BLOOMBERG HT EKONOMİSTLERİ, TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE, TÜRKİYE VE DÜNYA EKONOMİSİNİ KONUŞTU…

Trakya Üniversitesi, birbirinden önemli konukları ağırlamaya devam ediyor. Ekonominin ve güncel gelişmelerin nabzını tutan, Türkiye’nin en önemli haber ekonomi kanallarından Bloomberg HT’nin önemli isimleri Açıl Sezen, Cüneyt Başaran ve Gökhan Şen, Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nn moderatörlüğünde, Türkiye ve dünya ekonomisini, güncel gelişmeler çerçevesinde değerlendirdi. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt, Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Enver Erdinç Dinçsoy ile Edirne ve ilçelerindeki oda ve borsa birliği üyeleri ile vatandaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ve aynı zamanda moderatörlük görevini yürüten Trakya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, dünya ekonomisinin Brexit ve Çin-Amerika ekonomi savaşı nedeniyle karmaşık bir süreçten geçtiğini, bu gelişmelerin Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğini ve önümüzdeki süreçte seyrin ne yönde olacağını konuşmak ve bir fikir edinmek için bir araya geldiklerini belirtti.

Bloomberg HT Televizyonu ve Bloomberght.com Genel Yayın Yönetmeni Cüneyt Başaran, büyüme rakamları ve küresel ticaretin ulaştığı boyutun, dünyanın birçok ekonomik sorunu geride bıraktığını düşündürdüğünü ancak yeni sorunlarla aslında çok da bir şeyin değişmediğini gördüklerini ifade etti. Brexit gibi toplumun neyi oyladığını bile bilmeden, bilinçsiz bir şekilde Avrupa Birliği’nden çıkış sürecini başlatması ve Trump yönetiminin uyguladığı politikaların getirmiş olduğu sonuçların, küreselleşme yanlılarına büyük darbe vurarak yeni sorunlar ortaya çıkarttığını belirtti. Başaran “2,5 yılda hatta 2008’den bu yana tam olarak dünya sorunlarını çözemedi. Brexit gibi bir konu durduğu yerde duruyor. Risklerin çok arttığını belirtmem gerekiyor. En kötü senaryoya göre Sterlin’in Euro ve Dolar karşısında güçsüzleşeceğini ön görüyorum.” dedi.

2010 yılından bu yana Bloomberg HT’deki sunuculuk görevine ek olarak Bloomberg Radyo Genel Yayın Yönetmenliği görevini de yürüten, Türkiye’nin en önemli ekonomi haber sunucularından Açıl Sezen, Dünya ekonomisinin geçirdiği süreçlerin günümüzde şekil değiştirmesinden bahsederek yeni bir “dünya düzeni” oluştuğunu ifade etti. Amerika’nın artık gözünün ve yönünün Asya-Pasifik Bölgesi’ne çevrildiğini, Avrupa Birliği’nin de son 10 yılda kendi sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldığını ve yavaş yavaş Amerika’nın boşalttığı Orta Doğu sahasına yöneldiğini, borç oranının yüksekliği sebebiyle elinin kolunun bağlandığına dikkat çekti. Açıl Sezen “Avrupa aslında kendi içerisinde ikiye bölünmüş durumda. Kuzeyde güçlü ekonomik yapısı ile Almanya. Güneyde ise İspanya, İtalya, Portekiz her daim problem yaşayacak ülkeler. Avrupa’nın bu durumdan çıkabilmesi için politik olarak güçlü bir liderliğe ihtiyacı var. Almanya’da Merkel’in sarsılmaz gibi duran iktidarı son gelişmelerin ardından sekteye uğradı. Fransa’da Macron sadece %27 oyla Cumhurbaşkanı oldu. İlk turda aldığı oy bu kadardı. İkinci turda ise Le Pen’in yükselişini durdurmak amacıyla bütün muhalifler Macron etrafında birleşti. Bu nedenle onun da güçlü bir lider olduğunu söylememiz mümkün değil. İtalya’da rüyasında bile İtalya’yı yönetmeyi göremeyecek iki parti ekonomiye ve ülkeye yön veriyor. İki yılda bir atanan ve değişen liderlerin yönettiği İtalya’da güçlü liderliğin ‘g’si dahi yok. İspanya da ise politik liderlikte irade zayıflığı var.” diyerek bir Avrupa portresi çizdi ve Avrupa’nın geleceğini karanlık gördüğünü ve aşırılıkların yükseldiğini ifade etti.

Bloomberg HT Televizyonu Ekonomi Koordinatörü Gökhan Şen, dünyanın, gelinen noktada yüksek borç stoğu ve yüksek yaşam standartları nedeniyle kapitalizmde bir tıkanma yaşadığını, büyüme rakamlarının, düşen verimliliklerin ve dünya tarihinin en düşük faiz oranlarının bunun en büyük işaretçisi olduğunu ifade ederek “Dünyanın büyük güçlerinin ve ekonomi merkezlerinin bu sorunu Çin başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerine de sirayet etmektedir. Çünkü bu ülkeler ürettiklerini yıllık geliri yüksek olan diğer ülkelere satmak zorunda. 2008 yılından itibaren yıllık büyüme rakamları %10-12 bandında seyreden Çin, son yıllarda artan kamu borcu ve değişikliğe gidilen ekonomik politikalar sebebiyle %5 seviyelerinde büyüyor. Bu da Amerika ile ekonomi savaşlarını tetikliyor. Bu savaş yakın vadede son bulacak gibi de durmuyor. Dünyada artan siyasi gerilimleri ve korumacı politikalar sebebiyle aşırılıklar ve uç görüşler yükseliş trendine girecek. Karanlık bir süreç Avrupa, Çin ve Amerika’yı bekliyor.” dedi.

Kendi alanlarında uzman isimler olan ve Türkiye’nin ekonomi damarını tutan Açıl Sezen, Cüneyt Başaran ve Gökhan Şen; panelin sonunda öğrencilere kendi tecrübelerinden bahsederek bilgi ve çalışma alanlarını farklılaştırmaları tavsiyelerinde bulundu. Dünya ekonomisinin derinlemesine tartışıldığı ve durumun Türkiye ekonomisine olan etkilerinin değerlendirildiği panel, soru cevap ile son buldu.

Bu içerik 30.11.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 873 kez okundu.