TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ÇALIŞMASI DÜNYA GAZETESİNİN SÜTUNLARINA TAŞINDI

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Orçun Gündüz, Prof. Dr. Gökhan Sönmezler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Umut Akduğan tarafından yapılan ve İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi’nde yayınlanan “Türkiye’de KDV Hasılatı ile Kredi Kartı ve Banka Kartı Kullanımı Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Analiz” adlı çalışmaya Türkiye’nin en önemli ekonomi gazetelerinden biri olan Dünya gazetesinin sayfalarında yer verildi. Gazetenin sütunlarına taşınan çalışmada, alışveriş ve hizmet alımlarında kredi kartı ve nakit kullanımı karşılaştırılarak kredi kartı kullanımlarında KDV gelir artışına dikkat çekildi.

Dünyada kullanımı yaygınlaşan elektronik ödeme yöntemlerinin ülkemizde de teşvik edilmesi gerekliliğine dikkat çekilen çalışmada bu durumun gerçekleşmesi durumunda ülke ekonomisinin yanı sıra firma ve müşterilerin de fayda sağlayacağı formül ve öneriler de yer aldı. Çalışmada, nakit kullanımının bir denetim izi bırakmadığı için kayıtlı ekonomiden kaçınmanın daha kolay olduğu, bu sayede vergi kaybına ve kayıt dışı faaliyetlerin artışına yol açtığı vurgulanarak yapılan “uzun dönemli zaman serisi” analizine göre kredi kartı başına alışveriş tutarındaki yüzde 1’lik bir artışın KDV hasılatını yüzde 1,64 arttırdığı, banka kartı toplam nakit çekim tutarındaki yüzde 1’lik bir artışın ise KDV hasılatını yüzde 1,7 azalttığı sonucuna ulaşıldı.

Dünya üzerinde farklı ülkelerin hayata geçirdiği çalışmalar göz önüne alınarak tüketicilerin alışverişlerde nakit para yerine kart kullanımını tercih etmesini sağlayacak birtakım teşvik ve politikaların uygulanabileceğinin belirtildiği çalışmada; işlem değeri üzerinden indirim veya nakit ödemenin yapılması, tüketiciler için belli vergi teşviklerinin sağlanmasının yanı sıra piyango çekilişi gibi çeşitli düzenlemelerin de yapılabileceği vurgulandı. Özellikle, vergi kaybı açısından yüksek risk içeren sektörlerde kart kullanımında işlem değeri üzerinden risk düzeyine göre nakit geri ödemenin yapılması ve POS kullanımının arttırılması için satıcılara yönelik maliyetleri azaltıcı ve teşvik edici birtakım düzenlemelerin yapılmasının da önemli olduğunun altı çizildi.

Yüksek düzeydeki kayıt dışı ekonominin kamu hizmetlerinin sayı ve niteliğinde azalmalara, piyasa rekabetinden sapmalara, ekonomik ve sosyal kurumlarda çöküş ve bu kanallar aracılığıyla daha düşük ekonomik büyüme gibi önemli ekonomik ve sosyal sonuçlar doğuracağına dikkat çekilen çalışmada dünyanın farklı ülkelerinde kredi kartı kullanımına teşvik edici örneklerden bahsedilmiştir. Çalışmada bu örnekleri sekiz başlıkta ele alınarak ücret ve maaşların elektronik ödeme ile yapılma zorunluluğu, nakit ödeme sınırı, yazar kasa kullanma zorunluluğu, POS cihazı kullanma zorunluluğu, işlem değeri üzerinden indirim veya nakit ödeme yapılması, tüketiciler için vergi teşviki, satıcılar için vergi teşviki ve piyango çekilişi olarak sıralanmıştır.

Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Orçun Gündüz, Prof. Dr. Gökhan Sönmezler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Umut Akduğan’ın imza attığı “Türkiye’de KDV Hasılatı ile Kredi Kartı ve Banka Kartı Kullanımı Arasındaki İlişki Üzerine Ampirik Bir Analiz” adlı çalışmaya ekte yer alan dosyadan ulaşabilirsiniz.

Bu içerik 29.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1195 kez okundu.

Dosyalar

4.pdf