SOFYA’DA GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİNDEN BALKAN SERGİSİ

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine ait eserlerden oluşan “Balkan Sergileri III” Bulgaristan’ın Sofya kentindeki Sredets Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluştu.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine ait eserlerin yer aldığı Balkan Sergileri III, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Her yıl Bulgaristan’ın farklı bir kentinde sanatseverler ile buluşan sergi, bu yıl Bulgaristan Kültür Bakanı Nayden Todorov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Ulaş Gönen Kırlı, Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Lazar Lazarov’un Kültür Danışmanı Prof. Velislav Minekov, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören ile Sredets Sanat Galerisi’nde açıldı.

Sergi açılışında konuşan Bulgaristan Kültür Bakanı Nayden Todorov, Trakya Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Bugün burada sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Hepinizi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Sanatınızın ve yaratıcılığınızın başta ülkem olmak üzere dünyanın her yerinde tanınması dileğiyle hepinize sevgilerimizi sunuyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün de sanatın sınırları ortadan kaldırarak ülkeleri ve milletleri birbirine yaklaştırdığını söyledi. Serginin, Türkiye ile Bulgaristan arasında kültür alanındaki iş birliğine geliştirmeye yönelik olduğunu ifade eden Prof. Melihat Tüzün, “Bu tür sergiler, Bulgaristan ile Türkiye arasındaki kültürel ve sanatsal iş birliği açısından çok önemli. Serginin, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Buraya gelerek bizleri onurlandıran başta Kültür Bakanı Nayden Todorov ve Prof. Velislav Minekov olmak üzere, herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, bir dönem öğretim üyesi olarak görev yapan, Bulgaristan’ın eski Kültür Bakanı Prof. Velislav Minekov ise Trakya Üniversitesinde çalışmayı bir gurur vesilesi olarak yüreğinde taşıdığını belirterek, “Trakya Üniversitesinin benim gönlümde çok ayrı bir yeri ve önemi var. Trakya Üniversitesinin akademik personelini ve öğrencilerini Bulgaristan’da görmek benim için gurur verici. Etkinliğin gerçekleşmesine verdiği destek ve katkı için Sayın Bakanımız Nayden Todorov’a teşekkür ediyorum. Fakültemizi de düzenledikleri bu sergi için tebrik ediyor, keyifli bir sergi olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Bulgaristan arasında dostluğun ve birlikteliğin bir ifadesi olan sergide Trakya Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin resim, heykel, grafik ve fotoğraf gibi sanatın farklı alanlarında oluşturduğu 42 eser yer alıyor. Balkan Sergileri’nin ilki 2019 yılında Veliko Tırnova’da, ikincisi ise geçtiğimiz yıl Varna’da açılmıştı.

Sergiye eserleri ile Ali M. Bayraktaroğlu, Ayhan Çetin, Başar Hatırnaz, Baybora Temel, Begona Rodriguez Rueda, Can Özal, Deniz Bayav, Deniz Gökduman, Elif Karaaslan, Ercan Yılmaz, Ferit Yazıcı, Gökhan Temizel, Halil Fırat Uysal, İlter Alkan, Kerem İşcanoğlu, Koral İlhan, Kübra Yıldız, Melihat Tüzün, Mustafa Haykır, Ruken Aslan, Semih Odunçu, Zehra Atabey ve Zerin Pehlivan katkı sundu.

Sergide ayrıca, Güzel Sanatlar Fakültesi lisansüstü öğrencileri Burak Uyanmaz, Buse Fulurya, Cihan Atca, Duygu Abatay, Furkan Öztekin, Göknur Yavuzcan, Güray Uygun, İmprahim Matsir, İrem Koçan, Nurdan Coşkun, Rahime Türkoğlu, Sedanur Şimşek, Seher Özcan, Serpil Kara ve Şerif Aslan'ın çalışmaları yer alıyor.

Sergi kapsamında Türk Ressam ve Devlet Sanatçısı Devrim Erbil’in bir eseri de Prof. Melihat Tüzün ve Pinelo Art Gallery'nin sahibi Cem Üstüner tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’e iletilmek üzere büyükelçilik görevlisi Aybike Özduran’a verildi.

Balkan Sergileri III, 4 Nisan 2023 tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.


Bu içerik 24.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 378 kez okundu.