GELENEKSEL HALE GELEN TRAKYA AİLE HEKİMLERİ KONGRESİ’NİN 11.’Sİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türkiye’nin ilk aile hekimliği ana bilim dalı olma özelliği taşıyan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı ev sahipliğinde 11. Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi gerçekleştirildi.

Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Nezih Dağdeviren, Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Trakya Üniversitesi tanıtım filminin izlenmesiyle başlayan açılış töreninde Trakya Üniversitesi Oda Orkestrası mini bir konser verdi. Ardından Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamdi Nezih Dağdeviren, artık geleneksel hale gelen kongreyi 11. defa Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirmenin mutluluğu ve gurunu yaşadıklarını ifade ederek, kongrenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür etti ve bilim dünyasına hayırlı olmasını diledi.

Uluslararası alanda çeşitli ülkelerden akademisyenlerin katıldığı kongrede konuşan Serbian Medical Doctors Association üyesi Milica Buhovac, kongrenin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, verimli bir kongre olması temennisinde bulundu.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akata, gelenekselleşen aile hekimliği kongresinin bu yılki temasının ‘Hayatı Onarma Sürecinde Aile Hekimliği’ olduğunu belirterek söz konusu temanın pandemi döneminde ve normalleşme döneminde ne kadar kıymetli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Ülkemizde her bireyin ilk başvuracağı, koruyucu sağlık hizmetleri veren birimin aile hekimleri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Filiz Akata, “Aile Hekimliği Kongresi, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalımız sayesinde gelenekselleşti. Ve bu kongrede siz değerli akademisyenler, siz değerli katılımcılar ‘Pandemi Sonrası Dünya’da Aile Hekimliğinin Rolü’ konusunda birikimlerinizle tartışma fırsatı bulacaksınız. Ülkemizde her bireyin bir aile hekimi bulunuyor. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetinin yer aldığı ve birinci basamakta teşhis, tedavi ve hatta rehabilite edici sağlık hizmetlerini veren aile hekimleri, pandemi ile mücadelede oldukça önemli görev ve sorumluluklar üstlendiler. Aile hekimliği başlı başına önemliydi ancak pandemide çok büyük bir iş yükünü de yürütmekte olduklarını bir kez daha anladık.” ifadelerini kullandı.

Pandemi döneminin herkes için zorlu geçtiğini ancak alınan önlemler sayesinde kongre gerçekleştirmenin mümkün olduğunu ifade eden Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi, kongrede yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek kongrenin hazırlanmasında emeği geçenleri kutladı. Ardından Wonca Europe Başkanı Prof. Shlomo Vinker’in açılış konuşma videosu izlendi.

Aile hekimleri ve aile hekimleri uzmanlarının önemine yer vererek Edirne’de 54 tane aile sağlığı merkezi bulunduğunu belirten Edirne İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, Edirne’nin sağlık alanında insan gücü açısından iyi bir yere sahip olduğunu söyleyerek kongrenin önemine dikkat çekti.

Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, “Güçlü eğitim kadrosu ve uluslararası akredite eğitimi ile ülkemizin ve Balkanların en önemli sağlık eğitim merkezi olan Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinin yeni bir etkinliğinde bir aradayız. Aile Hekimliği Ana Bilim Dalının gelenekselleşen ve bu yıl on birincisi düzenlenen kongrede İrlanda ve Bangladeş gibi farklı coğrafyalardan bilim insanlarını ağırlıyoruz. Ayrıca ülkemizden ve dünyadan Aile Hekimliği disiplininin tanınmış ve yetkin akademisyenleri ‘Pandemi Sonrası Dünyada Aile Hekimliği Rolü’ konusunda birikimlerini tartışma fırsatı bulacaklar.” dedi.

Kongreye ilişkin açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kongrenin aile hekimliği için önemine değindi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Üniversitemiz Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı, Türkiye’de kurulan ilk Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı’dır. Bu vesile ile Aile Hekimliği Ana Bilim Dalımızın kurucularından Prof. Dr. Kemal Agun Hocayı rahmetle ve minnetle anıyorum. Yetiştirdiği öğrenciler bugün Edirne’ye, ülkemize ve Balkanlara şifa dağıtıyor. Pandemi ile birlikte sağlık çalışanlarımızın önemini bir kere daha anladık. Aile hekimlerimiz de pandemi ile mücadelede en önde yer aldılar. Bu yıl on birincisi düzenlenen Aile Hekimliği Kongresinde de ana tema olarak ‘Pandemi Sonrası Dünyada Aile Hekimliği Rolü’ konusunun yer alması bu noktada oldukça anlamlı” diyerek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının tamamlanmasının ardından kongre oturumlarına geçildi.


Bu içerik 29.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 784 kez okundu.