TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDEN “MİLLİ MECMUA’DAKİ EDİRNE ABİDELERİ YAZILARI” KİTABI

Tosyavizade Dr. Rıfat Osman’ın Edirne’nin köprülerini, evlerini, köşklerini, nehirlerini, bahçelerini anlattığı 1926 ve 1927 yıllarında Milli Mecmua’da yazmış olduğu makaleler Trakya Üniversitesi tarafından yayınlandı.

Bir Edirne sevdalısı olan Doktor Rıfat Osman, hekimlik mesleğinin büyük kısmını Edirne’de geçirmiş, aşık olduğu bu şehirde ülkemizin ilk radyoloji kliniklerinden birini kurmuştur. Emekliliğini hayran olduğu Edirne’de daima çalışarak tarih ve sanatla iç içe yaşayıp üreterek geçirmiştir.

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, bugüne kadar kitaplaşmamış bu makalelerin yayınlanmasının Edirnemizin tarihi abidelerinin geçmişteki ve şimdiki durumunun yansıtılmasının Edirne ziyaretçilerine özellikle gençlere tarih bilinci vermesi açısından önemli olduğunu ifade etmiştir.

Dr. Rıfat Osman’ın anlattığı köprülerden tarihe damga vuran nice şahsiyetler geçmiştir. Sarı Saltuk,  Ayvaz Dede, Gülbaba, Evliya Çelebi, Fatih Sultan Mehmet, Gazi Osman Paşa, Kanuni Sultan Süleyman ve pek çokları. Konak ve köşklerinde pek çok değerli şair ve sanatçı yaşamıştır. Nefi, Neşati, Mesihî, Arif Nihat Asya şiirlerinde Edirne’yi defaatle yazdı. İşte bu sebeple Edirne’deki mimari açıdan güzel olan yapılar sadece görünüşleriyle değil taşıdıkları ruhla da önem arz ederler.

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Duymaz ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yüksel Topaloğlu tarafından hazırlanan bu kitap Üniversitemizin 168. yayını olarak basılmıştır.
Bu içerik 08.01.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1697 kez okundu.