TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE 14 MART TIP BAYRAMI TÖRENİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesinde “14 Mart Tıp Bayramı” dolayısıyla düzenlenen törende, COVİD-19 pandemisi ve 6 Şubat depremleri nedeniyle hayatını kaybeden hekim ve sağlık çalışanları, bir kez daha anıldı.

Trakya Üniversitesinde, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde tören düzenlendi. Çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende tıp öğrencileri adına bir konuşma yapan Tıp Fakültesi beşinci sınıf öğrencisi Mert Ömür, 14 Mart tarihinin sadece bir bayram değil, destansı bir mücadelenin adı olduğunu belirtti. Tıp Bayramının tarihi hakkında bilgiler veren Mert Ömür, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“İngiliz birlikleri tarafından işgal edilen ‘Mektebi-i Tıbbiyye-i Şahane’yi kurtarmak isteyen Hikmet Boran önderliğindeki Tıbbiye öğrencilerin, okulun kuruluş yıldönümü olan 14 Mart 1919 tarihinde üniversitenin iki saat kulesi arasına Türk Bayrağı çekerek işgalcilere karşı başlattıkları direnişin bayramıdır. Bu olay, milli mücadelenin ilk habercilerinden olacaktır. Bu ülke, Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşları gibi vatan evlatlarının omuzlarında yükselmiştir. Nice Tıbbiyeliler, bu yolda şehit olmuştur. 14 Mart, işte bu Tıbbiyelilerin bayramıdır. İşgale, zulme ve tutsaklığa karşı mücadelenin bayramıdır.”

Dekan Prof. Dr. Filiz Akata: “Hekimler Ve Sağlık Çalışanları, Her Zaman Vatandaşın Yanında”

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata yaptığı konuşmada, Türkiye’de başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının, her zaman vatandaşın yanında olduğunu belirterek, “14 Mart Tıp Bayramı her yıl başka bir heyecanla yaşanırken, 2020 yılından itibaren bambaşka tarihsel bir önem taşımaktadır. Son üç yılı SARS-CoV-2 virüsüne karşı mücadele ile geçirdik ve pandeminin yükünü en çok sağlık çalışanları taşıdılar. Bu süre zarfında çok sayıda hekim ve sağlık çalışanımızı kaybettik. Bu yıl 6 Şubat’ta ülkemizi derinden sarsan büyük bir deprem felaketi yaşadık. İnsanlarımız canlarını, sevdiklerini kaybettiler. Evlerini, yuvalarını, işyerlerini kaybettiler. Hepimiz yaşanan acıyı iliklerimize kadar hissettik. Milletimiz tek bir yürek halinde depremzedelere yardım için elinden geleni yapmaya devam etmektedir. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız depremin ilk gününden itibaren deprem bölgesine yardıma koştular. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri ve akademik personelimiz deprem bölgesine gönüllü olarak gidip, hastalara bakıp, yaraları sarmaya çalıştılar. Ülkemizi yasa boğan depremler nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Bir hekim olarak en zor zamanlarda mücadelenin sembolü olan 14 Mart Tıp Bayramınızı kutlar, olağanüstü durumlarda her zaman en ön saflarda yer alan onurlu hekimlerimize sağlıklı, başarılı ve umut dolu gelecek dilerim.” şeklinde konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde düzenlenen törene, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata’nın yanı sıra Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Dinçer Alvan, Doç. Dr. Özgür Gündüz ile akademisyenler, hekimler ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

Bu içerik 15.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 556 kez okundu.