TRAKYA ÜNİVERSİTESİ INSCODE TAKIMI, TEKNOFEST 2022 BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON FİNALLERİNDE YARIŞTI

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan INSCODE Takımı, TEKNOFEST 2022 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi’nde finallere katılma başarısı gösterdi.

Mühendislik Fakültesi teknoloji takımlarından INSCODE, TEKNOFEST 2022 kapsamında Trabzon’da düzenlenen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması finallerinde yarıştı. Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda ön değerlendirmeden geçen 143 takım arasından ilk 28’e girme başarısı gösteren mühendislik fakültesi öğrencileri, finallerde yarışma hakkı elde etti. TEKNOFEST 2022 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması kapsamında 3592 başvuru arasından 28’i tüm aşamaları geçerek finallere kalmaya hak kazandı.

TEKNOFEST KARADENİZ kapsamında Trabzon'da 7 dalda yarışma düzenlendi. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı TEKNOFEST’de düzenlenen yarışmalardan biri de 21. yüzyılda dünyanın yeni ve en önemli araştırma alanlarından biri olarak kabul edilen biyoteknoloji oldu.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri Cemal Eryıldız, Mehmet Kaan Coşar, Şeyma Ezgi İmdat ve Yaşar Taha Daresa, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Taşkın ve Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Alparslan’ın destekleri ile hazırladıkları “Diyabet Hastaları İçin Hayat Kurtaran Kalem” adlı çalışmalarıyla katıldıkları yarışmada finalist seçilerek Trabzon’da projelerini tanıtma fırsatı buldu.

Projeye ilişkin bilgiler veren Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencisi ve takım lideri Şeyma Ezgi İmdat, “Akıllı İnsülin Kalemi projemiz ile diyabet hastalarının insülin uygulamasını kolaylaştırmaya çalıştık. Bunun için de insülin kalemimizdeki enjeksiyon sistemimizi otomatik çalışacak şekilde tasarladık. Günümüzde çoğu insülin kaleminin ünite (doz) ayarı ve enjeksiyon sistemi manuel olarak (el ile) yapılmakta. Kalemin enjeksiyon için basılan bölümüne basmaya gücü yetmeyen ve basmakta zorlanan bireyler için geliştirdiğimiz Akıllı İnsülin Kalemi ile cihazı elektronik olarak tasarladık ve dokunmatik sensör ekledik. Bu sayede düğmeye basmak için güç uygulamak yerine dokunmayı yeterli hale getirdik. Aynı zamanda enjeksiyonun ne zaman ve kaç ünite yapıldığının unutulması sorununa karşı çözüm olarak yapılan enjeksiyonların zaman ve ünite bilgisini kaydedecek bir sistem geliştirmeyi düşündük. Bunu yaparken cihaza bir alarm sistemi eklemeyi planladık ki enjeksiyon zamanı geldiğinde hasta uyarılarak bu sorunun önüne geçilebilsin. Bunun yanı sıra cihazın taşınabilir olması için sisteme şarj edilebilir bataryalar ekledik. Projemizin çevreci olması adına da çoğu insülin kaleminde olduğu gibi kullan at sistemi yerine tekrardan doldurulabilir olan 'kartuş' sistemini kullandık. Bu sayede atıkları azaltarak ve geri dönüşümü kolaylaştırarak çevrenin korunmasına katkı sağlamayı amaçladık.” dedi.

Projelerini sürdürmeyi ve geliştirmeyi hedeflediklerini de anlatan Şeyma Ezgi İmdat, gelecek yıl takım olarak daha büyük başarılara imza atmak istediklerini belirtti. Şeyma Ezgi İmdat ayrıca, projeye emek veren hocalarına ve ekip arkadaşlarına teşekkürlerini iletti.

Trakya Üniversitesi olarak takımımızı tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.


Bu içerik 21.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 304 kez okundu.