KEŞAN TÜM YÖNLERİ İLE 100. YILINDA KEŞAN SEMPOZYUMU’NDA ELE ALINDI

Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu”nda, Edirne’nin en büyük ilçesi Keşan’ın tarihi, siyasi, askeri, sosyal, iktisadi, kültürel yönleri ve potansiyeli ele alındı.

Trakya Üniversitesi, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve Keşan Kent Müzesi iş birliğinde gerçekleştirilen “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu” açılış programının ardından panel ve oturumlar ile devam etti.

Tarihin her döneminde önemini koruyan ve farklı kültürlerin geçiş güzergâhı olan Keşan, ilk defa Trakya Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen kapsamlı bir bilimsel etkinlikle ele alındı. Trakya Üniversitesi Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen sempozyuma, Türkiye’nin dört bir yanından 120 bilim insanı katıldı.

Sempozyumda Keşan’ın, Trakya Üniversitesi başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden katılımcılar tarafından bilinmeyen yönleri ortaya konularak yeni bakış açılarıyla potansiyel yönleri açığa çıkarıldı. Keşan’ın tarihi, mimari, coğrafi, siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik yönleriyle ele alındığı ve iki gün boyunca devam eden sempozyum, açılış paneli ile başladı.

100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu’nun birinci gününde Prof. Dr. Ahmet Atakişi moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Veysi Akın “Keşan’ın Kurtuluşu”, Marmara Üniversitesinden Öğr. Gör. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu “Keşan’a Gelen Mübadillerin Yunanistan’da Oturduğu Mahallelerdeki Mimari Mirası”, Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkez Başkanı Em. Alb. Süheyl Çobanoğlu “Aldatmayla Örtülen Yunan Yayılması” ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Bağcı “Türk Dış Politikası ve Beklentiler” konularında bilgiler verdi. Sempozyum, ardından farklı salonlarda ayrı oturumlar şeklinde devam etti.

Sempozyumun ikinci gününde 2 ayrı panel ve 9 oturum düzenlenirken Nil Sirel Öztürk başkanlığında gerçekleşen panelde Yargıtay 7. Daire Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık Suçlarından Sorumlu Cumhuriyet Savcısı Adem Aktaş ve Gümrük Müşaviri Önder Karakuş konuşmacı olarak yer aldı.

Günün bir diğer paneline ise Mine Uzun başkanlık ederken Trakya Üniversitesinden Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Burak Arzova, Piri Reis Üniversitesinden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, İnfo Yatırımdan Mert Yılmaz ve Verimetrik firmasından Utku Ekmekçi panelde konuşmacı oldu.

Keşan’ın, kültür ve medeniyetimizdeki yerinin ve sahip olduğu potansiyelin tam olarak ortaya konulması amacıyla düzenlenen sempozyum kapsamında 120 bilim insanı, 3 panel ve 17 ayrı oturumda toplam 90 bildiri sundu.

Sempozyum, kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona erdi.

Trakya Üniversitesinden Keşan’a 100. Yıl Armağanı

Keşan’ın kurtuluşunun 100. yıl dönümünde düzenlenen ve Keşan ve çevresi ile ilgili sosyal, kültürel, ekonomik, coğrafi ve tarihi konuların bilimsel bir ortamda tartışılarak kayıt altına alınmasını ve sonraki kuşaklara aktarılmasını sağlayan “100. Yılında Her Yönüyle Keşan Sempozyumu”nda sunulan bildiriler, Trakya Üniversitesi tarafından kitap haline getirilecek.

Keşan’ın tarihi ve stratejik öneminin yanı sıra tarım, turizm ve ekonomisi ile sosyal ve kültürel konularda bildirilerin yer alacağı kitabın, gelecekte yapılacak araştırmalara bilimsel bir kaynak teşkil etmesi bekleniyor.


Bu içerik 22.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 262 kez okundu.