TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR

Trakya Üniversitesi, sınır ötesi iş birliklerine yenilerine eklemeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi, ASPİLSAN, Sofya Teknik Üniversitesi ve NEOCHIM PLC, temiz enerji alanında sınır ötesi iş birliğine hazırlanıyor.

Yüksek bütçeli sınır ötesi iş birliği projeleri ile dikkatleri üzerine çeken Trakya Üniversitesi; bilgi, birikim ve tecrübelerini yeni projelerle genişletiyor. Ülkemizin en önemli enerji kuruluşlarından olan ve Trakya Üniversitesi Teknopark’ta faaliyetlerini sürdüren ASPİLSAN Enerji ile Trakya Üniversitesi, Bulgaristan’ın en önemli kurumları ile iş birliğine hazırlanıyor. Sofya Teknik Üniversitesi ve bölgenin en büyük hidrojen üreticisi NEOCHIM PLC ile yapılan görüşmelerde temiz enerji ve hidrojen enerjisi alanlarında Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı, Bulgaristan-Türkiye IPA Sınır Ötesi İşbirliği Programı ve AB Horizon projelerinde iş birliğine gidilmesi kararı alındı.

Başkanlığını Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’ın üstlendiği Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muharrem Tolga Sakallı ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Serdar Özer’den oluşan Trakya Üniversitesi heyeti, İstanbul Bölge Müdürü Emre Ata ve Mühendis Aydın Haşimoğlu’ndan oluşan ASPİLSAN heyeti ile Sofya Teknik Üniversitesini ziyaret etti. Sofya Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Georgi Venkov, Endüstriyel Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Georgi Todorov ve NEOCHIM PLC Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Stefan Dimitrov ile enerji alanında olası iş birliklerinin değerlendirildiği ziyarette sınır ötesi iş birliği projelerinin gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Projelerin içerik, kapsam ve paydaşları ile yol haritasının da görüşüldüğü toplantıda enerji ve hidrojen alanında iki ülkenin güçlerini birleştirmesinin bölgenin geleceği açısından hayati bir önem arz ettiğine vurgu yapıldı.

Teknoloji, AR-GE ve projelerdeki tecrübelerini yeni iş birlikleri ile geliştirmek ve bölgenin kalkınmasına hizmet etmek amacıyla önemli bir projeyi daha hayata geçirmek üzere olduklarını ifade eden Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz “Trakya Üniversitesi olarak Bulgaristan’dan Burgaz Üniversitesi ile çevre alanında başlattığımız ve türünün en büyük bütçeli projesi tüm hızıyla sürerken, enerji ve bilhassa hidrojen enerjisi alanında da adımlar atıyoruz. Bu alanda ülkemizin lokomotif kuruluşu ve Teknopark’taki firmalarımızdan ASPİLSAN ile Bulgaristan’ın en büyük hidrojen üreticisi NEOCHIM PLC’yi sektörel bazda bir araya getiriyoruz. Yine Sofya Teknik Üniversitesi ile akademik iş birliğimizi bu proje ile bir üst safhaya taşıyoruz. Hayata geçireceğimiz projelerle temiz enerji alanında bölgede söz sahibi olacağız.” dedi.

İmza attığı projelerle bu alanda Trakya Üniversitesinin önemli bir marka olmasını sağlayan Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’a teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sınır ötesi iş birliklerinin önemine dikkat çekti. Bulgaristan ile ortak bir tarihi paylaşmanın yanı sıra ortak bir coğrafyayı ve çevreyi de paylaştıklarını ifade eden Rektör Tabakoğlu “İki ülkenin kurumları arasında yapılacak bu iş birliği geleceğimize emin adımlarla bakmamızı sağlayacağı gibi enerji ve hidrojen alanında da baş aktörlerden biri olmamıza kapı aralayacaktır. Dünyada enerji arzından yaşanan sıkıntılar hepimizin malumu. Kısa, orta ve uzun vadede büyük kazanımlar sağlayacak bu projenin hayata geçmesinde emek veren başta Rektör Yardımcım Murat Türkyılmaz Hocam olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların yetkili ve çalışanlarına teşekkür ederim. Trakya Üniversitesi olarak bölgemizin ve Balkanların dünü, bugünü ve yarını için söyleyecek daha çok sözümüz var.” şeklinde konuştu.
Bu içerik 29.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 901 kez okundu.