TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BİLİM KAMPI İLE ÇOCUKLAR HEM EĞLENDİ HEM ÖĞRENDİ

Özel Yetenekliler Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Trakya Üniversitesi Çocuk Bilim Kampı” düzenlendi. 1 Ağustos’ta başlayan etkinlikler beş gün boyunca devam ederken, çocuklar hem eğlenceli vakit geçirdi hem de yeni bilgiler öğrendi.

Trakya Üniversitesi, bilim dünyasının kapılarını çocuklara açtı. Trakya Üniversitesi, bu yaz başlattığı Çocuk Bilim Kampı etkinliği ile Edirne’de farklı okullarda öğrenim gören ortaokul çocuklarını ağırladı. Trakya Üniversitesinin farklı eğitim ve uygulama alanlarında düzenlenen etkinliklere, 6 ve 7. sınıflarını tamamlayan çocuklar katıldı.

Kampta çocuklara, bilimin her yerde ve eğlenceli bir alan olduğu gerçeği gösterilmeye çalışıldı. Çocuklar kamp programı boyunca Trakya Üniversitesindeki bilim insanlarıyla tanışma, onlarla etkinlikler yapma, bilimsel araştırma ortamlarını daha yakından gözlemleme fırsatı buldu. Kamp boyunca birlikte anlamak ve öğrenmek için çok sayıda deney ve uygulama yapan çocuklar, hem eğlendi hem de öğrendi.

Kamp programı için Trakya Üniversitesinin Eğitim, Mimarlık, Mühendislik ve Tıp fakültelerinde yer alan eğitim ve laboratuvar alanlarını kullanan küçük bilim insanları Kimya, Biyoloji, Astronomi, Matematik ve tıp gibi farklı disiplinlerdeki bilim insanları ile birebir etkileşim içerisinde bilimsel çalışmaları deneyimleme fırsatı buldu.

Yürütücülüğünü Özel Yetenekliler Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fatih Dereli’nin üstlendiği programda Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Cem Aykutlu, Prof. Dr. Eylem Bayır, Dr. Öğr. Üyesi Hasan Özyıldırım, Prof. Dr. Semra Hasançebi, Doç. Dr. Nuray Can, Doç. Dr. Esma Mıhlayanlar, Dr. Öğr. Üyesi Dilek Girit Yıldız, Dr. Öğr. Üyesi Funda Gündoğdu Alaylı, Arş. Gör. Melek Özdamar Seitablaiev, Arş. Gör. Betül Ergün ve Arş. Gör. Doğukan Karataş eğitmen olarak yer aldı.

Kampta, gözleme, sorgulamaya ve yaparak öğrenmeye dayalı bir yaklaşım ön planda tutuluyor. Küçük bilim insanları, ilk gün tanışma etkinliklerinin ardından Trakya Üniversitesi laboratuvarlarında su analizi, pcr testi, doku ve hücrelerde hastalık inceleme, matematikle zamanda yolculuk ve hayal ettikleri yaşam yerini tasarlama gibi pek çok farklı konuda bilgi ve deneyim kazandı. Gece etkinliklerinde ise öğrenciler, teleskopla gökyüzünü gözlemledi ve farklı gök cisimlerini tanıma ve inceleme fırsatı buldu.

Bilim Kampı’nda çok sayıda arkadaşlık edinen çocuklar çok eğlendiklerini, birçok şey öğrendiklerini ve keyifli vakit geçirdiklerini dile getirdiler.

Kamp programı, bilimsel oyun turnuvalarının ardından düzenlenen kapanış ve belge takdim töreni ile sona erdi.

Belge takdim törenine katılan ve küçük bilim insanlarıyla buluşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kampa katılan öğrencileri kutlayarak etkinliğin düzenlenmesine katkı veren herkese teşekkür etti.

Trakya Üniversitesinde toplumun farklı kesimlerine yönelik pek çok sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendiğini ve üniversite-şehir bütünleşmesine katkı sunmayı hedeflediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Üniversiteler, toplumsal yaşamın her alanına dokunabilmelidir. Topluma katkı bağlamında elbette tüm projeler bizler için değerli ama çocukların merkezde olduğu projelere ayrı bir önem veriyoruz. Onların yeteneklerini keşfetmek, bilime özendirmek, ilgi alanlarını geliştirmek ve ortaya çıkarmak geleceğimiz için çok önemli. Ülkemizi büyük ve güçlü Türkiye hedefine inandığımız çocuklarımızla birlikte taşıyacağımıza hiç şüphemiz yok. Onlar bizim en değerlimiz, geleceğimiz. Eğitim yuvalarımızda çocuklarımızı, gençlerimizi iyi bir eğitimle donatarak en iyi şekilde yetiştirmek için çalışıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde açtığımız Özel Yetenekliler Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi de bu çalışma kültürünün bir örneği. Bilim ve Sanat Eğitim Merkezi ile de örnek eğitim projeleri ve çalışmalara imza atıyorlar. Çocukların bilgi dünyası ve düşünce yapısını geliştirmek, yaşayarak öğrenmelerini ve öğrenme sürecine katılımlarını sağlamak için üniversitemizin kapılarını onlara açmak, bir Çocuk Üniversitesi programını hayata geçirmek istedik. Hayal güçlerini nasıl geliştirebilir, onları geleceğe nasıl hazırlayabiliriz düşüncesinden hareketle çocuklarımızın, akademisyenlerimizin öncülüğünde atölyelerde, kolları sıvayarak uygulamalı çalışmalar gerçekleştirmelerini ve aktif öğrenme deneyimleri yaşamalarını sağladık. Çocuklarımızın gelecekte, hem ailelerine hem de milletimize büyük mutluluk ve başarılar yaşatmasını temenni ediyoruz. Bu süreçte çocuklarımıza böyle güzel bir eğitim programı sunan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Dereli Hocamızla emeği geçen ve katkı sunan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.


Bu içerik 10.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 728 kez okundu.