Trakya Üniversitesinin girişimleri ve öncülüğünde, Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinde Diyalog ve İş Birliği Kongresi’nin son gününde, sürdürülebilirlik ve bilimsel gelişmede üniversite birliklerinin önemine dikkat çekildi.
Trakya Üniversitesinin Daimi Genel Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ile yine Trakya Üniversitesinin üyeleri arasında yer aldığı Karadeniz Üniversiteler Birliği (BSUN) ortaklaşa düzenledikleri “Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinde Diyalog ve İş Birliği Kongresi” üçüncü ve son gününde de bilimsel oturumlarla devam etti. Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde bölgenin önde gelen üniversitelerinin yetkili isimlerinin konuşmacıları arasında yer aldığı “Balkanların Geleceğinde Üniversitelerin Rolü Paneli”nde önemli değerlendirmelerde bulunuldu.
Trakya Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi İbar başkanlığında gerçekleşen panelde bir konuşma yapan Milla Popovic, çevre ve fırsat eşitliği alanında kültürler arası çalışmaları hakkında bilgiler paylaştı.
Toplantıya Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Konuşması Damga Vurdu…
Büyük Türk şair ve mutasavvıfı Yunus Emre’nin “Gelin tanış olalım/İşi kolay kılalım/Sevelim sevilelim/Dünya kimseye kalmaz” dizeleriyle sunumuna başlayan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “İnsanların yüz yüze görüşüldüğünde, kalplere dokunulduğunda, güven duygusu oluşturulduğunda her işin daha kolay ve çabuk yapılabildiğini düşünüyorum. İşte bunun en güzel örneği BUA. 2008’de kurulan ve ilk toplantısını 2014’te 17 üniversite ile Üniversitemizde, ikincisini Sofya’da Ivan Ilchev, üçüncüsünü Tetova’da Vulnet Ameti, dördüncüsünü Selanik’te Pericles Mitkas başkanlığında gerçekleştiren Birliğimiz, gittikçe büyüyen ve gelişen toplantılara imza attı. Pandemi nedeniyle beşinci toplantımızı ertelemiş olsak da çalışmalarımızı sürdürdük. Bükreş Üniversitesi ile temaslarımız sürekli devam etti.” dedi.
Bükreş Üniversitesi ev sahipliğinde tarihî bir organizasyona imza attıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Bu toplantımızda Romanya devletinin en üst makamları, Türkiye ve Yunanistan yükseköğretim başkanları ile bölgedeki pek çok üniversite rektörünün bir araya gelmesini anlamlı buluyorum. Ülkemizden YÖK Başkanımız liderliğinde kalabalık bir heyetle bu tarihî toplantıda yer aldık. İki birlik arasında güzel bir bağ oluştuğu gibi yüzlerce üniversite arasında da temaslar ve iş birliği fikirleri doğdu. Burada yer alan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimleri ile 1931’de İstanbul’da toplanan İkinci Balkan Konferansı için basılmış hatıra pulunun görselini katılımcılarla paylaşan Rektör Tabakoğlu konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Pulda kullanılan ve barışı simgeleyen zeytin ağacının köklerinden biri İstanbul’da, biri Sofya’da, biri Atina’da, biri Belgrad’da, biri de Bükreş’te. Bu resmin bize anlattığı şudur: Bir arada daha güçlüyüz. Bu konferanstan 91 yıl sonra burada toplanmamızı oldukça anlamlı buluyorum. Bu dostluk köprüsü, İkinci Dünya Savaşı ile akamete uğramıştır fakat belki de talihin cilvesi olarak Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ardından yeniden kurulabilir. Balkan ülkelerinde devlet, özel sektör ve akademinin yönetimde çok büyük rolü olduğunu düşünüyorum. Devlet, özel sektör ve akademi arasındaki dengeye önem veren ülkeler başarılı olacaklardır. Bazen akademinin değeri görülmüyor olabilir. Üniversite birlikleri, işte bu değeri hatırlatmaktadır. Balkan Üniversiteler Birliği, bu noktada Trakya Üniversitesi öncülüğünde çalışma ve projeleri hayata geçiriyor. Akademisyenler olarak bizlerin, bilimin ve aklın merkezinde buluşmamız ve sorunları barışçıl yöntemlerle çözmemiz daha kolay olacaktır.”
Balkanların büyük potansiyelinin ancak birlikte çalışma ile ortaya çıkabileceğini söyleyen Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Artan Hoxha, bölgenin yakın geçmişteki çatışma ortamından sıyrılarak güven ortamına ihtiyaç duyduğunu belirtti. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasına atıfta bulunan Prof. Hoxha, özel sektörün büyük bir güç haline geldiği günümüzde akademinin kendisini yeniden değerlendirmesinin önemine dikkat çekti.
Türk bilim insanı ve New York Tiran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan Erdemir; üniversitelerin gelişmesi, proje yapma kabiliyetlerinin artırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması için kurumların ortak hareket etmesinin gerekliliğine dikkat çekerek kültürel etkileşim alanlarında da üniversitelere büyük rol düştüğünü belirtti.
Küçük bir üniversite olmalarına rağmen farklı kültürden ve ülkelerden öğrencilere sahip olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Filibe Ziraat ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hristina Yancheva, dünyanın yaşamış olduğu bu zorlu dönemde tarımın önemine dikkat çekti. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmasına referansta bulunan Prof. Yancheva, Balkan üniversiteleri olarak birlikte güzel çalışmalara imza atabileceklerini söyledi.
Tuzla Üniversitesinin tarihi, gelişimi ve çalışmalarından bahseden Rektör Yardımcısı Prof. Jasmin Suljagic, birlikte çalışma ile alınacak başarılı sonuçların bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına hizmet edeceğini dile getirdi.
BUA Dönem Başkanı ve Bükreş Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Mircea Dumitru’nun genel değerlendirmesi ile panel son buldu.