TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BALKAN ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NDE GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ

Trakya Üniversitesi’nin Balkanlara ait dil, tarih, kültür, sanat, sosyal ve ekonomi konularında güçlü, güvenilir, saygın bir eğitim ve araştırma kurumu olarak dikkati çeken Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevine, Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet atandı. Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilen Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, düzenlenen törenle görevi Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’dan teslim aldı. Balkan Araştırma Enstitüsü’nde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Yurtcan, Prof. Ahmet Hamdi Zafer ve Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç’ın katılımıyla gerçekleşen törende, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tammam Sipahi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Ilgaz, Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kök, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Dil Eğitim ve Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ramadan Doğan, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sabri Can Sannav ile akademisyen ve idari personel de hazır bulundu.

Törende bir konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, görevlerin bir bayrak yarışı olduğuna dikkat çekerek, asıl olanın kurumların baki kalması ve görev bayrağının daha ileriye ve yükseğe taşınması olduğunu ifade etti. Balkan Araştırma Enstitüsü’nün bu alanda kurulan tek enstitü olduğuna da dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bununla gurur duyduklarını ve merkezin gelişmesi, kalkınması için hep birlikte daha çok çalışacaklarını belirtti. Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar vizyonu ve misyonu ile bu anlayış doğrultusunda gerçekleştirilen faaliyetler ve hayata geçirilen projeler hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkanlar başta olmak üzere tüm coğrafyanın gelişmesine katkı sunacak işler başarma gayretindeyiz. Trakya Üniversitesi, gerek Balkanlar’dan gelen öğrenci sayısı gerek Balkanlar odaklı çalışmaları ile Türkiye’deki en önemli eğitim kurumlarının başında geliyor. Balkanlar’da da akla gelen ilk üniversite olmak için kararlılıkla ilerliyoruz. Bilimsel değerler ışığında; bölgesine, ülkesine ve insanlığa hizmet etmeyi sürdüren, yönünü ve etkinlik alanını Balkanlar’a çevirmiş olan Trakya Üniversitesi, bundan sonra da aynı gayret ve çalışma azminde olacak. Trakya Üniversitesi’nin büyümesi ve gelişmesi için birlikte adımlar atmaya ve sürece destek olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, görev süresince yapmış olduğu önemli hizmetlerden dolayı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay’a teşekkür ederken Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’i tebrik ederek yeni görevinde muvaffakiyetler diledi. Balkanlar'a daha fazla dokunmanın ve gönül coğrafyamıza ulaşacak işler başarmanın en önemli amaçları olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, bilimsel anlamda bir başvuru merkezi olan enstitünün, yeni yönetimiyle, gelecek dönemde de başarılı çalışmalara imza atacağına inandığını söyleyerek, görev değişiminin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevine getirilen Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet de yeni görevini layıkıyla yerine getireceğini belirterek, kendisine atfedilen görevin öneminin ve üstlendiği sorumluluğun farkında olduğunu ifade etti. Enstitü ve yapılan çalışmaları daha ileriye taşımak için var güçleriyle çalışmaya devam edecekleri bilgisini kaydeden Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay ve Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teşekkür ederek, “Trakya Üniversitesi’nin Balkanlar vizyonuna uygun olarak enstitümüzün faaliyet alanını ve yetkinliğini genişletmek için her türlü çabayı göstermeye hazırız. Görev arkadaşlarımızla birlikte güzel bir sinerji yakalama ve daha iyi işler başarma gayretinde olacağız.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay da görev süresince merkezi, bulunduğu noktadan daha yukarıya taşımak için aralıksız çalıştıklarını ifade ederek, yeni dönemde de Trakya Üniversitesi’nin ve Balkan Araştırma Enstitüsü’nün büyümesini devam ettireceğine inandığını söyledi. Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay kendilerine inanan, her konuda destek ve yardımcı olan başta Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu olmak üzere akademik ve idari çalışanlara teşekkür ederken, Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’e de yeni görevinde başarılar diledi.

Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet kimdir?

Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, 1967 yılında Yunanistan'da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Yunanistan’da tamamladı. Yükseköğrenimine Türkiye'de devam eden İbrahim Kelağa Ahmet, 1989 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Yunanistan’da Trakya Demokritus Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden diploma denkliği aldı ancak avukatlık yapmadı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda, ilk mezunların verilmeye başlandığı 1994-1995 öğretim yılından itibaren, önce uzman ardından öğretim görevlisi olarak 2013 yılına kadar görev yaptı. Fakültedeki görevinin yanı sıra Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki (TÖMER) Çağdaş Yunanca kurslarında da uzun yıllar ders verdi. Lisansüstü eğitimini, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Dilbilim alanında gerçekleştirdi. Yüksek lisansını “Yunanca Öğrenen Türk Öğrencilerin Yaptığı Dil Yanlışları” konulu teziyle 1999 yılında, doktora eğitimini de “Yunanista’da (Batı Trakya’da) İki Dilli Eğitim Veren Azınlık Okullarında Türkçe ve Yunanca Öğrenim Gören Öğrencilerin Okuduğunu Anlama ve Yazılı Anlatım Becerilerinin Değerlendirilmesi” başlıklı teziyle 2005 yılında tamamladı. 2013 yılına gelindiğinde ise Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nda naklen atamayla Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. 2019 yılı sonunda doçent kadrosuna atanan İbrahim Kelağa Ahmet, değişik zamanlarda Sosyal Bilimler Enstitüsü Disiplinlerarası Balkan Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığı, Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı, Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkan Yardımcılığı ve Balkan Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyeliği gibi idari görevlerde bulundu.

Batı Trakya’da azınlık okullarında uygulanan iki dilli eğitim ve iki dilli azınlık eğitiminin sorunları alanında önemli çalışmaları olan İbrahim Kelağa Ahmet, hazırlamış olduğu farklı düzeyde Yunanca-Türkçe / Türkçe-Yunanca sözlükler ile Çağdaş Yunanca’nın yabancı dil olarak öğretimine katkılar sundu. Bunların yanı sıra Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı ile Yunan sözlükçülüğü ve Yunanistan’da kültürlerarası eğitim gibi konularda yazmış olduğu makaleler, kitap bölümleri, ulusal ve uluslararası kongre, sempozyum ve konferanslarda sunmuş olduğu farklı konulardaki Türkçe ve Yunanca tebliğler ile alan literatürüne katkı sağlayan önemli çalışmalara imza attı. İbrahim Kelağa Ahmet’in ayrıca, Çağdaş Yunan anı edebiyatı hakkında da çalışmaları bulunuyor. Yaptığı kitap çevirileriyle de tanınan akademisyenin, Yunanca’dan Türkçe’ye yaptığı Andreas Frangias’ın “Veba” romanı ve Vasileios Kandes’in “Kuruluşundan XIX. Yüzyıl Sonuna Kadar Bursa” adlı şehir tarihine yönelik eserleri bulunuyor. Tarih ve sanat tarihi alanlarına yönelik Türkçe’den Yunanca’ya yaptığı çeviriler arasında ise İlber Ortaylı’nın “Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek I”, Neval Konuk’un “Yunanistan’da Osmanlı Mimarisi I” eserleri dikkat çekiyor.

İbrahim Kelağa Ahmet evli ve bir çocuk babası.

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU

Editör: Sertan ATASOY

Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK

Bu içerik 09.01.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 1353 kez okundu.