TRAKYA ÜNİVERSİTESİ 2019-2020 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ, TBMM BAŞKANI PROF. DR. MUSTAFA ŞENTOP’UN TEŞRİFLERİYLE GERÇEKLEŞTİ

Trakya Üniversitesi’nin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un teşrifleriyle, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili, MKYK Üyesi ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Sözcüsü Fatma Aksal, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AK Parti Tekirdağ Milletvekili, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Çiğdem Koncagül, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, İdare Mahkemesi Başkanı Yaşar Erdem, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Dr. Ahmet Hamdi Zafer ve Prof. Dr. Murat Yurtcan, Genel Sekreter Prof. Dr. Cevdet Kılıç, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe, dekanlar, müdürler, il protokolü ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer yönetimindeki Balkan Senfoni Orkestrası’nın Açılış Konseri ile devam etti. Balkan Kongre Merkezi’ni dolduran katılımcılara eşsiz bir müzik ziyafeti sunan Konservatuvar sanatçılarına, Edirne’nin yetiştirdiği dünyaca ünlü klarnet sanatçısı Serkan Çağrı eşlik etti.
Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Üniversitemizin 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Töreni’ni böylesine anlamlı, değerli ve tarihi kılan, desteklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz TBMM Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’un bugün bizlerle birlikte olmasıdır. Bu nedenle sözlerime, üniversitemize her zaman, her anlamda destek olan Meclis Başkanımıza teşekkürlerimi sunarak başlamak istiyorum. Aynı şekilde bize her zaman güç veren, destek olan, bu önemli günde bizi yalnız bırakmayan milletvekillerimize de şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin vizyon, misyon ve değerlerini anlattığı konuşmasında, Üniversitenin, sahip olduğu üstün niteliklerle, bölgenin en önemli eğitim kurumu olduğunu vurgulayarak, her yıl hızla büyüyen bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Katılımcılarla, üniversitenin dünü, bugünü ve gelecek planları hakkında bilgiler paylaşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’ni daha da ileriye taşıyacak atılımları hep birlikte gerçekleştirerek, bilimsel ve sosyal ilerlemeye katkıda bulunmak amacıyla çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Bilimsel değerler ışığında; bölgesine, ülkesine ve insanlığa hizmet etme düsturu ve “Geleceğe Köprü” sloganıyla yola çıktıklarını hatırlatan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne gibi tarihte büyük işler başarmış bir şehrin üniversitesi olarak, kendilerine düşen sorumluluk ve görevlerin bilincinde olduklarını ifade etti. Balkanlar’a yakınlığı, tarihi ve kültürel bağlarıyla, aslında bir Balkan şehri olan Edirne’de, yönünü Balkanlar olarak belirlemiş Trakya Üniversitesi’nin, Balkanlar’da akla gelen ilk üniversite olma yolunda sağlam adımlarla ilerlediğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi akademik, bilimsel, sosyal ve kültürel iş birlikleri ve çalışmaların yanı sıra eğitim ve yönetimde kaliteyi de önemsemekte ve bu doğrultuda her yıl birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Trakya Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası arenadaki yetkinliğini ve görünürlüğünü artırma çabaları bununla sınırlı değil. Akreditasyon çalışmalarımız da tüm hızıyla devam ediyor ve üniversitemizden mezun öğrencilerimizin diplomaları, artık dünyanın tüm ülkelerinde geçerli hale geliyor. Bu kapsamda TÜTAGEM, Biyoloji Bölümü, Kimya Bölümü, Tıp Fakültemiz, Yabancı Diller Yüksekokulumuz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü ve Hemşirelik Eğitim Programları uluslararası akredite olarak, çağdaş, rekabetçi, yenilikçi eğitim ve öğretimin yanı sıra akademik ve mesleki olarak birçok ilerlemenin habercisi oldu. Eğitim Fakültemiz ve Sağlık Bilimleri Fakültemizin bazı bölümlerinde akreditasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Yakın zamanda üniversitemizin farklı fakülte ve bölümlerinden de akreditasyon müjdesi alacağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.
Trakya Üniversitesi’nin şeffaf ve katılımcı yönetim politikaları çerçevesinde önemli bir anlayışa ev sahipliği ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Öğrencilerin, ihtiyaçlarını dile getirerek çeşitli proje önerileri sunacağı ve gündeme ilişkin fikirler beyan edeceği Öğrenci Senatomuz, planlandığı gibi 2019 yılında hayata geçti. Bu sayede, öğrencilerin yoğun katılımı ve fikirleri ile yoğrulan, yönetim erkinde öğrenci katılımının olduğu bir platformu Üniversitemize kazandırmış olduk.” dedi.

