TRAKYA BÖLGESİ İL SAĞLIK MÜDÜRLERİ TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR ARAYA GELDİ

Trakya Üniversitesi, sadece Edirne’yi değil, bölgeyi de ilgilendiren konularda etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi, insan ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda, uygulamaları paylaşmak ve hedefleri dinlemek üzere Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürlerini Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nde ağırladı. Trakya bölge illerin Sağlık Müdürleri ve sağlık çalışanları “Trakya’nın Sağlığı” panelinde Edirne’de bir araya gelerek, sağlık hizmetlerinde gelinen noktayı değerlendirdi, yapılacak yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünde Merkez Kütüphanesi Recep Zogo Konferans Salonu’nda gerçekleşen “Trakya’nın Sağlığı Paneli”ne Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürü ve Acil Sağlık Hizmetleri Merkezi Başkanı Operatör Dr. Mustafa Dönmez konuşmacı olarak katıldı. Bölgesel sağlık konularının ele alındığı “Trakya Sağlık Paneli”nde, il sağlık müdürlüklerince 2019 yılında yürütülen çalışmalar ve sağlık hizmetleri hakkında bilgi paylaşımında bulunuldu. Saha çalışmalarının da değerlendirildiği toplantıda, 2020 yılı hizmet planlamaları görüşüldü. Toplantıda, bağlı bulundukları illerde gerçekleştirdikleri sağlık hizmetleri, sağlık hizmetlerinin sunumu, birimlerin işleyişleri ve faaliyetleri ile sağlık alanındaki yatırımlar hakkında sunumlar gerçekleştiren il sağlık müdürleri, vatandaşların ve basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularına da yanıt verdi. Panelde, Trakya’nın sağlıktaki durumu, illerin demografik yapıları, sağlık alanında insan gücü dağılımı, sağlık hizmetleri, uygulama merkezleri ve önümüzdeki dönem projelerine kadar pek çok konuyu ele alan uzmanlar uyum içerisinde oldukları mesajını vererek, geleceğe güvenle baktıklarını ifade etti.

Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan’ın “Sağlık Hizmetleri Sunumu Açısından Edirne”, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit’in “Kırklareli İl Sağlık Hizmetleri ” ve Tekirdağ İl Sağlık Müdürü ve Acil Sağlık Hizmetleri Merkezi Başkanı Operatör Dr. Mustafa Dönmez’in “Tekirdağ İli Sağlık Hizmetleri” konulu sunumlar gerçekleştirdiği panelin ikinci oturumunda Trakya’da çevre sağlığı ele alındı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Yorulmaz’ın moderatörlüğünde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Burcu Tokuç “Su Kirliliği ve Sağlığa Etkileri”, Doç. Dr. Gamze Varol “Hava Kirliliği ve Sağlığa Etkileri”, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Güler ise “Toplumsal Yapı ve Sağlığa Etkileri” sunumları ile doğal çevrenin korunması ve gelecek nesiller için sağlıklı bir çevre oluşturulması konularına dikkat çekti. Toplantının son bölümünde, “Trakya’da Sağlığı Korumak ve Geliştirmek” konusu masaya yatırılarak, sağlık alanındaki hizmetlerin daha etkin ve verimli sürdürülebilmesi amacıyla yapılacak çalışmalar hakkında görüş, öneri ve temenniler dile getirildi. Trakya sağlığının tüm dinamiklerinin ele alındığı bir etkinlik şeklinde geçen programın son halkası olarak dikkatleri çeken forumda, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Ekuklu ve Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Yeliz Mercan, toplumun sağlığını geliştirme ve korumada etkili olabilecek politikalardan bahsetti.

Panelin açılış konuşmasını, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Trakya Üniversitesi Edirne Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sennur Akansel yaptı. Doç. Dr. Sennur Akansel konuşmasında, insan ve toplum sağlığına dikkat çekerek, “Sağlık ve sağlıklı olmak son derece önemli, bizler sizlere emanetiz. Bütüncül bir yaklaşımla, Edirne’nin olduğu kadar çevre illerimizin de sağlık alanındaki gelişmelerine projeksiyon tutmak için, önemli konularda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bölgesel nitelikte bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Bizlere bu konuda destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, hocalarıma ve yöneticilere teşekkürü borç bilirim.” şeklinde konuştu.

