Avrupa üniversitelerinin SET (Stratejik Enerji Teknolojileri) planı çerçevesinde araştırma, inovasyon ve eğitim kapasitelerini harekete geçirmek için Trondheim’daki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan UNI-SET toplantısına Trakya Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Metin Aydoğdu ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Doğan Eryener katıldı.
Avrupa Stratejik Enerji Teknoloji Planı kapsamında, üniversitelerin enerji sektörüne katkı ve katılımlarının arttırılması ve düşük karbon toplumu sürecinde daha etkin rol almalarının amaçlandığı UNI-SET programının Trondheim toplantısında, üniversitelerin enerji alanındaki durumu, sorunları ve işlevleri tartışılmıştır. Türkiye’den sadece Trakya Üniversitesinin yer aldığı toplantıda
- Üniversitelerin eğitim müfredatı ve öğretim yöntemlerinin sürekli gelişen enerji sektörüne adaptasyonu
- Düşük karbon toplumunun gerçekleştirilmesi sürecinde karşılaşılan sorunların çözümü için çapraz disipliner araştırmanın teşvik edilmesi
- Araştırma merkezli bilgi paylaşımı için enerji ve politika paydaşları ile işbirliğinin geliştirilmesi
başlıkları altında toplantılar düzenlenmiştir.
Trakya Üniversitesini temsilen toplantıya katılan Prof. Dr. Metin Aydoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Doğan Eryener, Trakya Üniversitesinin enerji alanındaki çalışmalarını, Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi, Trakya Köprü platformları kapsamındaki üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları ve üretilen bilginin topluma kazandırılmasına ilişkin bir sunum yapmışlardır.
“Avrupa 2020 Stratejisi: Akıllı, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme için Avrupa Stratejisi” kapsamında sera gazı salımının 1990 yılına kıyasla en az %20, şartlar elverişli ise %30 oranında azaltılması, AB’nin enerji tüketiminde yenilenebilir enerjinin payının %20’ye yükseltilmesi ve %20 oranında enerji verimliliği sağlanması hedefler arasında yer almaktadır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde üniversiteler önemli bir rol oynamakla birlikte, eğitim müfredatı, inovasyon ve toplumsal işbirliği konularında önemli sorunlar bulunmaktadır. Bu sorunların çözülmesi ve üniversitelerin Stratejik Enerji Teknolojileri planına katılımlarının arttırılması ve aktif olarak görev almaları için 2014 yılında başlatılan UNI-SET programının ilk toplantısı kapsamında, üniversitelerin enerji eğitimi ve araştırmalarında karşılaştıkları sorunlar, farklı üniversitelerin enerji konusunda yaptıkları çalışmalar, edindikleri tecrübeler ve bilgi alışverişi yapılmıştır.
UNI-SET projesi ile üniversitelerin enerji alanında karşılaştıkları zorluklarla mücadele etmesi, yeni enerji alanları için disiplinler arası faaliyetlerin arttırılması, enerjiye ilişkin araştırma, eğitim ve öğretim kapasitelerinin arttırılması hedeflenmektedir. UNI-SET, ayrıca, üniversitelerin yerel ve ulusal platformda enerji politikalarına katkıda bulunması için yöntemler geliştirilmesi, Ufuk2020 araştırma ve geliştirme projeleri için birbirleri ile iletişim kurması ve Avrupa’da enerji ve ilgili alanlarda bilgi alışverişi ve bunlarla ilgili fırsatların oluşturulmasını hedeflenmektedir. UNI-SET toplantısının ikinci ayağı Eylül 2016’da Torino kentinde Politeknik üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacaktır.
Bu içerik 29.02.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1474 kez okundu.