TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI, BİLİM VE SANAT DOLU SEMPOZYUMLA BEETHOVEN’IN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLADI

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, dünyaca ünlü Alman besteci Ludwig van Beethoven'ın 250. doğum gününe özel bilim ve müzik dolu bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Online ortamda gerçekleşen ve Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook hesaplarından canlı yayınlanan 250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu, Devlet Konservatuvarının ilk sempozyumu ve Beethoven’ın resmi kayıtlara göre doğum günü sayılan 17 Aralık’ta ülkemizde ve dünyada düzenlenen en kapsamlı etkinlik olarak önem taşıyor.

Onur kurulu başkanlığını Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Devlet Konservatuvarı emekli müdürü Prof. Süleyman Sırrı Güner’in, sempozyum başkanlığını Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Devlet Konservatuvarı Müdürü ve Balkan Senfoni Orkestrası Genel Yönetmeni Prof. Ahmet Hamdi Zafer’in, düzenleme kurulu başkanlığını Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sela Can Dökmeci’nin, sempozyum genel sekreterliği ve etkinlik yöneticiliğini Doç. Musa Eren İşkodralı’nın, genel koordinatörlüğünü ise Müzikolog Ersin Antep’in üstlendiği 250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu’na Türkiye ve dünyadan önemli sanatçılar ve bilim insanları katıldı. Keman Sanatçısı Prof. Dr. Cihat Aşkın, Orkestra Şefi Prof. Rengim Gökmen, Koro Şefi Doç. Ahter Destan, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Cemi’i Can Deliorman gibi dünyaca ünlü sanatçıların özel dinletilerle katılımcılara müzik dolu bir etkinlik yaşattıkları sempozyumda; Sosyolog Prof. Dr. Ali Ergur, Halk Müziği Uzmanı ve Müzik Eğitimci Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir, Uzman Müzikolog Ersin Antep, Etnomüzikolog Prof. Dr. İbrahim Yavuz Yükselsin gibi bilim insanları da Beethoven’ın hayatının ve müziğinin Türkiye’deki yansımasını değerlendirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan etkinlikte bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, göz bebekleri olarak nitelediği Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarının ülkemizde ve uluslararası alanda birçok projeye imza attığını ifade etti. İmza attıkları projelerle Trakya Üniversitesinin evrenselliğini temsil eden Devlet Konservatuvarı ile gurur duyduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Tabakoğlu, başta Prof. Ahmet Hamdi Zafer olmak üzere sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Trakya Üniversitesinin misyon ve vizyonundan bahsederek konuşmasına başlayan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Başkanı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, müziğe gösterilen önemin bir milletin kaderini nasıl değiştirdiğini Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye örneğinde görüldüğünü ifade ederek “Üniversitemizin bünyesinde Devlet Konservatuvarı, senfoni orkestrası ve birçok sanatsal topluluk var. Balkanlar başta olmak üzere uluslararası alanda temsil görevi üstlenen çok değerli öğretim elemanı ve öğrencilere sahip bir üniversite olmanın gururunu taşıyoruz. Trakya Üniversitesi bünyesindeki sanatçıların müzikle ifade ettikleri sözleri dikkatle takip ediliyor. Dünya çapında ünlü büyük bir besteci olan Beethoven’ın 250. doğum gününü kutlamak ülkemizdeki anlamını bu etkinlik ile hatırlamak ve onun önemini anlatmak niyetiyle çıktığımız yolda bu konuda olumlu tepkiler aldık. Bu tepkiler, bizi yaptığımız işin doğruluğuna inandırdı. Bu etkinliğe ev sahipliği yapan üniversitenin yöneticisi olmak, bünyesinde çalışan bir keman sanatçısı olmak benim için büyük bir şeref ve onurdur. Biz sanatçılar müzikten ve Beethoven gibi büyük bestecilerin eserlerinden güç alıyoruz. Bu inancımızı ve motivasyonumuzu her zaman olduğu gibi ülkemiz insanına aktarmak istiyoruz. Müzik evrenseldir, Beethoven da öyle. ‘Dinlemek isteyen dinler ve yararlanır.’ der Beethoven. O yüzyılları aşan düşünce ve eserleri ile dünyanın bundan sonraki asırlarında yer alacak bir isimdir. Onun yaşadığı döneme ve figürlere dair verdiği tepkileri kendine has gücü, bugün onu anlama çabamızın kaynağıdır.” dedi.

Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile katılımcılara, Basın-Yayın ve Halkala İlişkiler birimine ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu-I. Oturum&Dinleti

Açılış konuşmalarının ardından Beethoven’ın eserlerinin icra edildiği dinleti ve oturumlardan oluşan üç bölüm şeklinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış dinletisinde Cihat Aşkın ve Gülden Teztel “Op. 24 Violin and Piano (Spring) Sonata II. Adagio molto espressivo”, Sela Can Dökmeci ve Gizem Alkan “Horn Sonata Op. 17 (arr. V. Khomenko)”, Orçun Orçunsel ve Orchestra’Sion “Op. 15 Piano Concerto No.1 I. Allegro con brio” eserlerini seslendirdi.

Birinci bölümün oturum kısmında ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) eski şefi ve genel müzik direktörü Rengim Gökmen “Beethoven’ın Çağdaş Türk Müziği Bestecilerine Etkisi ve 9. Senfoni’ye Bir Bakış”, Koro Şefi Doç. Ahter Destan “Bir Koro Bestecisi Olarak Beethoven” ve Müzikolog Ersin Antep “Beethoven ve 9. Senfoni’nin Türkiye Yolculuğu” adlı bildirileri sundular.

250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu-II. Oturum&Dinleti

İkinci bölümün dinletiler kısmında açılışı, Ahmet Hamdi Zafer, Şükrü Öner Dinç ve Musa Eren İşkodralı’dan oluşan Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Oda Müziği Üçlüsü’nün “String Trio in c minör Op. 9 No. 3” adlı dinletisiyle başladı. Gizem Alkan ve Zeynep Ülbegi “Sonata in D-major Op. 9”, Sevil Ulucan Weinstein ve Gülnare Şekinskaya “Violin Sonata No. 9 Op. 47 Kreutzer”, Laçin Modiri ve Batuğhan Uzgören “3 Songs, Op. 83” ve Çisem Önver Zafer ve Gizem Alkan “Flute Sonata in B-Flat Major, Anh. 4: I. Alegro” eserleri seslendirdiler.

Oturumlarda ise Prof. Ahmet Hamdi Zafer “Keman-Piyano Sonatlarıyla Beethoven”, Prof. Dr. Ali Ergur “Kardeşlik ve İlerleme: Comte’un Merceğinden Beethoven’ın Müziği” ve Doç. Dr. Mehmet Ali Özdemir “Türk Halk Çalgılarıyla Beethoven Eserleri Seslendirmek” adlı sunumları ile sempozyuma katıldılar.

250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu-III. Oturum&Dinleti

Sempozyumun üçüncü bölümünün dinleti kısmında Erkin Onay, Çağ Erçağ ve Gökhan Aybulus’tan oluşan Trio Hexis “Piano Trio Op. 1 No. 3 I. Allegro con brio” ve Beste Tıknaz Modiri ve Musa Eren İşkodralı “Eyeglasses Duo for Viola&Cello” adlı eserleri seslendirdiler.

Oturumlar kısmında ise Doç. Özgür Ünaldı “Beethoven: Bir Piyanist ve Besteci” ve Cemi’i Can Deliorman “Devrimler Çağında Beethoven Senfonileri” adlı bildirilerini sundular.

250. Doğum Gününde Türkiye'de Ludwig van Beethoven Sempozyumu-IV. Oturum&Dinleti

Müzik tarihinde Klasik dönemin üç önemli bestecisinden biri olarak bilinen Alman Besteci Ludwig van Beethoven’ın doğum gününe özel olarak Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen sempozyumun son dinletisi Özgür Ünaldı, Özgecan Günöz ve Çağlayan Çetin’den oluşan Bosphorus Trio ile Ender Sakpınar ve EBBSO’nun icrası ile Triple Konçerto C Major Op. 56 seslendirildi.

Düşünsel derinliği, eserleriyle dönemindeki ve hatta sonraki bestecilerden farklı bir kişilik yapısı sergileyen Ludwig van Beethoven’ın anıldığı ve tüm yönleriyle değerlendirildiği sempozyum, sonuç bildirgesinin okunmasıyla son buldu.

Trakya Üniversitesinin Youtube ve Facebook hesapları üzerinden canlı yayınlanan ve yaklaşık 9 saat süren yayın süresi boyunca 10 bini aşkın etkileşimin olduğu etkinliğe https://www.youtube.com/watch?v=a64viJqrvZM adresinden ulaşabilirsiniz.
Bu içerik 22.12.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 417 kez okundu.