DOÇ. DR. BÜLENT YILDIRIM, TRT TÜRK’ÜN KONUĞU OLDU

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Yıldırım TRT TÜRK kanalında hafta içi her gün yayınlanan "Rehber" programının canlı yayın konuğu oldu.

Bulgaristan'daki Türk varlığının tarihi ve Bulgaristan Türklerinin güncel durumlarının konuşulduğu programda, Doç. Dr. Bülent Yıldırım, Osmanlı Devleti öncesi Balkanlarda ve Bulgaristan'daki Avrupa Hunları, Avarlar, Ogurlar, Peçenekler, Uzlar ve Kumanlar gibi Türk boylarının bu coğrafyadaki varlıklarını kronolojik olarak ele aldı. Osmanlı Devleti'nin bölgeyi fetih süreci ile Bulgaristan'a iskan edilen Yörük ve Türkmen grupları hakkında bilgi veren Yıldırım, Balkanlarda en fazla Türk nüfusa sahip olan Bulgaristan'ın 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı ile kaybedilmesini ve bu tarihten itibaren başlayan göç süreçlerini değerlendirdi. Türkiye'nin Cumhuriyet döneminde en fazla Türk soylu göçmen aldığı ülke olması dolayısıyla komşumuz Bulgaristan ile ilişkilerinden de bahseden Yıldırım, son olarak Soğuk Savaş dönemi sonrası Bulgaristan'daki Türklerin kültürel durumları ve yaklaşan seçimlerle ilgili gelişmeleri ele aldı.

Bu içerik 06.06.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 404 kez okundu.