ÇOCUK VAKFI KURUCU BAŞKANI VE YAZAR MUSTAFA RUHİ ŞİRİN EĞİTİM FAKÜLTESİNDE KONFERANS VERDİ

Çocuk Vakfı Başkanı ve Yazar Mustafa Ruhi Şirin’in katılımlarıyla Eğitim Fakültesi Konferans Salonunda 13 Mayıs 2015 tarihinde  “Okuma Kültürü, Çocuk Edebiyatı Kültürü ve Medya” konferansı düzenlendi. Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Temel okur - yazarlık, okuma kültürü, çocuk edebiyatı kültürü, çocuk edebiyatının medya boyutu başlıkları altında sunum yapan Şirin, Okuma Kültürü bağlamında okumanın artık yazılı metinlerden ibaret olmadığını ayrıca görsel yöntemlerin de dahil olduğu çoklu bir okuma biçimine dönüştüğünü dile getirdi. Mustafa Ruhi Şirin, okuma kültürünün doğrudan okur - yazarlık oranına bağlanamayacağını, bu oranların yanıltıcı olduğunu ifade etti ve nitelikli okuma kültürüne sahip olma konusunda ülkemizde sıkıntılar bulunduğunu ilave etti. Okumaya dair “Eleştirel Okuma Kültürü” konusunda da pek yol alınamadığını ifade eden Şirin, ailenin bir “koza” işlevi gördüğünü ve okulun bu noktada önemli bir görevi bulunduğunu ancak ülkemizde beklenen düzeyde yol kat edilemediğini vurguladı. 

Konuşmasının ikinci kısmında çocuk edebiyatının geleneksel ve modern dönemlerin ürünlerini içerdiğini ve bu birikime dayanan bir çocuk edebiyatı kültürüne ihtiyaç olduğunu belirten Mustafa Ruhi Şirin, çocuk edebiyatının günümüzde sorun odaklı bir yaklaşıma dayandığını ve çeşitli kanonların bulunduğunu ifade etti. Çocuk edebiyatının ülkemizde 1980 sonrası dönemde özerk bir yapıya yöneldiğine dikkat çeken Şirin, Özellikle “kalıplaşmış” kanonik anlayışların edebi ve estetik duyarlıklı kanonlarla bir tezat teşkil ettiğini belirtti.

Konferansın son bölümünde medya konusunu değerlendiren Mustafa Ruhi Şirin, çocukların medya ile yani görsellikle tanışma yaşlarının her geçen gün düştüğünü ve bunun tehlikeleri karşısında ailelerin umursamaz bir tutumdan uzaklaşmaları gerektiğinin altını çizdi.

Genel olarak ülkemizde bir “Okuma Kültürü” sorunu bulunduğuna dikkat çeken Şirin, bu kültürü “Çocuk Edebiyatı Kültürü”ne sahip olduğumuzda edinebileceğimizi dile getirdi. Ayrıca özellikle çoklu medyaların bu kültürün gelişiminde olumsuz bir etkisinin bulunduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı. 

Konferansın sonunda Mustafa Ruhi Şirin’e Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Üniversitemiz Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Duymaz ve Alman Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Asutay tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. 

Bu içerik 14.05.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1170 kez okundu.