İlk panelin moderatörlüğünü yapan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, birbirinden değerli konukları Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Edirne’de ağırladıklarını belirterek sağlık hizmetleri, çevre sağlığı ve sağlığın korunması ile geliştirilmesi konularında farkındalık yaratacak önemli bir etkinlikte buluştuklarını ifade etti. Trakya Üniversitesi’nin, Edirne ve bölgesindeki sağlık kurumları ile her zaman büyük bir uyum ve koordinasyon içerisinde çalıştığını, çevre, kent ve bölge sağlığını korumak ve iyileştirmek için çaba gösterdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sağlık alanında bölgeyi ve ülkeyi ileriye taşıyacak adımları hep birlikte attıklarını söyledi. Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve bölge sağlık kuruluşlarının Türkiye ve Balkanların birçok ülkesinden gelen hastalara şifa olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Bugün, 3 farklı ilin sağlık alanında çok değerli temsilcilerini, Trakya Üniversitesi’nde görmekten mutluluk duyuyoruz. Hedefimiz, halkımıza ve vatandaşımıza en iyi sağlık hizmetini sunabilmek, doğru şekilde hayatlarına dokunmak. Bu doğrultuda, bölgemizdeki sağlık kuruluşlarıyla da güçlü bir iletişim içerisinde olmaya özen gösteriyoruz. Temennimiz, bu iletişimin artarak devam etmesi.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, ilk olarak Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan sunum yaptı. Konuşmasının başında Edirne’nin demografik yapısı hakkında bilgiler paylaşan Dr. Ali Cengiz Kalkan, Edirne’nin illere göre yaşam endeksi sıralamasında, sağlık hizmetleri bakımından Türkiye’nin en iyi illeri arasında olduğunu söyledi. Edirne’nin 2015 yılı TÜİK verilerine göre; illerde yaşam endeksi sıralamasında sağlık hizmetlerine ulaşmada ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme açısından en iyi 9. il konumunda olduğuna dikkat çeken Dr. Ali Cengiz Kalkan, Edirne’de toplam 6.343 personel ile güçlü bir sağlık ordusuna sahip olduklarını ifade etti. Türkiye genelinde 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 187 iken bu sayının Edirne’de, Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakamla 281 olduğu bilgisini paylaşan Dr. Ali Cengiz Kalkan, sağlıkçılar olarak görevlerini en iyi şekilde yapmak ve vatandaşa hizmet için burada olduklarını belirtti. Çevre illerin sağlık müdürlükleri ve sağlık kuruluşları ile sürekli koordinasyon içerisinde olduklarını da sözlerine ekleyen Dr. Ali Cengiz Kalkan, sahada bir bütün olarak çalıştıklarını ve bunu her fırsatta geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

“Kırklareli İli Sağlık Hizmetleri” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun biri olarak, aynı üniversitede tekrar bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Kırklareli’nde sağlık hizmetlerinin durumu ve gelinen son noktayı veriler eşliğinde dinleyicilerle paylaştı. Kırklareli ili demografik bilgileri ile konuşmasına başlayan Dr. Çiğdem Cerit, Türkiye’nin insani gelişmişlik indeksinin 1990 ile 2018 yılları arasında %39,4 oranında yükseldiğini ifade etti. 1990- 2018 yılları arasında Türkiye’de doğuşta beklenen yaşam süresinin 13,2 yıl arttığına da vurgu yapan Dr. Çiğdem Cerit, 2017 TÜİK verilerine göre doğumda beklenen yaşam süresini Edirne’de 77.4, Tekirdağ’da 77.6 ve Kırklareli’nde ise 77.7 olarak ifade etti. Kırklareli’nde nüfus artış hızının bölgedeki diğer illerden daha düşük olduğunu da sözlerine ekleyen Dr. Çiğdem Cerit, toplam insan sağlık gücünün 2002’den bu yana büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Temel sağlık göstergeleri hakkında da bilgiler paylaşan Cerit, son üç yılda Kırklareli’nde anne ve bebek ölümlerinin oranının ve hızının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu belirtti. Sağlığa yapılan yatırımlar ve gelişen sağlık turizmi hakkında da açıklamalar yapan Dr. Çiğdem Cerit, Kırklareli Devlet Hastanesi’nde ilk organ nakli operasyonunu da başarıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürü ve Acil Sağlık Hizmetleri Merkezi Başkanı Operatör Dr. Mustafa Dönmez, “Trakya’nın Sağlığı Emin Ellerde” sloganıyla bir sunum yaptı. Sağlık alanında Tekirdağ’da yaşanan gelişmeler, yapılan uygulamalar, güncel konular ve bölgeye kattıkları değeri ifade eden Dr. Mustafa Dönmez, bölgenin sağlık gücünü hep birlikte değerlendirmek açısından tertip edilen toplantıyı son derece önemli bulduklarını belirtti. Hastaneye başvuran hastaların, sağlık durumları kötü olduğu için yeterince mutsuz ve huzursuz olduklarını bildiklerini belirten Dr. Mustafa Dönmez, öncelikli konularının güler yüz ve hastanın konforu olduğunu söyledi. Hastaları çok fazla bekletmeden ve kolaylıkla takip edebilecekleri adımlarla sağlık hizmeti sunmayı hedef edindiklerini ifade eden Dönmez, bunu tüm sağlık birimlerinde yaygınlaştırmayı ve geleneksel hale getirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi. Tekirdağ’ın demografik göstergeleri, il sağlık müdürlüğünün organizasyon şeması ve örgütlenmesi hakkında bilgiler paylaşan Dönmez, Tekirdağ’ın TÜİK verilerine göre, 2017 yılında aldığı 55 bin 291 göç ile Türkiye’nin net göç hızı en yüksek şehri olduğunu belirtti. Dr. Mustafa Dönmez, illere göre nüfus ve yıllık ortalama artış hızları dikkate alınarak 2012-2023 projeksiyonunda Türkiye’nin, yıllık ortalama nüfus artış hızının %9.8 olacağı öngörülürken, Tekirdağ’ın %21 oranla 81 il içerisinde 2. sırada yer almasının beklendiği belirtti. Tekirdağ’ın yaşam endeksi olarak “Yüksek İnsani Gelişme” grubunda olan iller arasında olduğunu ifade eden Dr. Mustafa Dönmez, 6.315 sağlık neferi ile Tekirdağ’ı sağlık hizmetlerinde örnek illerden biri yapmak istediklerini belirterek sözlerini tamamladı.

Program, sunumların ardından davetlilere plaket takdimi ve öğleden sonraki oturumlarla devam etti.

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 16.03.2020 tarihinde yayınlandı ve toplam 891 kez okundu.