Trakya Üniversitesinde, Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında, “Aileler ve Uzmanlarla Buluşma” programı düzenlendi.
Trakya Üniversitesi, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde, otizm ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla “Aileler ve Uzmanlarla Buluşma” etkinliği gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından düzenlenen programda, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrenci topluluğu tarafından katılımcılara müzik dinletisi sunuldu.
Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat, Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, KADEM Edirne İl Temsilcisi Uzm. Dr. Nilgün Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, akademisyenler ve aileler katıldı.
Program açılışında konuşan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Işık Görker, otizmin erken çocukluk döneminde ortaya çıktığını vurgulayarak, tedavide erken tanının önemli olduğunu söyledi. Tanının konulmasından itibaren tüm süreç boyunca ailelerle birlikte hareket etmeleri gerektiğini belirten Görker, otizm tanı ve tedavisi ile ilgili merkezlerinde bazı gelişmeler olduğunu vurgulayarak “Çocuklarımız için on beş günde bir otizm polikliniği oluşturmaya karar verdik. Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için toplantılar yapabileceğimiz belirli bir poliklinik günü belirledik. Bu poliklinik iki haftada bir Perşembe günleri olmak üzere sabahtan akşama kadar hizmet verecek.” dedi.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım da Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve aile sağlık merkezlerinde otizm tanısı ve tedavisine yönelik verilen hizmetler konusunda bilgi verdi. Erken tedavinin önemini yineleyen Yıldırım, 18-36 ay arası çocukların taramalarının yapıldığını ifade etti.
Her çocuğun farklı ve özel olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, otizmin tanınması, toplumsal duyarlılığın artırılması ve farkındalık oluşturmak amacıyla çalıştıklarını ifade ederek “Trakya Üniversitesi bu konuda en erken hareket eden üniversitelerden biri. 1987 yılında faaliyete geçen Armağan Dönertaş Engelli Çocuklar Eğitim-Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Eğitim Fakültesindeki Özel Eğitim, Hastanedeki Çocuk Psikiyatrisi bölümleri ile Spor Bilimleri Fakültesi ve Konservatuvara sahip olmamız bu konuda bir ayrıcalık oluşturuyor. Çocuklarımıza dokunan her türlü faaliyette, Trakya Üniversitesi olarak her zaman desteğe hazırız.” dedi.