Türkiye Hidrojen Teknolojileri Derneği tarafından Trakya Üniversitesi ile Uluslararası Hidrojen Enerjisi Birliği’nin katkılarıyla hidrojen enerjisi konusundaki teknolojilerin, güncel çalışmaların ve gelişmelerin tartışıldığı 4. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadan 100’ü aşkın akademisyen ve endüstri temsilcisinin katıldığı kongreye katılımcılar, hidrojen enerjisi teknolojilerini ilgilendiren tüm konularda bildiri ve poster sunumlarıyla destek verdi. Türkiye’nin son yıllarda yetiştirdiği dünya çapındaki isimlerden biri olan ve hidrojen enerjisi konusunda bilimsel çalışmaları sebebiyle 2000 yılında Nobel’e aday gösterilen Prof. Dr. Turhan Nejat Veziroğlu ve Edirneli eşi Dr. Ayfer Veziroğlu’nun destekleriyle gerçekleşen kongrede, hidrojen teknolojileri konusunda bilimsel, endüstriyel ve sosyal iş birliğini sağlamak ve sürdürülebilir koordinasyonu geliştirmek ile hidrojen üretimi, temizlenmesi, depolanması, uygulamalar, modellenme, analiz, güvenlik ve strateji konuları konuşuldu. Kongrenin açılış törenine Onursal Başkanlık görevini de üstlenen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, Türkiye Ulusal Hidrojen Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Kongre Başkanı Prof. Dr. Semiha Öztuna ile yurt içi ve yurt dışından çok sayıda alanında uzman akademisyen katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalından Dr. Öğr. Üyesi Musa Eren İşkodralı yönetiminde Devlet Konservatuvarı sanatçılarının konseri ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Semiha Öztuna yaptı. Prof. Dr. Semiha Öztuna, konuşmasında çok yoğun katılımlı ve geniş kapsamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptıklarını belirterek kongre süresince hidrojen teknolojileri ile ilgili tüm konularda bildiri ve poster sunumları gerçekleştirileceğini söyledi. Prof. Dr. Öztuna, hidrojen enerjisi teknolojileri konusunda son zamanlarda dünyada heyecan verici gelişmelerin yaşandığını ifade ederek “Hidrojen teknolojileri güvenirlilikleri, süreleri ve etkinlikleri bakımından kendini çoktan kanıtlamıştır.” ifadelerini kullandı.
Kongrenin Genel Başkanlığı görevini üstlenen Türkiye Ulusal Hidrojen Derneği Başkanı ve Kanada Ontario Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yaptığı konuşmada, kongrenin Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi ve Ulusal Hidrojen Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nun adını geleceğe taşıması açısından da son derece önemli olduğuna dikkat çekerek bu kongre ile ilk kez “Nejat Veziroğlu Özel Ödülü”, “Teknoloji Ödülü” ve Genç Araştırmacı” ödüllerini vereceklerini vurguladı. İnsanlar tarafından enerji transportu ve yakıt kaynağı olarak görülen hidrojenin aslında enerjide önemli bir kaynak olduğunu kaydeden Prof. Dr. İbrahim Dinçer, yenilenebilir enerji ve karbonsuz yakıtlar hakkında bilgiler verdi.
Çalışmalarını Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami eyaletinde sürdürdüğü sırada Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile tanışma fırsatının olduğunu ve kendisiyle değerli paylaşımlarda bulunduklarını dile getiren Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun “Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, tüm dünyada tanınan başarılı bir bilim insanı oluşunun yanında Türkiye başta olmak üzere pek çok ülkede yaşayan bilim insanına kaynaklık eden önemli bir şahsiyettir.” dedi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun konuşmasının sonunda Prof. Dr. Nejat Veziroğlu’nun mesajını paylaştı.
Edirne ve Trakya Üniversitesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, uluslararası çapta bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Prof. Dr. Tabakoğlu “Enerji, tüm canlıların en önemli yaşamsal kaynakları arasında yer alır. Mevcut enerji kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde geleceğin enerji kaynağı olarak görülen maddelerin de önemi giderek artmaktadır. Birbirinden farklı yöntem, teknik ve enerji elde etme çeşitliliği arasında hidrojen ön plana çıkarak geleceğin değerli enerji kaynakları arasındaki yerini almıştır. Tartışmaya, fikir alışverişine ve araştırmaya son derece müsait bir konunun Trakya Üniversitesinde oluşturulan bilimsel bir platformda, alanında yetkin isimler tarafından ele alınacak olması son derece mutluluk verici. Bu kongrenin, Ülkemizin enerji ihtiyacının ve talebinin değerlendirilmesi ile gelecek ihtiyaçlarımızı karşılamada olumlu sonuçların ortaya konmasına fayda sağlamasını ve bilim insanlarının yolunu aydınlatmasını temenni ediyorum.” dedi.
35 yaş altı, en az yüksek lisans seviyesine sahip araştırmacılar için oluşturulan Genç Araştırmacı Ödülleri’nin sahipleri Dr. Canan Acar, Dr. Melike Sevim ve Duygu Akyüz olurken Prof. Dr. Nejat Veziroğlu Özel Ödülü ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve davetli konuşmacı Prof. Dr. İnci Eroğlu’na takdim edildi.
Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacıların sunumlarıyla devam eden 4. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi Balkan Kongre Merkezi’ndeki farklı salonlardaki oturumlarla 3 gün boyunca devam etti.
Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacıların sunumlarıyla devam eden 4. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi Balkan Kongre Merkezi’ndeki farklı salonlardaki oturumlarla 3 gün boyunca devam etti.
Haber: Ali Küçükoğlu
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Editör: Fırat Güngör
Fotoğraf: Umut Kozakoğlu
Bu içerik 19.07.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1548 kez okundu.