Uluslararası üniversite olma hedefiyle Balkanlara önemli hizmet ve katkılar sunan Trakya Üniversitesi’nin, Balkan Üniversiteler Birliğinin Kurucu Üyesi, Kalıcı Sekretaryası ve Daimi Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu sözlerine ekleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, birliğin her geçen gün daha güçlendiğini ve büyüdüğünü söyledi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Trakya Üniversitesi olarak bugüne kadar yönü ve konusu Balkanlar olan yüzlerce etkinliği ve soydaş, akraba, kardeş topluluklarımızla bir alaya geldiğimiz nice organizasyonu başarıyla gerçekleştirdik. Üniversitemiz, çok sesliliğin gerçek adresi olarak, 63 farklı ülkeden, 4.199 uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyor. Bu uluslararası öğrencilerimizden 3.000 kadarını Balkanlar’dan gelen öğrencilerimiz oluşturuyor. Balkanlar’dan, soydaş ve akraba topluluklarımızdan pek çok üst düzey yönetici, bizlerle Trakya Üniversitesi’nde buluştu. Balkanlarla olan güçlü bağlarımız neticesinde, TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü ve Dışişleri Bakanlığı ile yakın ilişkiler ve ortak projelerde yer aldık. Mirasımızın İzinde: Balkan-Türk Kadın Çalıştayı, Balkanlarda Türkoloji’nin Dünü Bugünü Yarını Çalıştayı, VII. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Balkan Eczacılık Öğrenci Kongresi, Balkan Türk Temel Drone Eğitimi ve Balkan Çocuk Müzik Festivali gibi birçok etkinliğe imza atmışken, yakın zamanda Uluslararası Balkanlar ve İslam Sempozyumu’nu düzenlemeye hazırlanıyoruz. Her yıl Türkiye’nin farklı coğrafyalarından ve Balkan Ülkelerinden gelen binlerce hastaya hizmet veren, 1.100 yatak kapasitesiyle Ülkemizin ve Balkanlar’ın en önemli sağlık kuruluşlarından biri olan Hastanemiz, Sağlık Turizmi için Balkan ülkelerinden gelen 1.000’den, Soydaş ve Akraba Topluluklardan ise 4.000’den fazla hastaya şifa kaynağı oldu.”

Trakya Üniversiteler Birliği’ne de değinen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, birliğe ilişkin şu sözleri kaydetti: “Dönem Başkanlığı’nı Trakya Üniversitesi’nin üstlendiği birliğe üye üniversiteler ile bugüne kadar 15 üst kurul toplantısı gerçekleştirdik. Birliğe üye üniversiteler ile kalıcı ve faydalı ilişkiler kurma ve müşterek sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesini de içeren bir misyonu olan Trakya Üniversiteler Birliğinin, başta Trakya ve Balkanlar olmak üzere tüm coğrafyanın gelişmesine önemli katkı sağlayacağı inancındayız.”

Trakya Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bilimsel ve akademik çalışmaların yanı sıra bölgemizdeki sanayi, ticaret kuruluşları ve işletmeler ile de ortak çalışmalara ve uygulamalara imza attığını ve Edirne’nin gelişim sürecine hız vermek adına ilgili tüm kişi, kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve dayanışma içinde olmayı önemsediğini belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “AR-GE ve patent faaliyetleri gibi pek çok konunun markalaşması için değerli bir yapı ve sisteme sahibiz. Kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini desteklemek, kaynakların yerinde ve etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla hareket eden Üniversitemiz, bu kapsamda Edirne ve ilçelerindeki pek çok kamu kurum ve kuruluşuyla ve özel sektör temsilcileriyle iş birliği protokolleri imzaladı.” dedi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu son olarak, 2018-2019’da, 500’ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını, etkinliklerin niteliğini ve sayısını her geçen gün artırdıklarını sözlerine ekleyerek Trakya Üniversitesi ailesinin var gücüyle çalışmaya, üretmeye ve geleceğe köprü olmaya devam edeceğini belirtti.

