TRAKYA ÜNİVERSİTESİ AKADEMİSYENLERİNİN BULUŞU, TÜYAP BURSA ULUSLARARASI FUAR VE KONGRE MERKEZİNDE SERGİLENDİ

Trakya Üniversitesi ve Koç Üniversitesinden bilim insanlarının patent sahibi oldukları buluş, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “19. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı”nda sergilenmeye değer görülen üç buluştan biri oldu.

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erdoğan Bulut, Doç. Dr. İlhan Umut ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Ozan Akı ile Koç Üniversitesinden Prof. Dr. Cem Uzun ve Prof. Dr. Ahmet Ataş’ın birlikte gerçekleştirdiği “Çift Kanallı Otoakustik Emisyon Cihazı” başlıklı buluşları, 19. Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı’nda sergilendi.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2022 yılı itibarıyla, üniversitelerin ticarileştirme faaliyetlerine katkı vermek üzere ulusal fuarlara katılım sağlanması ve teknoloji transferi işlemleri ile ticarileştirme faaliyetlerine aracılık etmek üzere her fuarda, üç bireysel buluş sahibinin açılan stantlarda buluşunu sergilemesinin kararlaştırıldığı duyuruldu.

Bursa Makine Teknolojileri Fuarları kapsamında düzenlenen Uluslararası Elektrik, Elektronik ve Makine Otomasyonu Fuarı’na, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından buluşçu olarak davet edilen öğretim üyeleri, 378 firma ve firma temsilciliği ile 68 ülkeden 35 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuarda kendilerine tahsis edilen stantta buluşlarını tanıtma imkânı buldu.

Trakya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (TÜBAP) desteği ile geliştirdikleri buluşları hakkında bilgiler paylaşan Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uluslararası İşitme Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan Bulut, “Buluş, normal veya sağlıklı iç kulaklarda bir ses uyaranına karşı veya kendiliğinden oluşabilen sesleri kayıt edebilen bir objektif ölçüm yöntemi olan otoakustik emisyon testinin, deneysel çalışmalardan elde edilen veriler ile farklı bir algoritmada yerli bir yazılım ve donanım ile daha işlevsel hale getirildiği çift kanallı bir otoakustik emisyon cihazı ile ilgilidir. İthal bir yazılımla kullanılan otoakustik emisyon testi, kliniksel anlamda yazılım değeri yüksek tüm eğitim ve araştırma hastaneleri, doğum evleri ve devlet hastanelerinde bulunması zorunlu bir ölçüm yöntemi olarak ülkemizde yüksek maliyet ile kullanılmaktadır. Cihazın donanımsal parçaları da düşünüldüğü zaman maliyet oldukça artmaktadır. Yerli bir yazılım ve donanımsal parçalarla oluşturulan cihaz, ülkemiz için önemli bir kazanım olacaktır.” dedi.

Doç. Dr. Erdoğan ayrıca, cihazın daha da geliştirilerek işitsel beyin sapı yanıtlarını değerlendiren ABR (Auditory Brainstem Response) cihazı ile kombine edileceğini söyledi.


Bu içerik 29.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 150 kez okundu.