SULTAN II. BAYEZİD TIP MEDRESESİ VE DARÜŞŞİFASI’NIN MANEVÎ MİRASÇISI TRAKYA ÜNİVERSİTESİNDE OSMANLI TIP ARAŞTIRMALARI İÇİN KİTAPLIK OLUŞTURULDU

Bünyesinde Tıp Medresesi ve Darüşşifası gibi dönemin en ileri sağlık uygulamalarının, sosyal devlet anlayışıyla buluştuğu Sultan II. Bayezid Külliyesi’ni, modern müzecilik anlayışıyla günümüze taşıyan Trakya Üniversitesinde, Osmanlı tıbbı alanında çalışma yapacak araştırmacılar için “Tıp Araştırmaları Kitaplığı” kuruldu.

Trakya Üniversitesi, özel kitap koleksiyonları serisine bir yenisini daha ekledi. Edirne Kitaplığı başta olmak üzere Balkan Kitaplığı, Güngör-Güner Rıfat Arıbal ve Prof. M. Tayyip Gökbilgin kitaplıkları ile kent hafızasına ve Balkan coğrafyasına dair pek çok kaynağı bir araya getirerek araştırmacılarla buluşturan Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, önemli bir koleksiyona daha imza atarak “Tıp Kitaplığı”nı kullanıcılarının hizmetine açtı.

Kitap ve basılı eserler ile veri tabanlarını zenginleştirmek adına çalışmalarının yanı sıra özel kitaplıklarla araştırmacılar ve öğrencilere çeşitli içerikler sunduklarını ifade eden Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin “Daha önce hayata geçirdiğimiz Balkan, Edirne, Tayyip Gökbilgin kitaplıklarına bir yenisini daha ekledik. Üniversitemizin en güçlü olduğu alanlardan biri olan ve bu alanda Sultan II. Bayezid Külliyesi gibi eşsiz bir mirasa da sahip çıkan Trakya Üniversitesinde, tıp alanında önemli eserleri ve kaynakları bir araya getiren bir kitaplık oluşturduk. Tıp alanında literatür için önemli eserleri ve kaynakları barındıran kitaplığımızın, tıp tarihimize de ışık tutmasını temenni ediyorum.” diyerek tüm çalışmalarında kendilerine destek veren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Daire Başkanlığı çalışanlarına teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da Trakya Üniversitesi olarak geçmiş mirasa sahip çıkarak eğitimle, bilimle geleceğe aktarmanın en önemli görev ve sorumlulukları arasında yer aldığını belirterek “Osmanlı döneminin tıp eğitimi ve tedavi yöntemleri ile Osmanlı’nın insana verdiği değerin her yönüyle görüldüğü, anlatıldığı Sultan II. Bayezid Külliyesi bünyesindeki Trakya Üniversitesi Sağlık ve İmaret Müzeleri ile birlikte yeni oluşturulan bu özel kitaplığın, Osmanlı tıbbının temsili açısından oldukça değerli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyet Dönemi tıbbına ve eğitimine ilişkin kaynakların da yer aldığı kitaplığımızla geçmişle bugünü bir arada yaşatabileceğiz. Böylece bir nevi tıp alanında güncel kitaplar, tarih kokan kitaplarla buluşmuş oldu. Kadim tıbbımızı ve Osmanlı tıbbını ele alacak araştırmacılar için eşsiz bir araştırma deneyimi sunacak bir kitaplık oldu. Bu alanda araştırılacak ve gün yüzüne çıkarılacak daha pek çok konu olduğuna inanıyoruz. Bu araştırmalar sonucu elde edilecek bilgilerin ülkemize ve bilim dünyasına katkı sağlamasını temenni ediyoruz.” dedi.

Sağlığın kadim medeniyetimizde en çok önem verilen konuların başında geldiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Darüşşifa gibi tedavi ve tıp eğitimi merkezleri, bu anlayışın günümüze kadar devam eden mirasları niteliğindedir. Osmanlı’nın kadim tıbbında pek çok ilaç reçeteleri, koruyucu sağlık önlemleri ve insanları önceleyen, önemseyen bir anlayış vardır. Osmanlı tıbbını tanımak ve bilmek, geleneksel tıbbımızı tanımak, anlamak demektir. Osmanlı tıbbından günümüze aktarılacak daha pek çok hazine, önemli bilgi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda geçmişten bugüne gelen yaşanmışlıklar, tecrübeler var. Bilimin ve teknolojinin son hızla ilerlediği günümüz dünyasında bu gerçeklerin bugüne de ışık tutacağına inanıyoruz. Dönemin ilaç formüllerini, reçetelerini günümüz teknolojisiyle yeniden değerlendirmeli; müzikle, su sesi ve güzel kokuyla tedavi yöntemlerini günümüz yaklaşımlarıyla yeniden ele almalıyız. Osmanlı tıbbını çok iyi araştırıp günümüz tıbbıyla ve bakış açısıyla birleştirmeliyiz. Söz konusu dönemi tıp açısından değerlendirmek ve geçmişin birikimi ile günümüzdeki çalışmalara aktarmak önemli ve anlamlı diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası ve Tıp Medresesi ile tıp tarihinde önemli bir mirası günümüze taşıyan ve bugünde sağlık alanındaki tüm disiplinlerde eğitim ve tedavi hizmeti veren Trakya Üniversitesinin, araştırmacıların tıp alanında kaynaklara daha kolay ve hızlı ulaşabilmesini hedefleyerek Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Tıp Kitaplığı’nda, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi’ne ait kitaplar yer almaktadır.


Bu içerik 14.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 215 kez okundu.