TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN BİR İLK DAHA: “1. ULUSAL TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP GÜNLERİ”

Bilimin, sanatın, kültürün, insani değerlerin çıtasını yükseltmek ve bunu toplumun her kesimine ulaştırmak için büyük bir özveriyle çalışan Trakya Üniversitesi’nde önemli bir ilke daha imza atıldı. Her yıl, çok değerli bilim insanlarının katılımı ve katkısıyla ulusal ve uluslararası alanda pek çok bilimsel toplantıya ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi, “Ulusal Tıp Günleri” etkinliğinin ilkini gerçekleştirdi. Trakya Üniversitesi tarafından “1. Ulusal Trakya Üniversitesi Tıp Günleri” adıyla düzenlenen ve bölgede yapılan ilk toplantı olma özelliği taşıyan etkinlikte, tıp ve sağlık alanında çok önemli konular tartışılırken, güncel yaklaşımlar paylaşıldı. Türkiye’den sağlık alanında değerli akademisyen ve hekimleri Trakya Üniversitesi’nde bir araya getiren programda, hipertansiyondan diyabete, KOAH’tan sigara bırakma tedavileri ve vaskülitlere kadar toplum sağlığını ilgilendiren pek çok önemli konu ele alındı. 14 akademisyen ve hekimin sunumlar yaptığı etkinlikte, 6 bilimsel oturum ve bir de panel düzenlendi. Bu yıl ilki gerçekleştirilen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan “Trakya Üniversitesi Tıp Günleri” etkinliğinin bu yılki ağırlıklı teması “Hipertansiyon” olarak belirlendi. Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve 300’e yakın uzman hekim ile tıp fakültesi öğrencisinin katıldığı programın açılışında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Sempozyum Bilimsel Sekreteri Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve akademisyenler de hazır bulundu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın genç sanatçıları, Trakya Üniversitesi öğrencisi Gizem Sancaklı’nın solistliğinde bir müzik dinletisi sundu.

Programın açılış konuşmasını, Trakya Üniversitesi Rektörü ve Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu yaptı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasında, Trakya Üniversitesi’nin bölgenin en eski ve en köklü eğitim kurumu olduğuna vurgu yaparak, Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de bugün 1.100 yatak kapasitesi ve Profesör, Doçent, Doktor Öğretim Üyesi, uzman, asistan ve öğrencileri ile bölgenin en önemli sağlık üssü olduğuna dikkat çekti. Tıp Fakültesi’nin yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin ve meslek yüksekokullarının da sağlık alanında önemli hizmetleri olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sağlık, eğitim ve hizmet anlamında çok önemli bir noktadayız. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yanı sıra kentimizde kapasite ve donanımı yüksek bir devlet hastanemiz var. Onlar da bizim gibi, çok iyi hazırlanmış ve konumlanmış hastaneleri ile ileri sağlık hizmeti yürütüyor. Kentimizin diğer kurumları ve sağlık kuruluşlarıyla uyum ve entegrasyon içerisinde çalışıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğümüz ile iş birliği içerisindeyiz. Bu önemli organizasyonun hazırlanmasında da ortak gayret ve istekle hareket ettik. Bu anlayışı sürdürmek istiyoruz. Bu tür etkinliklerin mezuniyet öncesi ve sonrası öğrencilerimize, hekim arkadaşlarımıza, tıp alanında araştırma ve çalışmalarını devam ettiren meslektaşlarımıza önemli katkıları olduğuna inanıyoruz. Benzer etkinlikler, merak edilen her konuyu ilk ağızdan anında öğrenmeye zemin hazırlıyor.” dedi. Trakya Üniversitesi’nin misyonunun Balkanlar olduğunu ve bu kapsamda yurt dışından da önemli konukları ağırladıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne ve bölgesi açısından son derece değerli olan etkinliğe, Batı Trakya ve Bulgaristan’dan da konuklar davet ettiklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Sempozyum Başkanları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu ve Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Sempozyum Bilimsel Sekreteri Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu ve etkinliğe destek veren Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ile Trakya Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu başta olmak üzere, sempozyumun kusursuz geçmesi için çaba gösteren herkese teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun ardından programda bir konuşma da Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir yaptı. Mesleki gelişim ve yenilenmenin, mezuniyet sonrası yapılan eğitimler, toplantılar ve teknolojik değişimle yaşanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, kurum içi eğitimlerin bu manada önemli olduğunun altını çizdi. Kurumların gelişmesinin temelinde de uygulanan eğitim programlarının ve uygulamaların önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Trakya Üniversitesi’nin bu anlayış ve bilinçle hareket ettiğine dikkat çekti. “1. Ulusal Trakya Üniversitesi Tıp Günleri” etkinliğini her yıl farklı bir temada düzenlemek istediklerini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir “Bugün ilkini düzenlediğimiz toplantı, Göğüs Hastalıkları ve Nefroloji ağırlıklı bir temada gerçekleşecek. Gelecekte farklı temalarda, belki günlerce devam edecek bir etkinlik haline gelmesini düşünüyoruz. Etkinliğin gerçekleşmesinde, Rektörlüğümüzün ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün önemli katkıları var. Aile hekimlerimiz ve sahada çalışan hekimlerimiz bizlerle beraber. Onları burada görmekten mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. Mezunların eğitim öğretimlerini tamamladıktan sonra sahada yaptıklarının takip edilmesi ve değerlendirilmesinin de önemine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Trakya Üniversitesi mezunlarının sahada neler yaptığı noktasında bir araştırma çabası içerisinde olduklarını sözlerine ekledi. Bu kapsamda ilk verilere ulaştıkları bilgisini kaydeden Prof. Dr. Muzaffer Demir, araştırma tamamlandıktan sonra sonuçları yakın zamanda Rektörlüğe sunacaklarını söyledi.

