Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete irtihalinin 84’üncü yılında, Trakya Üniversitesinde düzenlenen törenlerle anıldı. Trakya Üniversitesi Ayşekadın Yerleşkesi ve Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde düzenlenen törenlerde Atatürk'ün fikirleri, vizyonu ve mirası gelecek nesillere aktarıldı.
10 Kasım 1938’de ebediyete intikal eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk için Trakya Üniversitesinde anma törenleri düzenlendi. Törenler, sabah saatlerinde Ayşekadın Yerleşkesi ve Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde bulunan Atatürk anıtına çelenklerin konulması ile başladı. Saatler 09.05'i gösterdiğinde sirenler çalındı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Tıp Fakültesi Dekanlıkları tarafından düzenlenen anma törenleri ardından çeşitli etkinliklerle sürdü.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84’üncü yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen törenlerde, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yanı sıra Atatürk konulu şiirler okundu. Programda Edebiyat Fakültesi öğrencileri Nil Sevinç, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Mustafa Kemal’in Gök Yazıları”ı, İbrahim Daş ise Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Bizsiz Gidiyor” isimleri şiirlerini seslendirdi.
Ayşekadın Yerleşkesinde düzenlenen törende, günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 84’üncü yıl dönümünde saygı, rahmet ve minnetle andıklarını belirterek, Atatürk’ün hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıklarını tören alanını dolduran kalabalıkla paylaştı. Türk milletinin millî birlik ve beraberlik içerisinde aşamayacağı engel olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Bülent Atalay “Trablusgarp Savaşında perçinleşen milli birlik ve beraberlikle aşılamayacak engel olamayacağı düşüncesi ile Balkan Savaşı’nın dramı ve Çanakkale Zaferi’ndeki payı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk İstiklal Savaşı’nı milletiyle birlikte omuz omuza vererek kazanmasında çok etkili olmuştur. Önce Mudanya Mütarekesi ardından Lozan Antlaşması ile Türk Milletinin esaret altına alınmak istendiği dönem sona ermiş ve muasır bir medeniyetin inşası başlamıştır.”
Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde düzenlenen törende konuşan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Yıldırım, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağını aşan bir lider, büyük bir deha, devlet adamı ve komutan olduğunu vurgulayarak “Çağının diğer dünya liderleri, bu niteliklerden bir veya birkaçını kişiliklerinde taşırken, Atatürk bu özelliklerin tamamını şahsında birleştirmiş ender şahsiyetlerden biridir. O, bir taraftan genç Cumhuriyet’in sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesini sağlayacak inkılapları yaparken, diğer taraftan da milletini aklın ve bilimin rehberliğinde ‘çağdaş uygarlık’ hedefine yöneltmiş bir dünya lideridir. Bu yüzden, diğer dünya liderleri 20. yüzyılın anıları içinde unutulup giderken, 21. yüzyılda eylemleri ve fikirleriyle yaşamaya devam eden tek lider Mustafa Kemal Atatürk’tür.” ifadelerini kullandı.
Atatürk'ün aydınlık fikirlerinin etkisinin ülkemizle sınırlı kalmadığını da ifade eden Doç. Dr. Bülent Yıldırım “Zihinlerde meydana getirdiği aydınlanma ve yüreklerde yaktığı özgürlük ateşiyle, bağımsızlık mücadelesi veren tüm milletlere örnek teşkil etmiş ve ülke coğrafyalarının yeniden şekillenmesine yol açmıştır.” dedi.
Tören programları, günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından sona erdi.