Trakya Üniversitesi’nin Akademik yıl açılış törenine katılan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Trakya Üniversitesi’nin akademik ve bilimsel hizmet üreten değerli bir Üniversite olduğunu dile getirerek, “Bir defa başkent olan şehir bunu unutmaz, her zaman başkent olarak kalır. Edirne, Balkanlardan İstanbul'a ve Anadolu'ya geçişteki başkentimiz olarak siyasal ve tarihsel hafızamızda tarihî bir yere sahiptir. Unutmayalım ki İstanbul'un fethi buradan yani başkent Edirne'den yola çıkan genç Fatih Sultan Mehmet tarafından gerçekleştirilmiştir ve yine unutmayalım ki Edirne, İstanbul'un fethinden sonra da bir süre başkent kalmayı sürdürmüştür. UNESCO Dünya Mirası şehirleri arasında metrekareye düşen tarihi eser bakımından ilk sıralarda yer alan Edirne, geçmişin görkemli anıtsal yapılarını, tarihi dokusunu bugün de muhafaza eden nadir şehirlerimizden birisidir. Nehirlerin, tarihin, coğrafyanın, kültürün, mimarinin kendisini cömertçe sunduğu şehirde üniversite okumak, bu havayı teneffüs etmek kıymetli bir tecrübedir. 1982'de kurulan, üniversite kavramının içeriğini sağlık başta olmak üzere bilimin birçok şubesi ile dolduran Trakya Üniversitesi, şehrin tarihsel hafızası ve değerli coğrafî kültürel hinterlandı ile uyum içerisinde akademik ve bilimsel hizmet üreten değerli bir üniversitemizdir. Eğitim, özellikle üniversite eğitimi, bugünkü modern dünyanın hem prestij hem de teorik-pratik toplumsal gereklilikler bakımından olmazsa olmaz temel kurumudur. Akademik camianın ve gençlerimizin yakından müşahede ettiği gibi bugün Ülkemizde, son 20 yılda açılan üniversite ve yüksekokulların sayısı, bu alandaki nitel ve nicel atılımlar, Cumhuriyet tarihimizin bütünü içerisinde özel bir yere sahiptir. 2002 yılında ülkemizde 76 üniversite vardı, bugün itibarıyla 129 devlet üniversitesi, 73 vakıf üniversitesi, 5 de meslek yüksekokulundan oluşan üniversite ile toplamda 207 üniversitemiz faaliyet halinde. Her alanda olduğu gibi bu alanda da elbette eleştiriler, değerlendirmeler yapılabilir; yapılmalıdır da, ama bu tartışmalar benim de hukuk alanında üyesi olduğum akademik alanın temel hakikatini değiştirmemelidir. İnsan ilk andan beri bu evrende soru soran ve buna cevap arayan, merak eden, düşünen, akıl eden, bazı sonuçlara varan bazen de bu sonuçlardan yola çıkıp başka sorulara yelken açan bir canlıdır. Disipliner ve usule dayalı bilgiye, araştırmaya, deneye, felsefeye, mantığa, teolojiye, gök bilimine, fiziğe, kimyaya, edebiyata, mimariye velhasıl bütün fizik ve metafizik alanda tecessüslerin, buluşların, sonuçların ve yeni başlangıçların merkezinde insan vardır. Öğreten bir insan, öğrenmeye talip olan başka bir insan. İşte bu iki farklı cephedeki insanın buluştuğu, karşılaştığı ve birinin diğerine belirli bir alandaki ilmiyle, birikimini aktardığı varsayılan alanının adı üniversitedir. Siyasetten uluslararası ilişkiye, biyolojiden psikolojiye, farmakolojiden felsefeye hangi şubede ilerlemek, uzmanlaşmak istiyorsanız bir fakülteye gidip kayıt yaptırmak ve daha sonra ilerlemek, ilerlemek, ilerlemek…” dedi.

Araştırmacılara göre dünyanın ilk üniversitesinin 859 yılında Emeviler döneminde Fas’ta kurulduğunu, bugün devlet üniversitesi olarak Karaviyyîn Üniversitesi ismini taşıyan bu üniversitenin dünyanın diploma veren en eski yükseköğretim kurumu olduğunu ve kurucusunun da kadın olduğunu belirten Prof. Dr. Şentop, “Akademik dünyanın geçirdiği evrelerde, akademiye hâkim olan veya olması gereken ilkeler bakımından tarihsel süreçte sayısız tartışmalar yaşanmıştır. Bilimsel olan, kutsal olan demek değildir. Bilimsel olan özü itibariyle yanlışlanabilir olandır. Bugün gelinen noktada sorulması gereken soru şudur: Her türlü bilimsel bilgi, tüm canlılara olumlu bir katkı mı vermektedir yoksa dünyanın her şeyine zarar veren, onu tahrip ve tahrif eden, dünyanın yok oluşunun önünü mü açmaktadır? Dünyayı 15 defa yok edecek nükleer silah stokuna sahip olan bir dünyada, bütün bir insanlık olarak acaba güvenlikten, adaletten ne kadar söz edebiliriz? Bugün geldiğimiz noktada yapay zekayı, insanın yerini alacak robotları, siber hayatının ayrıntıları konuşuyoruz ama aynı zamanda büyük sellerden, söndürülemeyen yangınlardan, karşı konulamayan kasırgalardan, topyekûn hayat ve gelecek endişelerimizden de bahsediyoruz. Zor zamanlardayız. Üniversiteler farklı disiplinler aracılığı ile bu zorluklar karşısında bizlere yeni kapılar, yeni pencereler açabilir mi? Hakikatle, umutla, sevinçle, adaletle insanın bağlarını biraz daha sıkılaştırabilirim mi? İşte, cevabını aradığımız soru budur. Üniversitelerimiz bu bağları kurma yolunda sizleri motive ettikçe ve sizlerin yüksek enerjisini; ülkemiz için, geleceğimiz için atılım ruhuna dönüştürebildikçe hepimiz kazanacağız. Ortaya çıkacak olan yeni anlamlar, yeni düşünce ve uygulamalar, hepimizi daha iyi bir dünyada yaşadığımız algısına ulaştıracaktır.” dedi.

