Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla anne sütünün önemine dair anlamlı bir etkinliğe imza attı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’nde düzenlenen etkinlikte stant açılarak, annelere ve anne adaylarına anne sütünün ve emzirmenin önemi anlatıldı.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kutlanan “Emzirme Haftası” etkinlikleri kapsamında Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları öğretim üyeleri ve hemşireleri tarafından bir etkinlik gerçekleştirildi.
Anneler ve sağlık çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, anne sütü ve emzirmenin önemine vurgu yapıldı. Emzirme Haftası dolayısıyla kurulan stantta, anne ve anne adaylarına yönelik bilgilendirme yapılarak, anne sütü ile beslenmenin ve emzirmenin yararlarını anlatan broşürler dağıtıldı. Etkinliğe katılan öğretim üyeleri, hemşireler ve tüm sağlık çalışanları Emzirme Haftası’na özel farkındalık oluşturmak adına turuncu renk maskeler giydi. Etkinlikte anne ve anne adaylarına lohusa şerbeti de ikram edilirken, “Ben Annem için, Annemin sütü benim için bir mucize” sloganının yer aldığı hediye de verildi.
Etkinlik açılışında konuşan Emzirme Eğitim Hemşiresi Tülay Cihangir Öztürk, emzirmenin bebeğe ve anneye faydalarıyla birlikte anne sütünün yararı konusunda bilgiler verdi.
Bebeğinizi Anne Sütü ile Hastalıklardan Korumanız Mümkün
Bebeklerin, hayata en iyi ve sağlıklı şekilde başlaması için en önemli gıdanın anne sütü olduğunu ifade eden Tülay Cihangir Öztürk, “Bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun gıdalarla birlikte emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi gerekiyor. 2 yaş ve üzeri bebeklere kadar emzirmenin, gelecekte sağlıklı nesiller oluşturmak adına önemli olduğunu söyleyebiliriz. Anne sütü ile büyüyen bebeklerin okul çağına başladıklarında hastalıklara daha az yakalandığı ve daha hızlı iyileştiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de gösteren bu çalışmalar, bebeklerin lösemi gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığını da ortaya koyuyor. Yine yürütülen çalışmalarla 2 yaş ve üzerine kadar anne sütü ile beslenen bebeklerde okul çağında ve ilerleyen yaşlarda IQ düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Bir bebek hastalandığında emzirme sırasında tükürük enzimleriyle anne bu konuda uyarılmakta ve bebeğin tedavisine fayda sağlayacak şekilde anne sütünde değişiklik olmaktadır. Anne sütü, ilk 6 ayda bebeğin tüm beslenme ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu şekilde tüm bebeklerin yaşama sağlıklı başlaması temel amacımızdır. Emzirmenin desteklenmesi önemlidir.” dedi.
Ben Annem İçin, Annemin Sütü Benim İçin Mucize
Bebekler için en sağlıklı besin olan anne sütünün özendirilmesi, anne ve anne adaylarına emzirme konusunda doğru bilgi ve alışkanlıkları kazandırmaya yönelik olarak çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Emzirme Eğitim Hemşiresi Tülay Cihangir Öztürk, “Hem doğum servisimizde hem polikliniğimizde hem de yenidoğan servisimizde anne sütünün önemi ve faydasını anlatan, anne ve anne adaylarımızı bu konuda bilinçlendiren çalışmalar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu konuda ne kadar çok anneye ve gebeye ulaşabilirsek, evlatlarımızı o kadar sağlıklı nesiller haline getirebiliriz. Böyle mucizevi bir şeyi evlatlarımıza vermekten kaçınmamalıyız. Gelecek nesiller bizim. Ne kadar çok anneye ve anne adayına ulaşabilirsek, sağlıklı nesiller açısından bunun o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca emzirmenin anneye de önemli faydası olmaktadır. Emziren annelerin meme ve over kanserine yakalanma riski daha azdır. Kemik erimesi olasılığı daha azdır ve emziren annelerde lohusa depresyonu daha az görülmektedir.” ifadelerini kullandı.
Eğitimin farkındalık açısından çok faydalı olduğunu belirten anne ve anne adayları da etkinlikten son derece memnun kaldıklarını ifade etti.
Yoğun ilgi gören etkinliğe Hastane Başhekimi Prof. Dr. Abdullah Taş, Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Cem Çopuroğlu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Cenk Sayın, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Betül Ayşe Acunaş, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülizar Füsun Varol, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan İnan, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nükhet Aladağ Çiftdemir, Hastane Müdür Yardımcısı Esra Say, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Öğr. Gör. Saadet Elmas, Doğum Servisi Sorumlu Hemşiresi Gonca Erginler ile sağlık çalışanları katıldı.