TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, PAZARLAMA ARAŞTIRMALARINDA ALTERNATİF YÖNTEMLER SEMPOZYUMU’NA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, “Pazarlama Araştırmalarında Alternatif Yöntemler Sempozyumu” gerçekleştirildi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışına, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Koç Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ve Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez katıldı.

Pazarlama Araştırmalarında Alternatif Yöntemler Sempozyumu’nun bu yıl 10’uncusu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi ile Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Derneği iş birliğinde düzenlenen sempozyum, Türkiye’deki akademisyen, araştırmacılar ve sektör profesyonellerini, güncel pazarlama araştırma ve teknikleri hakkında görüş alışverişi sağlamak amacıyla Edirne’de bir araya getirdi.

Pazarlama Araştırmalarında Deneysel Tasarım temasının ele alındığı sempozyumda, deneysel tasarım yöntemi ve uygulama deneyimleri, bu alanda bilgi ve deneyime sahip akademisyenler ve araştırmacılar tarafından aktarıldı. Araştırmacılara yeni ufuklar açması beklenen sempozyuma Trakya Üniversitesinin yanı sıra Koç Üniversitesi, Arel Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden değerli bilim insanları katıldı. İki gün boyunca devam eden sempozyumda, alanında uzman 12 akademisyen, pazarlama araştırmalarında deneysel tasarım yöntemi konusunda 6 farklı oturumda sunumlar gerçekleştirdi.

Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum açılışına Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Koç Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, Arel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ercan Gegez ve Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler’in yanı sıra çok sayıda akademisyen, araştırmacı ve sektör profesyoneli ile öğrenci katıldı.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin müzik dinletisi ile başlayan sempozyumda ardından açılış konuşmalarına geçildi. Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Nevin Üzerem, yaptığı konuşmada 2019 yılında planlanan fakat pandemi nedeniyle gerçekleştirilemeyen sempozyumun 10’uncusunu, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Burak Haşıloğlu, konuşmasına başta Trakya Üniversitesi olmak üzere sempozyum düzenleme kuruluna ve emeği geçenlere teşekkür ederek başladı. Pazarlama Araştırmalarında Alternatif Yöntemler Sempozyumu’nun, genç araştırmacılara ve akademisyenlere pazarlama alanında destek sunmak adına düzenlenen bir organizasyon olduğuna dikkat çekerek “Pazarlama Araştırmalarında Alternatif Yöntemler Sempozyumu, derneğimizin Türkiye’de gerçekleştirdiği en büyük ikinci organizasyon olma niteliğini taşıyor. Genç akademisyenlere yönelik olmasından dolayı da son derece önem verdiğimiz bir etkinlik. Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 40. yılında, bu geniş çaplı organizasyonumuzun 10’uncusunu Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyor olmak da bizleri ayrıca mutlu etti. Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı hocamızın da burada olması, bize vereceği katkıları düşündüğümde hepimiz için faydalı bir sempozyum olacağı kanaatindeyim. Trakya Üniversitesi ile birlikte diğer üniversitelerden çok değerli hocalarımız, bizlerle olacak ve birikimlerini paylaşma olanağı bulacak. Kendimi de genç bir araştırmacı olarak kabul ederek oldukça yararlanacağımı düşünüyorum. Tüm katılımcılar için verimli ve faydalı bir sempozyum olmasını dilerim.” ifadelerini kullandı.

Sempozyum açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, konuşmasına Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgiler vererek başladı. Trakya Üniversitesinin, 1361’den itibaren Edirne’de kurulan eğitim kurumlarının bir devamı niteliğinde, köklü geçmişine yaraşır şekilde çalıştığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, son yıllarda ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarılarla ön plana çıktıklarını dile getirdi. Eğitim ve sağlığın yanı sıra Ar-Ge ve inovasyon alanındaki projelerle de Trakya Üniversitesinin adını duyurduklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Prof. Dr. Ayşe Akyol Hocamız ve Arş. Gör. Dr. Çağatay Akdoğan Hocamız, geçtiğimiz yıl YÖK tarafından verilen Üstün Başarı Ödülüne layık görülerek, ödüllerini Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı. Yine bu yıl akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, elde ettikleri başarılarla pek çok ödüle layık görüldü. TEKNOFEST 2022’ye bu yıl 3 takımla katıldık ve tamamı finallerde yarışarak bir de ödül kazandılar. Teknoloji, Ar-Ge, inovasyon ve akreditasyon çalışmalarında yaşanan gelişmelerin yanı sıra pek çok alanda yenilikçi yaklaşımlar ve uygulamalarla dikkat çekmeye devam ediyoruz.” dedi.

Pazarlama Araştırmalarında Alternatif Yöntemler Sempozyumu’nu oldukça önemli bulduklarını da ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Etkinliğin Trakya Üniversitesinde gerçekleşmesinden ve adını 40. yıl etkinlikleri arasına yazdırmış olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Ülkemizin önde gelen üniversitelerinden iki değerli rektörümüzün aramızda olması da bizler için ayrıca onur verici. Değerli akademisyenlerimizin sempozyuma önemli bir katkıda bulunacağına inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Başarılı ve faydalı bir sempozyum olmasını dilerim.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam eden sempozyumda Koç Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, “Tüketici Davranışlarında Deneysel Tasarım” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı, sunumunda sosyal bilimlerde yapılan deney çalışmalarından örnekler ortaya koyarak hipotez oluşturma, hipotezleri test etme, deney tasarımlarında güvenilirlik ve geçerlilik konularında bilgiler verdi.

İkinci oturumda Prof. Dr. Ayşe Akyol ve Arş. Gör. Dr. Çağatay Akdoğan, YÖK 2021 Üstün Başarı Ödülüne layık görülen “Farklı Reklam İçeriklerine Maruz Kalan Deneklerin İşlevsel, Bilişsel ve Genetik Yanıtları Üzerinden Reklam Etkinliğinin Analizi” adlı doktora tezi çalışmasının çıkış noktası ve çalışmanın gerçekleşme sürecinden bahsetti.

İlk günün son oturumunda ise Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Oğuzhan Doğanlar ve Prof. Dr. Zeynep Banu Doğanlar, “Tüm Bellek Ağ Sunumu” başlıklı sunumlarında sosyal bilimlerde genetik verilerin kullanılmasına yönelik bilgiler paylaştı.

Sempozyumun ikinci gününde Prof. Dr. Nilüfer Aydınoğlu tarafından deneysel tasarım sürecine ait deney serisi oluşturma aşamaları detaylı bir şekilde anlatıldı. İkinci oturumda Dr. Öğr. Üyesi Ceren Hayran Şanlı tarafından deneysel tasarım sürecindeki aşamalardan bahsedilerek deneylerin hazırlanması ve verilerin elde edilmesi sürecinde kullanılabilecek Qualtrics, Prolific ve Mturk programları ele alındı.

Üçüncü oturumda ise Prof. Dr. Elif Karaosmanoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Didem Gamze Işıksal tarafından örnek deneysel tasarım araştırmaları yardımıyla deneysel tasarım sürecinde model kurma aşamasından analiz süreçlerine kadar geçen sürede karşılaşılabilecek sorunlar tartışıldı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Onursal Başkanı olduğu Sempozyumun başkanlıklarını ise Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevin Üzerem ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Gönenç Güler yaptı.


Bu içerik 23.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 463 kez okundu.