Kişinin normal veya üstün zekâ düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan özgül öğrenme güçlüğünden biri olan ve günümüzde sıklıkla karşılaşılan disleksi, Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen bir seminerle ele alındı.
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı tarafından Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında, Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Banu Yaman Ortaş’ın proje danışmanlığı ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencisi Nisa Nur Güney’in koordinatörlüğünde çevrim içi düzenlenen “Disleksi Farkındalığı” seminerine konuşmacı olarak Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Edirne İl Temsilcisi Açelya Sivrikaya Giray katıldı.
Türkiye’de disleksi farkındalığının artırılması ve disleksili bireylere sosyal, kültürel destek sağlamak amacıyla gerçekleştirilen seminerde kamuoyu tarafından çok bilinmeyen disleksi kavramı, Açelya Sivrikaya Giray tarafından tüm yönleri ile ele alındı.
Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen eğitimde, Özgül Öğrenme Güçlüğü (okuma- anlama güçlüğü-disleksi, yazma güçlüğü-disgrafi, aritmetik ve matematik güçlüğü-diskalkuli), alt tipleri, öğrenme güçlüğünün belirtileri, öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin belirlenmesi, sınıfta alınacak tedbirler ve etkili öğrenme yaklaşımlarının yanı sıra akademik güçlüğe neden olan problemler ve çözüm önerileri ile farkındalık yaratmanın önemi hakkında detaylı bilgiler verildi.
Özgül öğrenme güçlüğünün, zekâ düzeyi normal ve normalüstü bireylerin okuma, yazma ve matematik becerilerinde uygun eğitimsel fırsatlara rağmen akademik performanslarının anlamlı düzeyde düşük olması ile birlikte görülen nörogelişimsel bir farklılık olduğunu dile getiren Açelya Sivrikaya Giray, “Özgül öğrenme güçlüğü şemsiye teriminin altında bulunan üç öğrenme güçlüğünden biri olan disleksi, okuma ve okuduğunu anlamada güçlük ve zorlanmalar ile kendini belli eder.” ifadelerini kullandı.
Disleksi'nin ne demek olduğu, belirtileri, tedavi yöntemleri ve uzman görüşleri hakkında bilgiler veren Açelya Sivrikaya ayrıca, Türkiye ve Edirne’de disleksi konusunda yürüttükleri çalışmalar ve iş birliklerine ilişkin de önemli açıklamalarda bulundu.
Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencileri Taha Yarar, Nteria Karantai, Elif Uzun, Yusuf Kormaz ve Rabianur Çolak da seminere katılan ve projeye destek veren isimler arasında yer aldı.