TRAKYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU VE BERABERİNDEKİ HEYETTEN KIRCAALİ’YE ZİYARET

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu başkanlığındaki Trakya Üniversitesi heyeti, Bulgaristan Kırcaali’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ’dan oluşan Trakya Üniversitesi heyetinin ilk durağı Kırcaali Belediyesi oldu. Burada Belediye Başkanı Hasan Azis ile bir araya gelen heyet, daha sonra Kırcaali Dr. Atanas Dafovski Hastanesi’nde Bulgaristanlı doktorlarla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, hipertansiyona dikkat çekerek hastalığın önlenmesi, tanı ve tedavisindeki son gelişmeleri paylaştı.

Trakya Üniversitesi Heyeti, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis’i Ziyaret Etti…

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu başkanlığındaki Trakya Üniversitesi heyeti, Trakya Üniversitesi ve Bulgaristanlı hekimleri bir araya getiren toplantı öncesinde Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ile başkanlık makamında bir araya geldi.

Trakya Üniversitesini Kırcaali’de ağırlamaktan her zaman büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Başkan Hasan Azis, toplantının bölge insanının sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, önleyici sağlık hizmetleri ve toplum sağlığı açısından önemli bir toplantı olacağına dair inancını dile getirdi.

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Bulgaristanlı Hekimlere Hipertansiyondaki Güncel Gelişmeleri Aktardı…

Kırcaali Belediyesine gerçekleşen ziyaretin ardından Trakya Üniversitesi heyeti, Belediye Başkanı Hasan Azis eşliğinde Dr. Atanas Dafovski Hastanesi’nde Başhekim Prof. Dr. Todor Cherkezov, Bulgaristanlı doktorlar ve sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi.

Böyle bir buluşmaya imkân tanıdıkları için Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Başhekim Prof. Dr. Todor Cherkezov’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin faaliyetlerinden ve Bulgaristan ile olan yakın ilişkilerinden bahsetti. Kendisinin de bir tıp doktoru olduğunu söyleyen Rektör Tabakoğlu “Sağlığın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bunu yaşadığımız pandemi sürecinde bir kez daha yakından gördük. Dünyadaki tüm sağlık çalışanları birer kahraman oldular. Sosyal ve kültürel ilişkilerimizin yanı sıra Bulgaristan ile eğitim, çevre ve sağlık konularında sürekli bir araya geliyoruz. Trakya Üniversitesi; 1100 yataklı hastanesi, son teknolojiyle donatılmış altyapısı ve uzman kadrosuyla imkânlarını komşu ülke Bulgaristan ile paylaşmaya hazır. ‘Komşu, komşunun külüne muhtaçtır.’ ve ‘Komşuda pişer, bize de düşer.’ benzeri atasözlerimiz komşuluğun önemini anlatır bize. Bu doğrultuda sizlerle bir araya gelip tanışmak, bilgi ve tecrübe aktarımında bulunmak istedik. Sizlere sadece Trakya Üniversitesinin değil, Türkiye’nin en meşhur nefroloğunu getirdik. Sedat Hocam, hem iyi bir hekim hem de iyi bir öğretmen.” dedi.

Bulgaristanlı hekimlerle bir araya gelmekten ve onlara hitap etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, kendisine bu imkânı tanıdıkları için Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ve Başhekim Prof. Dr. Todor Cherkezov’a teşekkür etti.

Hipertansiyonu dünyanın en sessiz ve en korkunç katili olarak niteleyen Prof. Dr. Sedat Üstündağ, hipertansiyonun tanımını yaparak güncel veriler paylaştı. Her insanda bir kan basıncı olduğunu ve bunun normal değerlerin üstüne çıkması ile hipertansiyon durumunun ortaya çıktığını ifade eden Prof. Üstündağ “Her yıl dünya genelinde 200 milyon insan, geç teşhis ve tedavi yüzünden inme, kalp krizi gibi rahatsızlıklar geçiriyor ve yaşam fonksiyonları bozuluyor. Hipertansiyonun açtığı sorunlar bununla da sınırlı değil. Her yıl 10 milyon 400 bin insan beklenenden çok daha erken vefat ediyor.” dedi.

Dünyanın en kanlı savaşı ve hafızalarımızda acı bir yeri olan I. Dünya Savaşı’nda 9 milyon insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Üstündağ “4 yıl 4 ay boyunca devam eden bu savaşta 60 milyon asker dünyanın farklı cephelerinde savaşıyor. Her gün 6 bin asker, toplam da ise 9 milyon insan ölmüş. Bu korkunç bir rakam, hafızalarımızdan çıkmıyor. Üç yıldır bir pandemi süreci yaşıyoruz, birçoğumuz yakınlarını kaybetti. Bu acı süreçte toplamda 6.6 milyon insan vefat etti. Fakat hipertansiyon her gün sessizce 28 500, yılda ise 10 milyon 400 bin insanı öldürüyor. İşte bu yüzden hipertansiyon en sessiz ve en seri katildir. Yaşam şekli değişikliği en iyi ilaçtan daha iyi ilaçtır.” ifadelerini kullandı.

Hipertansiyona dair sayısal ve bilimsel veriler paylaşan Prof. Dr. Sedat Üstündağ, hipertansiyona eşlik eden hastalıklara ve toplumdaki değerlerine dikkat çekerek hastalığın tanı ve tedavisindeki güncel yaklaşımları aktardı.

Facebook üzerinden canlı yayınlanan toplantıya ulaşmak için https://www.facebook.com/100044572140107/videos/909420300437230 linkinden faydalanabilirsiniz.


Bu içerik 20.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 327 kez okundu.