BALKANLAR VE KARADENİZ BÖLGESİNDE DİYALOG VE İŞ BİRLİĞİ KONGRESİ’NDE BÜYÜKELÇİLERDEN BARIŞ, DİYALOG VE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Trakya Üniversitesinin daimî genel sekreteri ve kalıcı yönetim kurulu üyesi olduğu Balkan Üniversiteler Birliği (BUA) ve Karadeniz Üniversiteler Birliği (BSUN) iş birliğinde hayata geçirilen “Balkanlar ve Karadeniz Bölgesinde Diyalog ve İş Birliği Kongresi”ne katılan büyükelçiler, kalıcı barışın sağlanabilmesi için diyalog ve iş birliği çağrısında bulundu.

BUA ve BSUN üye üniversite temsilcileri ile Avrupa ve ev sahibi Romanya diplomasi ve bürokrasisinin önemli isimlerinin konuşmalarının ardından birlik üye ülkelerinin büyükelçileri söz aldı. Büyükelçilerin ortak mesajı, gelecek vizyonunun iş birliği ve diyalogla çizilebileceği oldu.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın içerisinde sadece çatışmaları barındırmadığını çok bileşenli sorunlar yumağı olduğunu söyleyen Fransa Bükreş Büyükelçisi Laurence Auer, Avrupa olarak kendilerine düşen görevin iletişim ve diyalog kanallarını açık tutmak olduğunu söyledi. Eğitimde fırsat eşitliği, enerji ve ekonomi hakkında görüşlerini de dile getiren Auer, AB üye ülkelerinin birlikte hareket etmesinin barışa hizmet edeceğini belirtti.

Karadeniz ve Balkanlar ile ilgili konuların İtalya’yı doğrudan ilgilendirdiğini ifade eden Büyükelçi Alfredo Maria Durante Mangoni, sürdürülebilir kalkınma ve ekonomi için iş birliklerinin önemine vurgu yaparak toplantının gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Rusya’nın saldırgan tutumunun bölgeyi ve insanlığı tehdit ettiğini ve gelişimin önünde büyük bir engel olduğunu söyleyen Polonya Büyükelçisi Maciej Lang, yaşanılan bu durumu ve ortaya çıkardığı engelleri aşmak için yeni fikirler ve stratejiler üretmek için bir araya gelmeye ve çalışmaya devam etmek gerekliliğine vurgu yaptı.

Diyalog ve iş birliğine ülke ve bölge olarak en çok ihtiyaç duydukları günlerde böylesine kapsamlı bir toplantıya katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Ukrayna Büyükelçisi Teofil Bauer, eğitimin ve bilimin sadece insanlığın bugününe hizmetle sınırlı kalmaması ve gelecek inşasında da önemli bir yer tutması gerekliliğine dikkat çekti.

Dünyada yaşanan gelişmelerin artık tüm toplumları ilgilendirdiğini dile getiren Yunanistan Bükreş Büyükelçiliğinden Karakossatis, uygun çözümleri bulmak adına bir araya gelmenin ve birlikte hareket etmenin önemini ifade etti.

Aramaz: “Türkiye, Bir Balkan ve Boydan Boya Bir Karadeniz Ülkesidir. Bölge ile Derin Bağları Vardır.”

Türkiye’nin bir Balkan ülkesi ve Karadeniz’e en uzun sınırı olan ülkelerden biri olduğuna, söz konusu iki bölge ile derin bağların varlığına dikkat çeken Türkiye Cumhuriyeti Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz “Bu iki birliğin bir araya gelmesini bu noktada oldukça önemli buluyorum. Hep birlikte bölge için güzel bir gelecek inşa edebileceğimizi düşünüyorum. Ekonomik kalkınma için iş birliğini geliştirmeliyiz. Pandemi ve savaş bölgeyi olumsuz etkilemiştir. Refah ve huzur için birlikte daha da çok çalışmalıyız. Bu çalışmalar ve projeler, barışa ve huzura hizmet edecektir. Türkiye, tüm gücü ile kalıcı barışın sağlanması için diyalog ve iş birliği temelli çalışmalarını sürdüren bir ülke olmaya devam edecektir.” dedi.

Türkiye’den BSUN’a 15, BUA’ya 12 üniversitenin üye olduğunu ifade eden Büyükelçi Aramaz, bölge için tarihî nitelikteki toplantının gerçeklemesinde emeği geçen başta BUA Daimi Sekreteri ve Kalıcı Yönetim Kurulu Üyesi Trakya Üniversitesi nezdinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, BUA Dönem Başkanı Prof. Dr. Mircea Dimitru, Bükreş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Marian Preda, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sorin Costreie, BSUN Dönem Başkanı Karin Markides ve Genel Sekreteri Prof. Dr. Eden Mamut olmak üzere tüm üniversitelere ve katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.


Bu içerik 19.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 428 kez okundu.