TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU, 26 MART BALKAN ŞEHİTLERİNİ ANMA GÜNÜ VESİLESİYLE HIDIRLIK TABYASI’NDA TOPLANDI

Trakya Üniversitesi Senatosu, bir ilki gerçekleştirerek, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü etkinlikleri kapsamında, Balkan Savaşları’nda destansı bir direnişe sahne olan ve Edirne savunmasının karargâhı olarak kullanılan Hıdırlık Tabyası’nda toplandı. 

Tarihi ve kültürel önemiyle öne çıkan bu anlamlı mekânda gerçekleştirilen toplantı, aziz şehitlerimizin hatırasına ithaf edildi.

Senato, gündemdeki konuları görüştükten sonra 26 Mart özel oturumuna geçildi. Rektör Prof. Dr. Mustafa Hatipler oturumda, Balkan tarihi ve Türklerin Balkanlardaki varlığına ilişkin genel bir bilgilendirme yaptıktan sonra Balkan Savaşları ve Edirne Kuşatması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kuşatma sürecinde Hıdırlık Tabyası’nın stratejik önemine dikkat çekti.

Hatipler, tarihten ders almanın ve geçmişin birikiminden hareketle geleceği daha güçlü inşa etmenin önemine vurgu yaparak, “Tarihten ders almak, ibret almak ve mazinin bize öğrettiklerinden hareketle geleceği daha güçlü kurmak için senatomuzu burada topladık. Bir savaşı kaybedebilirsiniz, kaybettiğiniz savaşı tekrar kazanabilirsiniz; ancak bir savaşı gerçek anlamda kaybetmeniz, o savaşı unuttuğunuz ve gündeminizden çıkardığınız zaman başlar. Unutmadık, unutmayacağız. Bu vesileyle 26 Mart 1913’ü yad ederek, şehit ve gazilerimizi rahmetle anıyorum. Bu tabyaların sadece duvar ve tuğladan ibaret olmadığını, arkasında saklı olan anlamın bizim için çok değerli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim.” dedi.

Senato toplantısının ardından Hıdırlık Tabyasında oluşturulan Balkan Tarihi Müzesinde sergilenmekte olan o dönemden kalma kanlı sancağa karanfiller bırakıldıktan sonra müzenin gezilmesi ile bu anlamlı program sona erdi.

Bu içerik 25.03.2026 tarihinde yayınlandı ve toplam 171 kez okundu.