Dekan Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir’in ardından konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Trakya Üniversitesi’nin Balkanlarda büyük öneme ve saygınlığa sahip olduğunu, buna da yakın zamanda Balkanlar’a yaptıkları bir yolculukta tanık olduklarını ifade etti. Balkanlar’da pek çok kurumun Trakya Üniversitesi ile ilişki ve iş birliği içerisinde olmak istediği bilgisini paylaşan Dr. Ali Cengiz Kalkan, Üniversitenin bölgenin en köklü kurumlarından olduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi’nin, özellikle de Tıp Fakültesi’nin çok köklü bir geçmişe ve geleneğe sahip olduğunu vurgulayan Dr. Ali Cengiz Kalkan, Balkan ülkelerindeki üniversitelerle ortaya çıkacak anlaşmalar sonucunda 1. Ulusal Tıp Günleri’nin en kısa zamanda Uluslararası Tıp Günleri etkinliğine dönüşeceğine duyduğu inancı ifade etti. Trakya Üniversitesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün katkılarıyla güzel bir çerçeve ve resim oluştuğunu görmenin mutluluk verici olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Ali Cengiz Kalkan, “Ne olursanız olun nereye gelirseniz gelin eğer öğrenmeye kapandığınızı hissediyorsanız cahilleşmeye başlıyorsunuz demektir. İşte bunun önünü almak için ben bu toplantıyı çok kıymetli buluyorum. Bundan sonra da bu tür toplantıların bir çınar gibi tarih olmasını ümit ediyorum.” diye konuştu.

Programda açılış konuşmalarının ardından bilimsel oturumlara geçildi. Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı “1. Ulusal Trakya Üniversitesi Tıp Günleri”nde alanında yetkin ve deneyimli akademisyenlerin sunumları eşliğinde bilimsel yenilikler ve katkılar gözden geçirilerek, pratik uygulamalara yansımaları tartışıldı. Toplantı ayrıca, tıbbın birbirinden farklı alanlarında karşılaşılan örnek vakaların değerlendirilmesi açısından da bilime önemli katkılar sundu.

Programın konuşulan ve tartışmaya açılan başlıkları; “Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu Işığında Hipertansiyona Güncel Yaklaşım”, “Diyabetik Hastada Maskeli Hipertansiyon”, “Acil Hipertansiyon, Aile Hekimliği ve Hipertansiyon”, “KOAH Tanı ve Tedavisinde Yenilikler ile Sigara Bırakma Tedavisi” olurken, “Her Yönüyle Vaskülitlere Güncel Yaklaşım” konulu bir de panel düzenlendi. Tüm gün boyunca çeşitli sunumlarla devam eden program, genel değerlendirme oturumu ve günün anısına toplantıda emeği geçenlere hediye takdimi ile son buldu.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Bu içerik 08.01.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 798 kez okundu.