzikolog Ersin Antep, Trakya Üniversitesi’ni ulusal ve uluslararası arenada başarıyla temsil eden Devlet Konservatuvarı’na teşekkür ederek, “Sizler böyle değerli ve yetenekli öğrenciler, sanatçılar yetiştirirseniz Türkiye sizin hızınıza yetişemez. Bir Trakyalı olarak, Trakya bölgesinde ve ülkemizde böyle güzide bir orkestra ve konservatuvar ile bir araya geldiğim için gururluyum. Unutmayalım ki Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, Kırklareli ve Tekirdağ’dan Çanakkale’ye kadar uzanan geniş bir coğrafyada ve hatta Balkanlar’da müziğin akademik yapısını ve kültürünü oluşturan bir kabiliyette. Trakya bölgesindeki diğer yapılara ve üniversitelere bu bilgi ve birikimlerini aktarmalarında fayda var. Bu unutulmaz etkinlikte, performanslarıyla övgüyü ve alkışı hak eden Devlet Konservatuvarı üyelerini ve yetiştirdikleri genç sanatçıları canı gönülden kutluyor, her birine teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Edirne’nin özgür ve bağımsız olarak duyduğu ilk marş olması münasebetiyle “Trakya Marşı”na da ayrı bir pencere açan Ersin Antep, “Bugün milli bayramlarda kutlamaları, başka ülkelerin marşları ile yapmıyorsak bunda muhakkak ki Trakya Marşı’nın bestecisi Halit Recep Arman’ın imzası vardır.” ifadelerini kullandı.

Sanatseverlerin büyük bir ilgi gösterdiği konserin sonunda Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Dr. Cem Uzun, sanatın toplumla bütünleşmede önemli bir araç olduğunu söyleyerek, başarılı performanslarından dolayı orkestra, koro ve şef Ersin Antep’i kutladı.

Büyük bir coşkunun hâkim olduğu konser, Şef Ersin Antep ve akademisyen sanatçı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Halvaşi’ye çiçek takdimi ve günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.



Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 29.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 483 kez okundu.