BUA Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinde Diyalog ve İş Birliği Kongresi’nin son gününde Avrupa’nın önde gelen üniversite ve üniversite birliklerinin bir araya geldiği toplantıda önemli mesajlar verdi.
Bükreş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Sorin Costreie başkanlığındaki toplantıda bir konuşma yapan Avrupa Üniversiteler Birliği Başkanı ve Belgrad Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivanka Popovic, günümüz akademisyenlerinden sadece bilimsel araştırma yapmaları değil diğer üniversite ve akademisyenlerle de ilişkiler geliştirmeleri beklendiğini söyledi. Üniversiteler olarak bazı sorumlulukları olduğunu ifade eden Prof. Popovic, sorunların çözümleri için birlikte çalışmak gerektiğini belirtti.
Farklı disiplinlerden bilim insanlarını bir araya getiren toplantılardan harika deneyimler elde ettiklerini söyleyen Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Marian Preda, doğan ve doğacak yeni fırsatları değerlendirecek yeni platformlara sahip olduklarını dile getirdi. Farklı dilleri konuşsalar da aynı fikirleri düşündüklerini ifade eden Prof. Preda, sadece Batı Avrupa veya Amerika değil, dünyadaki tüm üniversitelere odaklanmaları gerektiğini belirtti.
Roma Sapienza Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Avrupa Başkent Üniversiteleri Ağı (UNICA) Başkanı Prof. Luciano Saso, üniversite ve üniversite birlikleri arasında iş birliklerinin güven ve samimiyet esasında mutlaka başarılı sonuçlar vereceğini söyledi.
BSUN’un bölge ve Avrupa için önemli bir birlik olduğunu söyleyen Başkan Prof. Karin Markides, birliğin kapsama alanı bakımında daha fazla üyeye sahip olması gerekliliğine dikkat çekerek pandemi ve ardından yaşanılan savaşın çalışmalarını engellediğini ifade etti. Yaşanılan süreçlerin birlikte çalışmanın ve iş birliğinin önemine dikkatleri çektiğini belirten Prof. Markides, sorunların çözümüne odaklanarak ortak projelerin hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.
İş birliklerinin bölgesel ve küresel boyutta geliştirmenin eğitimi geliştireceği ve kaliteyi artıracağına inancını dile getiren BUA Dönem Başkanı ve Bükreş Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Mircea Dumitru, bölgenin kendilerine tarihsel bir misyon yüklediğini belirterek tüm üniversitelere iş birliği çağrısında bulundu.
Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu: "Birlik üyesi üniversiteler olarak 1 milyon 270 bin öğrenci ve 73 binden fazla akademisyene sahibiz."
Balkan Üniversiteler Birliğinin kuruluş ve gelişim aşamalarından bahsederek konuşmasına başlayan Trakya Üniversitesi Rektörü ve BUA Genel Sekreteri Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Birlik olarak gelişim aşamasını gayet güzel bir tüzük hazırlayarak tamamladık. Pandemi nedeniyle iki yıldır gerçekleştiremediğimiz genel kurulumuzu Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Karadeniz Üniversiteler Birliğine, Genel Sekreter Prof. Eden Mamut’un teklifi ile biz de dâhil olduk. Daha sonrasında iki birlik genel sekreteri olarak ortak bir kongre yapma fikrini ileri sürdük ve yönetim kurulları tarafından bu fikir kabul edildi. Bu kapsamlı toplantının gerçekleştirilmesinden ötürü BUA Dönem Başkanı Prof. Dr. Mircea Dumitru’ya, Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marian Preda’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Sorin Costreie’ye, BSUN Dönem Başkanı Prof. Dr. Karin Markides’e ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Eden Mamut’a teşekkür ederim. Kendilerinin destekleri ile iki birliği nişanlamış olduk.” dedi.
BUA Genel Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarından bahseden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkan coğrafyası içerisinde tüm üniversitelere dokunuyoruz. Yerlerinde ziyaret edip rektörlerle ve yetkililerle görüşüyoruz. Bizzat sahada yer alıyorum. 17 üniversite ile başladığımız birliğimiz, bugün 90 üyeye ulaşacak. Belki tek tek küçüğüz ama bir araya gelince güçlü bir birlik oluyoruz. Birlik üyesi üniversiteler olarak 1 milyon 270 bin öğrenci ve 73 binden fazla akademisyene sahibiz. Karadeniz ve Balkanlar sorunları olan, kırılgan bir bölge. Daha önce Türkiye olarak Suriye ve Irak krizlerini yaşadık, şimdi de Ukrayna-Rusya krizini yaşıyoruz. Dolayısıyla bölgede stres arttı. Maalesef bölge ülkelerini feda edilecek piyon olarak gören ülkeler var. Bu ülkeler bölgedeki karışıklık ve kaos ortamının devamını isteseler de bölge halkı olarak biz daha fazla sorun istemiyoruz, barış istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bölgede yaşanılan durumdan en çok etkilenen kurumlar olarak üniversitelerin ve üniversite birliklerinin büyük önem kazandığını söyleyen Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkan Üniversiteler Birliği ve Karadeniz Üniversiteler Birliğinin bir araya gelmesi etki gücümüzü artırdı. Bu iki birliğin yanı sıra Avrupa Üniversiteler Birliği başta olmak üzere birçok birlik bir araya geldi. Bizim de üyesi olduğumuz Avrupa Üniversiteler Birliğinde, 65 üniversite ile Almanya’dan sonra en çok üyesi olan ülkeyiz. Fakat maalesef Balkan bölgesi ve Türkiye’nin, Avrupa Üniversiteler Birliğinde temsiliyeti istenilen seviyede değil. BUA ve Avrupa Üniversiteler Birliği birlikte çalışarak bu durumu ortadan kaldırabilir ve bölgenin taleplerine daha hızlı cevap verebilir.” şeklinde konuştu.
Sınır Ötesi Avrupa Birliği projelerinin bilinmesine rağmen birçok üniversitenin proje yazma ve geliştirme becerilerinin zayıf olduğuna dikkat çeken Rektör Tabakoğlu “Bu noktada BUA olarak Avrupa Üniversiteler Birliği (EU) ile bölge üniversitelerinin kalitelerini yükseltecek çevre, eğitim ve enerji konulu projelerde beraber çalışabiliriz. Yine BUA olarak EU içerisinde bölge üniversitelerinin temsiliyetini sağlayabiliriz. Avrupa Üniversiteler Birliğinin özellikle Ukrayna-Rusya krizinden sonra bu adımı atması anlamlı olacaktır.” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Balkan Üniversiteler Birliği olarak büyümeyi ve gelişmeyi sürdürerek bölge üniversitelerinin umudu olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Konuşmaların ardından paralel oturumlara geçildi.