Edirne'deki Adalet Kasrı’nın önemli bir kavramı temsil ettiğini, bugün Birleşmiş Milletler çatısı altında veto hakkına sahip 5 ülkenin varlığını tartışma konusu yapan ve bunu her genel kurulda yüksek sesle dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin bu konudaki görüşünü net olarak ortaya koyduğunu vurgulayan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop “Küresel adalet anlayışımızı her küresel platformda haykırmamızın somut temeli de yüzyıllar önce Adalet Kasrı’nda tecelli etmiştir. Edirne'de bir dönem üst düzey sağlık hizmetlerinin sunulduğu Şifahane var ki o Şifahane’de müzik, tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır. Bugün o Şifahane, müze olarak bizi geçmişimize götürür. Edirne'de dünyanın sayılı anıtsal mimari eserlerinden bir tanesi olan Selimiye, köprüler, kervansaraylar, dini ve sivil mimarinin harika örnekleri var. Edirne'ye mahsus değerli el sanatları var. Ve işte Anadolu ve Balkanlar başta olmak üzere uluslararası binlerce üniversite projesine hizmet eden Trakya Üniversitemiz var. Her türlü sosyal ve fizik altyapısına sahip olan bu üniversitemizin değerini bilelim. Elbette üniversite yönetimi de heyecan, umut ve canlılık dolu gençlerimizin değerini bilecek ve Türkiyemiz için hep birlikte iyilik, merhamet ve insanlık için mutluluk dolu geleceği birlikte inşa edeceğiz.” dedi.

En büyük zenginliğimizin insan zenginliği ve dinamizm olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Bu zenginliği heba etmek acımasızlık olur. El ele her türü yapay gündemin uzağında, sağlam bir duruşla ilerlemek zorundayız. Yeni zamanlar, yeni fikirlerin ve bakışların da zamanıdır. Hz. Mevlana’nın dediği gibi yeni şeyler söyleyecek; donmadan, bulanmadan akacağız. Bugün bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Dünyanın bütün kütüphanelerine birkaç tuşla ulaşabilecek durumdayız. Eskiden hayal edemeyeceğimiz hızda bilgiye ulaşmak mümkün ama aynı zamanda korkunç bir bilgi kirliliğinin ve bilgi çöpünün de ortasındayız. Çöpleri ayıklayıp gerçek bilgiye ulaşmak, doğru analizlerde bulunmak büyük bir çaba istiyor. ‘Usul, esasa mukadderdir.’ diye bir ilkemiz var. Demek ki önce usul ve yöntemleri öğreneceğiz, sonra içeriklerle ilgileneceğiz. Sonrası kendiliğinden gelecektir. Eğer bilgiyi ayıklamayı bilmiyorsanız bilgi sizi yutar. O yüzden zaman kaybını önlemek için önce yöntem ve metodolojiyi bileceğiz. Üniversiteler, size bu yöntemi verir ve bunun üzerine sağlıklı bilgi inşa edilir.” dedi ve “2019-2020 Akademik Yılı Açılış Dersi’ni yaparken cehaletin, önyargıların, boş vermişliğin, umursamazlığın kapılarını kapatmayı unutmayalım. Bunu yapabileceğinize inanıyorum.” cümleleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erhan Tabakoğlu, konuşmaların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından hazırlanan ve Edirne'nin en önemli simgesi olan Selimiye Camii'nin 3 metre uzunluk, 2 metre genişliğe sahip gravür bir tablosunu hediye etti. Eser, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Özgün Baskıresim dersi kapsamında, çok özel bir teknikle hazırlandı. 9 farklı parça üzerine, tek tek elle oyulan el emeği, göz nuru tablonun her bir parçasına el merdanesi ile mürekkep verildi. Ardından yan yana birleştirilerek bez üzerine baskısı alındı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop, akademik yılı açılış töreninin ardından Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesinde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan “Sokakta Sağlık Var” isimli stantları ziyaret etti.



Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU&Fırat GÜNGÖR
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Bu içerik 01.10.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1514 kez okundu.