Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Cumhuriyet Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin, Türkiye'nin dört bir yanından akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla gerçekleşen "Milli Mücadeleye Yerel Bakışlar Çalıştayı"na davetli konuşmacı olarak katıldı.
Milli Mücadele dönemi tarihinin demokratik, katılımcı, çok sesli ve çok merkezli olarak yazılması ihtiyacıyla hazırlanan “Türkiye 1918-1923 Milli Mücadele’nin Yerel Tarihleri Projesi” Türkiye’nin dört bir yanından akademisyen ve araştırmacıların katılımıyla başlıyor.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) iş birliği ile gerçekleştirilecek “Türkiye 1918-1923 Milli Mücadele’nin Yerel Tarihleri Projesi”nin ilk adımı olarak organize edilen “Milli Mücadeleye Yerel Bakışlar Çalıştayı” Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Topkapı Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi.
Çalıştay, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBA Asli Üyesi ve FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve FSMVÜ Türkiye Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Göleç’in açılış konuşmalarıyla başladı.
Türkiye’nin Milli Mücadele ile ilgili hafızasını yerelden hareket ederek yedi bölge başlığı altında yeniden kurmayı amaçlayan proje kapsamında düzenlenen çalıştaya davetli konuşmacı olarak katılan Doç. Dr. Nurten Çetin, projeye ilişkin görüş ve önerilerini sundu.
Prof. Dr. Azmi Özcan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Milli Mücadele Türk Tarih Yazımının Kaynakları” başlıklı ilk oturumda sözü alan Doç. Dr. Nurten Çetin, Trakya’da Milli Mücadele süreci hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra Edirne ve Edirnelilerin milli mücadeleye olan katkılarından bahsetti. Konuşmasında Edirne’de, halktan bazı kişilerin ellerinde bugün hala bazı dokümanların olduğu bilgisine yer veren Doç. Dr. Nurten Çetin, bu belgelerin geçmişi aydınlatmada ve milli mücadele dönemine ışık tutmada önemli olabileceği bilgisini kaydetti. Akademik tarihçiler ile yerel tarihçilerin iş birliği içinde çalışması ve bu tür belgelerin kent müzelerine kazandırılması gerektiği konusunda da görüşlerini paylaşan Doç. Dr. Nurten Çetin, ayrıca Sözlü Tarih Araştırmaları Merkezleri kurulması için girişimlerde bulunulması gerektiğine dikkat çekti.
Çalıştay, Milli Mücadele Tarih yazımının Kaynakları (Arşivler, Yerel Basın, Anılar, Sözlü Tarih Çalışmaları, Görsel Kaynaklar, Efemera), Milli Mücadelede Devlet ve Toplum (İşgaller, İstanbul ve Ankara ile İlişkiler, Yerel Cemiyetler ve Kongreler, Seçimler ve Mebuslar, İç İsyanlar, Eşkiyalık ve Asayiş Sorunları), Milli Mücadelenin Özneleri (Askeri ve Sivil Bürokrasi, Eşraf ve Din Adamları, Köylüler, Kadın ve Çocuklar, Azınlıklar, Nüfus Hareketleri vb.), Toplumsal Bellek ve Milli Mücadele (Müzeler, Anıtlar, Şehitlikler, Folklor, Edebiyat, Ders Kitapları vb.) başlıklı dört oturumda gerçekleşti.
22 farklı üniversite ve 3 müzeden 34 bilim insanı ve uzmanın katılımıyla gerçekleşen çalıştay sonunda, “Genel Değerlendirme" toplantısıyla birlikte çalıştay raporu hazırlandı.