Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Asutay’ın editörlüğünü üstlendiği “Çocuk ve Gençlik Yazını Metinlerinin Derslere Uyarlanması” isimli kitap, kısa bir süre önce Paradigma Akademi Yayınları aracılığıyla okuyucuyla buluştu. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden oluşan araştırmacıların yazılarından derlenen ve Almanca olarak yayımlanan kitap, çocuk ve gençlik edebiyatı metinlerinin edebiyat ve dil eğitimine uyarlanmasına yönelik öneriler içeriyor.
Yüksek lisans ve doktora öğrencileri Furkan Koca, Nihal Ural, Binnur Arabacı, Dilek Demirbaş, Aliyar Çınar, Yasemin Halıcı ve Beyzanur Kenger’in bölüm yazarları arasında olduğu kitaba ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Hikmet Asutay, “Önerilerin tamamı çocuk ve gençlik edebiyatı metinlerinden oluşmaktadır. Eğitime uyarlama kavramı bu kitapta kısaca didaktik hale getirilerek anılacaktır. Didaktik hale getirmek, edebiyat ve dil bağlamında belli bir metnin eğitime ve eğitimin verileceği hedef kitle olan öğrencilere uygun hale getirilmesidir. Bunun için en başta metinlerin dil ve yapı olarak uygun olması, içerdiği kelime hazinesinin öğrenenlere uygun olması gerekmektedir. Uyarlama özellikleri hedef kitlenin yaş, dil düzeyi gibi etkenleri göz önünde hazırlanarak oluşturulur. Bu tür metinlerin en önemli özelliği öğrencilerin yaratıcı becerilerini harekete geçirerek yeni bir takım metinler oluşturabilmeleridir. Böylelikle öğrenciler kendi üretimleri olan çalışmalarını somut bir şekilde görür ve değerlendirebilir. Bu yaklaşım, eylem ve üretim odaklı edebiyat ve dil derslerinin de temelini oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Çocuk ve gençlik edebiyatının yapısı gereği çok yönlü bir edebiyat olma özelliği taşıdığına da vurgu yapan Prof. Dr. Hikmet Asutay, “Edebiyat ve dil derslerinde çocuk ve gençlik edebiyatı metinlerinin materyal olarak kullanılması son yıllarda yaygın bir yöntem haline gelmiştir. Bu bakımdan öncelikle öğretmenlerin çocuk ve gençlik edebiyatını iyi tanımaları ve eğitime uyarlama becerilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu kitapta yer alan öneriler, öğretmenler açısından iyi bir açılım oluşturacaktır. Bu sayede dil ya da okuma ve edebiyat derslerinde model olabilecek bir takım metin, cümle, kelime hazinesi ile ilgili çalışma örnekleri geliştirilmiştir. Bu çalışma ve alıştırma örnekleri, son derece özgün alıştırmalar olup ilgili metinden yola çıkılarak hazırlanmıştır. Öğretmenler bu alıştırmaları doğrudan uygulayabilecekleri gibi benzer şekilde kendi özgün alıştırma çalışmalarını da geliştirebilecektir. Çocuk ve gençlik edebiyatının bir başka işlevi de okumanın yaygınlaştırılması ve edebiyat eğitimine sağladığı katkıdır. Kitap, hem çocuk ve gençliğin kendi edebiyatı, hem de öğretmenler için iyi bir kaynak niteliğindedir.” şeklinde konuştu.