TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EV SAHİPLİĞİNDE 4. MULTİPLE SKLEROZ MS FORUMU DÜZENLENDİ

Çağımızın en önemli nörolojik hastalıklarından olan Multiple Skleroz hakkındaki güncel bilgileri öğrenebilme olanağı sağlayan ve interaktif bir şekilde izlenebilen “MS Forum” toplantılarının 4.’sü, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Multiple Skleroz Polikliniği’nin sorumlu öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel Güler tarafından düzenlendi. İnternet üzerinden izleme ve sunum takibi olanağı sunulan toplantı, Multiple Skleroz konusunda deneyimli Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Duman moderatörlüğünde gerçekleştirildi. MS Forum Edirne Toplantısı’na ayrıca, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Şeref Demirkaya ile Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nilda Turgut ile Prof. Dr. Aysun Ünal katıldı. Multiple Skleroz alanında iki güncel konunun tartışıldığı toplantıya, telekonferans aracılığıyla, Türkiye'de alanında deneyimli birçok uzman ve merkez de katıldı. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk online katılımlı etkinlik olma özelliğini taşıyan toplantıya katılan izleyiciler, merak ettikleri konular hakkındaki soruları konuşmacılara online olarak sorma fırsatı yakaladı.

İki konu başlığı üzerinde durulan toplantıda ilk olarak, Primer Progressif Multiple Skleroz (PPMS) denilen, MS'in nadir bir tipinin gerçek anlamda tam özellikleriyle MS olup olmadığı tartışıldı. İkinci olarak ise "MS'de özürlülüğün başlıca nedeni ataklardır." veya "MS'de özürlülüğün başlıca nedeni tüm faktörlerdir." konuları tartışıldı. Toplantıda, MS'de özürlülük oluşumunda atakların yanı sıra sigara kullanımı, yetersiz D vitamini, obezite, aşılama, antibiyotik maruziyeti, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları, EBV virus enfeksiyonu veya diğer bazı viral enfeksiyonlar ve koku alma bozuklukları gibi faktörlerin de çok etkili olduğu belirtildi. MS sonrasında kalıcı sakatlık yani özürlülük oluşumunda, atakların başlıca rolü oynamakla birlikte tüm faktörlerin etkisinin olduğu şeklinde görüş bildirildi.

Trakya Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Multiple Skleroz Polikliniği sorumlu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Güler yaptığı açıklamada, “Bilindiği gibi Multiple Skleroz, 20-40 yaş arası genç popülasyonda görülen ve genç erişkinlerde özürlülüğe neden olan nörolojik hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor. MS, çok geniş bir semptom yelpazesine sahiptir. Bu hastalıkta vücudun bağışıklık sistemi beyin ve sinir hücrelerini bir yabancı gibi algılıyor ve bunlara karşı bir reaksiyon oluşturuyor. Hastalarımız görme kaybı, çift görme, dengesizlik, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma, unutkanlık gibi şikayetlerle gelebiliyor. Bu yüzden MS'in tanısının doğru konulması ve tedavi yönetiminin uygun hastaya ve uygun hastalık aktivitesine göre yapılması, ileride gelişebilecek özürlülüğü azaltmada son derece önemlidir. MS ılıman iklimler ile beyazlarda ve Avrupa kökenlilerde daha sık görülmektedir. MS'de atak belirtileri en az 24 saat sürmeli ve psödoatak (yalancı atak) dışlanmalıdır. Psödoatak vücut sıcaklığında artışa neden olan enfeksiyon veya diğer nedenlerle birlikte gözükebilen, daha önce yaşanmış semptomların tekrar belirmesi veya var olanların kötüleşmesi durumudur. Ataklar MS’in sadece klinik bir özelliği değildir, uzun süreli disabilite ile ilişkisinin de belirlenmesi gerekir. Atakların sayısının ve şiddetinin azaltılması uzun süreli disabiliteyi de azaltır. Yoğun stres, uykusuzluk, açlık, menstrüasyon ve benzeri durumlar da yalancı atak ile ilişkili olabilir. Her türlü fiziksel, biyolojik, psikojen etkenler/değişkenler yalancı atağı tetikleyebilir. Her atak tedavi edilmeyebilir. Genellikle hastada fonksiyonel kayıplara yol açan ve günlük yaşam aktivitelerini engelleyecek derecede orta şiddetli veya hastaneye yatırılmayı gerektirecek ağırlıktaki ataklar tedavi edilmelidir. Ancak hastaya rahatsızlık veren duysal belirtiler (parestetik semptomlar, santral nöropatik ağrı, şiddetli kaşıntı hisleri vb.) ya da araba kullanmak zorunda olan bir kişide çift görme ile sınırlı bir atak ve benzeri durumlarda da atak tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca MS seyrinde, yorgunluk hastaların yaklaşık %80'inde izlenir. Yorgunluk özellikle sıcaklarda provoke olur. MS hastaları sıcak banyo veya duş sonrası şiddetli güçsüzlükten yakınır. Herhangi bir ateşli hastalık sonrası da MS nüks edebilir. MS hastalığında erken tanı çok önemlidir. Çünkü erken tedavi edilen hastalarda klinik çok daha iyi seyirlidir.” dedi.

Bu içerik 30.11.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 697 kez okundu.