EDİRNE VALİSİ H. KÜRŞAT KIRBIYIK, REKTÖR PROF. DR. ERHAN TABAKOĞLU İLE BİRLİKTE EDİRNE YENİ SARAYI’NI ZİYARET ETTİ

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte Edirne Sarayı kazı alanını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi tarafından 2018 yılından bu yana kazı çalışmalarının yürütüldüğü Edirne Sarayı’nı ziyaret etti. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile birlikte Edirne Sarayı kazı alanında yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Vali H. Kürşat Kırbıyık, Kazı Başkanı Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu’ndan bilgi aldı.

Edirne Sarayı (Saray-ı Cedide-i Amire) alanını gezerek devam eden kazı, ikmal, teşhir, tanzim ve çevre düzenleme çalışmaları hakkında detaylı bilgi edinen Vali H. Kürşat Kırbıyık, daha sonra Edirne Sarayı Kazı Evi’ne geçti.

Edirne Sarayı Kazı Evi’nde, çalışmaları yürüten kazı ekibiyle tanışan ve emeklerinden dolayı teşekkür ederek kolaylıklar dileyen Vali H. Kürşat Kırbıyık’a, Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu tarafından Edirne Sarayı’nın tarihçesi, bugüne kadar yapılan çalışmalar ve gelinen aşamadaki son durum ile ilgili bir sunum gerçekleştirildi.

Sunum sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali H. Kürşat Kırbıyık, “Biliyorsunuz Edirne Sarayı, İstanbul'un fethinden sonra yönetim merkezinin oraya taşınmasına rağmen önemini korumuş, padişahlar tarafından kullanılmaya devam edilmiştir. Topkapı Sarayı yapılmış olmasına rağmen IV. Mehmet şehzadelerinin düğün törenini Edirne Sarayı'nda gerçekleştirmiş. Dolayısıyla 19. yüzyıla dek hem Edirne şehri hem Edirne Sarayı padişahların gözdesi olarak varlığını her zaman korumaya devam etmiştir.” dedi.

Edirne Sarayı’nın ihyası ve ayağa kaldırılıp tekrar kent kültürüne kazandırılması konusunun kendileri için oldukça önemli olduğunu vurgulayan Vali H. Kürşat Kırbıyık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarihimizin en önemli yönetim merkezlerinden biri olan Edirne Sarayı’nın ihyası, ayağa kaldırılıp şehrimize kazandırılması, bizim açımızdan ayrı bir öneme sahiptir. En azından Edirne Sarayı’nın belirli bir kısmını hızlı bir şekilde aslına uygun ihya etmek için büyük gayret içerisindeyiz. Umarım en kısa zamanda bu çaba ve gayretlerin sonucu alacak, Edirne’mize değer katacak bir eseri daha şehrimizde ayağa kaldırmış olacağız. Kazı ekibi olarak sizlerin bugüne dek yapmış olduğu çalışmalar bu anlamda çok kıymetli ve değerlidir. Tüm ekibi tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”

Edirne Sarayı kazı çalışmaları hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu, “2022 Kazı sezonunda çalışma yoğunluğumuz özellikle Cihannüma çevresinde gerçekleştirilecektir. Bunun yanı sıra Demirkapı çevresinde ortaya çıkan avlu duvarlarının güçlendirme çalışması yapılarak biraz yükseltilmesi hedeflenmektedir. Üçüncü çalışma alanımız ise Akağalar koğuşları ve hamamının ortaya çıkarılmasına yönelik olacaktır. Bu sezonda Cihannüma çevresinde temizlik çalışmaları gerçekleştirilerek hamamının kazısı başlatılmış durumdadır ve sezon boyunda devam edilecektir. Aynı şekilde Akağalar hamamı kazısı da devam etmektedir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, amaçlarının kültür tarihimizin en önemli miraslarından olan ve medeniyetimizin derin izlerini taşıyan Edirne Sarayı’nı ortaya çıkarmak ve gelecek kuşaklara taşımak olduğunu vurgulayarak “Osmanlı Devleti'nin bir asra yakın yönetildiği, birçok seferin hazırlığının yapıldığı, Cihan padişahı Fatih Sultan Mehmet'e ev sahipliği yapan bu özel alanı, kurumlar arası iş birliği ile ayağa kaldırılıp Edirne'nin hafızasına, kimliğine ve turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. En şaşaalı günleri gördüğü gibi en kara günlere de şahit olan bu alanın ihyası, tarih ve kültür bilinci açısından büyük önem arz etmekte. Ecdadın mirasına sahip çıkmak ve onu gelecek nesillere aktarmak bizim, hepimizin en kutlu görevdir. Sayın Valimiz olsun, değerli kazı ekibimiz olsun, devletimizin diğer kurumları olsun, hep birlikte Edirne Sarayı’nı yeniden ayağa kaldıracağımıza inanıyorum. Bu anlamda gösterdiği ilgi ve destekten ötürü Sayın Valimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.


Bu içerik 11.08.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 660 kez okundu.