EDİRNELİ HEYKELTIRAŞ İLHAN KOMAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ VE ETT-DER İŞ BİRLİĞİNDE ANILDI

Edirne doğumlu dünyaca ünlü usta heykeltıraş İlhan Koman, vefatının 36. yıl dönümünde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği iş birliğinde düzenlenen bir dizi etkinlikle anıldı.

Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Topluluğu ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği, 17 Haziran 1921’de Edirne’de doğan Türk heykeltıraş İlhan Koman’ı vefatının 36.’ncı yıl dönümünde ortaklaşa düzenlenen bir etkinlikle andı. Karaağaç’taki Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenen anma etkinliklerinde İlhan Koman, konferans ve resim yarışması ile doğduğu kentte bir kez daha anıldı.

Usta sanatçıyı, vefat yıl dönümünde anmak ve doğduğu kentte sanatçı ile özdeşleşecek etkinlikler hayata geçirmek amacıyla gerçekleştirilen “İlhan Koman Anma Programı” kapsamında düzenlenen resim yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Etkinlikte, yarışmada dereceye giren sanatçıların isimleri açıklanırken, büyük sanatçının değerinin daha iyi anlaşılması için İlhan Koman konulu bir de konferans gerçekleştirildi. Konferansta, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Plastik Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Kerem İşcanoğlu, İlhan Koman’ı tüm yönleri ile anlattı.

Karaağaç Yerleşkesinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenen etkinlik açılışında konuşan Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği Başkanı Bülent Bacıoğlu, “Dünyaca ünlü sanatçıyı gelecekte daha büyük çalışmalar ile anabilmek için bugünkü etkinliği bir başlangıç olarak görüyoruz. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı ve Plastik Sanatlar Topluluğu iş birliğinde usta sanatçıyı gelecek nesillere daha iyi tanıtma fırsatı bulduğumuz bir etkinlik gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle düzenlenen İlhan Koman konulu resim yarışmamızda dereceye giren sanatçılarımızın isimlerini duyuracağız. Değerli Hocamız Kerem İşcanoğlu’nun konferansıyla da Türk da Vinci olarak da bilinen sanatçıyı anma etkinliğimiz taçlanmış olacak.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Plastik Sanatlar Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Kerem İşcanoğlu tarafından verilen konferansa geçildi. Doç. Kerem İşcanoğlu, İlhan Koman’ın Edirne yılları ile eğitim ve sanat yaşamından kesitler paylaştı. Sanatçının Paris ve Stockholm’de geçen hayatı hakkında da bilgiler paylaşan Doç. Kerem İşcanoğlu, Koman’ın eserlerinden de örnekler sundu.

İlhan Koman’ı, vefatının 36. yıl dönümünde iki ayrı etkinlikle anmak istediklerini dile getiren Doç. Kerem İşcanoğlu, “30 Aralık 1986 tarihinde sonsuzluk kapısından geçen İlhan Koman’ı, vefatının yıl dönümünde resim yarışmasının yanı sıra bir konferansla anıyoruz. Resim yarışması, kısa bir sürede organize edilmesine rağmen büyük bir ilgiyle karşılandı. Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim, heykel ve grafik bölümü öğrencilerinin yanı sıra Çankırı’dan, Aydın’dan, Konya’dan ve Kırklareli’nden de yarışma için eser gönderen sanatçılar oldu. Güzel bir başlangıç olması dileğiyle Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Melihat Tüzün, Plastik Sanatlar Topluluğunun akademisyenleri ve Edirne Tanıtım ve Turizm Derneği bir araya gelerek bu etkinliği organize ettik. İlhan Koman, vefatının 36.’ncı dönümünde daha iyi anlaşılmak için anıldı. Hedefimiz, bu etkinlikleri sürekli bir hale getirebilmek.” dedi.

Etkinlikte, daha sonra İlhan Koman konulu resim yarışmasında ödül alan sanatçılar duyuruldu. Yarışma kapsamında seçilen eserler, çevrim içi sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Dereceye giren sanatçılara ödülleri ise Güzel Sanatlar Fakültesinde düzenlenecek programla takdim edilecek.


Bu içerik 03.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 305 kez okundu.