TRAKYA ÜNİVERSİTESİ VE KİĞILI İŞ BİRLİĞİ, ULUSAL BASINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Trakya Üniversitesi, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Kiğılı ve Kilim Group iş birliğinde düzenlenen Edirne Kırmızısı Hasat Günü Şenliği, ulusal basın tarafından da yoğun ilgiyle karşılandı. Hasat Şenliğine katılan ve etkinlikleri yakından takip eden konuk gazeteciler, Trakya Üniversitesinin başlattığı ve Kiğılı iş birliği ile büyüyen Edirne Kırmızısı’nı daha yakından tanıma fırsatı buldu.

Trakya Üniversitesi ve erkek hazır giyim markası Kiğılı, Trakya Bölgesi’nde yetişen Rubia tinctorum L. (kökboya bitkisi) ile üretilen Edirne Kırmızısı’nın markalaşma süreci için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Coğrafyanın önemli değerlerinden biri olan bitkisel boya ham maddesinin bilinirliğini artırma gayreti, iş birliğinin meyvesi olan Edirne Kırmızısı koleksiyonunun ardından hayata geçirilen Hasat Şenliği ile efsane renk, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Kığılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Edirne Kırmızısı Hasat Günü Şenliği etkinlikleri kapsamında İstanbul’dan Edirne’ye gelen gazetecilerle bir araya geldi. Etkinliklere konuk olarak katılan gazeteciler, Trakya Üniversitesinin başlattığı çalışmalarla kentin en önemli kültürel değerlerinden biri haline gelen Edirne Kırmızısı’nı yakından tanıma imkânı buldu.

Trakya Üniversitesi ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ev sahipliğinde düzenlenen Edirne Kırmızısı Hasat Günü Şenliği etkinliklerini yakından takip eden gazeteciler, kente ve Edirne Kırmızısı’na büyük hayranlık duydu. Edirne Kırmızısı’nı kent kimliğine kazandırılması amacıyla Trakya Üniversitesi tarafından bilimsel, kültürel, sanatsal ve daha birçok alanda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olan gazeteciler, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sultan II. Bayezid Külliyesi Trakya Üniversitesi Sağlık ve İmaret Müzelerini de gezme fırsatı buldu.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Toplantı Salonu’nda gazetecilerle bir araya gelen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesini tanıtarak Edirne Kırmızısı’nın kent kimliğine ve belleğine kazandırılması adına yürüttüğü bilimsel, kültürel ve sanatsal çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem de Kiğılı olarak Edirne Kırmızısı çalışmalarından bahsederek, Trakya Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdikleri projenin hem kültürel hem de sosyal sorumluluk ifade ettiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi Edirne Kırmızısı Projeler Koordinatörü Öğr. Gör. Orkun Akman ise Uluslararası literatürde Fransızca ismiyle "Rouge d'Adrinople" olarak anılan Edirne Kırmızısı kitabının, Trakya Üniversitesine kazandırılması süreci hakkında gazetecileri bilgilendirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne'nin tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleri açısından önemli bir kent olduğunu ifade ederek bu bağlamda sahip olduğu kültürel mirası açığa çıkarmak için çalıştıklarını söyledi. Edirne’nin unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden biri olan Edirne Kırmızısı’nı kent kimliğine kazandırmak adına bilimsel, kültürel, sanatsal ve birçok alanda çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Çalışmalarımızı sizlerle paylaşma imkânı bulduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Trakya Üniversitesi olarak Edirne’nin kültürel değerlerini ortaya çıkarmak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir misyonumuz var. Edirne Kırmızısı da bunlardan biri. Bu sadece Edirne’nin değil, medeniyetimizin de çok önemli bir değeri. Bu konuda çalışmalarımız her geçen gün büyüyor, gelişiyor. Bu değeri markalaştırarak hem Edirne özelinde hem bizim kültürümüzün, tarihimizin bir parçası olarak geleceğe taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Kiğılı olarak Edirne Kırmızısı gibi bir değere sahip çıkmak ve destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek “Bu çalışmalar, bizler için hem kültürel hem de sosyal bir sorumluluk ifade ediyor. Trakya Üniversitesi ile iş birliği gerçekleştirerek şal/atkı, kravat ve mendilden oluşan Edirne Kırmızısı özel koleksiyonumuzu hazırladık. Yağmurluk, hafif mont, yelek, sweatshirt ve tişörtten oluşan yeni parçalarımızın üretimini de gerçekleştireceğiz. Koleksiyonumuzla modern dünyada kültürel kodlarla örülü renk ve desenler sayesinde rengi kent kimliğine da katarak kültürel mirasımıza sahip çıkmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda buradan elde edeceğimiz gelirlerle Trakya Üniversitesi tarafından her yıl pek çok öğrenciye burs imkânı sağlayan ‘Bir Öğrenci de Sen Okut’ kampanyasına da destek olmak, öğrencilerimizin de gönüllerine dokunmak istiyoruz. Büyük ilgi gören bu kültürel mirasa sahip çıkabilmek ve yaşatabilmek, bu değerleri gelecek nesillere aktarabilmek bizler için önemli. Bu sebeple Kiğılı olarak pek çok değerimiz gibi bu değere destek olmaya, sahip çıkmaya ve yaşatmaya devam edeceğiz.” dedi.

Gazeteciler, daha sonra Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu eşliğinde Trakya Üniversitesinde görevli bilim insanlarının Edirne Kırmızısı ile ilgili yaptığı çalışma ve ürünlerin yer aldığı stantları ziyaret ederek alanında uzman akademisyenlerden bilgiler aldı. Edirne Kırmızısı romanı yazarı Sabriye Cemboluk ile de bir araya gelen ve imzalı kitaplarından alan konuk gazeteciler, ardından EFOD’un “Kırmızı” konulu fotoğraf sergisi ile Kiğılı firmasının Edirne Kırmızısı’ndan ürettiği tekstil ürünleri sergisini gezdi. Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer de konuklara Edirne Kırmızısı renginde kemanıyla mini bir müzik dinletisi sundu.

Şenliğin, Sultan II. Bayezid Külliyesi’ndeki ilk bölümünün ardından hasadın yapılacağı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Karaağaç’taki bahçesine geçen konuklar, günün sonunda geziden ve Edirne Kırmızısı Hasat Günü Şenliği etkinliklerinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.


Bu içerik 10.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 614 kez okundu.